EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Petokset ja korruptio

fight_against_fraud

Petokset ja korruptio ovat vakavia uhkia Euroopan unionin (EU) turvallisuudelle ja taloudellisille intresseille. Näiden intressien turvaaminen on yksi EU:n toimielinten ensisijaisista tavoitteista. Tällä halutaan toisaalta varmistaa, että veronmaksajien rahat käytetään parhaalla mahdollisella tavalla, ja toisaalta torjua järjestäytynyttä rikollisuutta ja terrorismia, joille korruptio tarjoaa hedelmällisen kasvualustan.

EU:n taloudellisiin intresseihin vaikuttavien petosten ja muun laittoman toiminnan torjunnan oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 325 artikla, jossa EU ja sen jäsenvaltiot velvoitetaan suojelemaan EU:n talousarviota.

EU:n tasolla toimiva Euroopan petostentorjuntavirasto

  • suorittaa riippumattomia hallinnollisia tutkimuksia epäiltäessä petoksia, korruptiota tai muuta laitonta toimintaa, joka liittyy EU:n varoihin tai tuloihin. Tällä turvataan, että EU:n veronmaksajien rahat päätyvät asianmukaisesti hankkeisiin, joilla voidaan auttaa luomaan työpaikkoja ja talouskasvua Euroopassa;
  • tutkii EU:n toimielinten henkilöstön ja jäsenten vakavia väärinkäytöksiä, jotta voidaan parantaa suuren yleisön luottamusta näitä toimielimiä kohtaan;
  • laatii EU:n petostentorjuntapolitiikkaa komission yksikön ominaisuudessa.

Euroopan syyttäjänvirasto perustettiin asetuksella (EU) 2017/1939, ja se on ensimmäinen EU:n elin, jolle annettiin valtuudet suorittaa rikostutkintaa ja nostaa syytteitä petoksista ja korruptiosta, jotka vaikuttavat EU:n taloudellisiin intresseihin.

Euroopan komissio torjuu korruptiota sekä EU:n että kansainvälisellä tasolla erityisesti muuttoliike- ja sisäasioiden pääosaston sekä oikeus- ja kuluttaja-asioiden pääosaston kautta.

Korruptio aiheuttaa yritysten toiminnalle epävarmuutta, alentaa investointihalukkuutta ja haittaa sisämarkkinoiden toimintaa. Ennen kaikkea se heikentää luottamusta hallituksiin, julkishallinnon elimiin ja demokratiaan yleensä.

EU:n toimielinten tavoitteena on

  • yksinkertaistaa ja uudenaikaistaa korruptiota koskevaa oikeudellista kehystä
  • seurata jäsenvaltioiden edistymistä korruption torjunnassa osana talouspolitiikan eurooppalaista ohjausjaksoa
  • tukea kansallista korruption torjuntaa tarjoamalla rahoitusta ja teknistä tukea sekä edistämällä kokemusten vaihtoa.

SEUT-sopimuksen 83 artiklan 1 kohdassa korruptio luokitellaan ns. eurorikokseksi eli erityisen vakavaksi rajat ylittäväksi rikokseksi. 

SEUT-sopimuksen 83 artiklan 2 kohdassa sallitaan rikosten ja seuraamusten määrittelyä koskevien vähimmäissääntöjen vahvistaminen yhdenmukaistetuilla aloilla. Tätä sovelletaan silloin, kun jäsenvaltioiden rikoslainsäädännön lähentäminen osoittautuu olennaisen tärkeäksi EU:n politiikkojen tehokkaan täytäntöönpanon varmistamiseksi kyseisellä alalla. Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto hyväksyivät kyseisen artiklan pohjalta direktiivin (EU) 2017/1371 unionin taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten torjunnasta rikosoikeudellisin keinoin.