EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Acordul UE-India în domeniul vamal

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia Consiliului 2004/633/CE privind încheierea Acordului dintre UE și India privind cooperarea vamală și asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal

Acord între UE și India privind cooperarea vamală și asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII ȘI AL ACESTUI ACORD?

  • Decizia se referă la semnarea de către UE și India a unui acord care vizează simplificarea măsurilor vamale și schimbul de experiență și cunoștințe în domeniul vamal.
  • Scopul acordului este de a facilita circulația legitimă a mărfurilor și cooperarea eficientă între autoritățile administrative responsabile de aplicarea legislației vamale*. Acest lucru se realizează prin crearea de canale de comunicare între autoritățile vamale pentru a facilita schimbul sigur și rapid al informațiilor. Cooperarea prevăzută în acord poate fi sporită și completată prin intermediul unor acorduri privind sectoare și chestiuni specifice.

ASPECTE-CHEIE

Cooperare vamală

Părțile se angajează să dezvolte cooperarea vamală prin:

  • facilitarea liberei circulații a mărfurilor și schimbul de informații și expertiză privind tehnicile și procedurile vamale și sistemele computerizate;
  • acordarea de asistență tehnică reciproc;
  • schimbul de personal și expertiză.

Asistenţă administrativă reciprocă

  • Părțile se angajează să se sprijine reciproc pentru a asigura aplicarea corectă a legislației vamale. Acordul prevede două tipuri de asistență:
    • asistență la cerere: autoritatea solicitată* informează autoritatea solicitantă* în legătură cu toate informațiile relevante pentru a se asigura că legislația vamală este aplicată corect și pentru a detecta operațiunile care încalcă legislația. Informațiile se pot referi la infracțiuni precum prezentarea documentelor incorecte sau falsificate și regularitatea procedurilor de export și de import între cele două părți. Asistența poate fi solicitată și în cazul în care există motive să se creadă că persoane, locuri, bunuri sau mijloace de transport sunt implicate în încălcarea legislației.
    • asistență spontană: părțile își acordă reciproc asistență dacă consideră că acest lucru este necesar pentru aplicarea corectă a legislației vamale. În special, din proprie inițiativă, aceștia își împărtășesc reciproc orice informație care poate contribui la evitarea daunelor semnificative asupra economiei, sănătății publice sau intereselor vitale similare.

Aspecte formale și excepții de la asistență

  • Solicitările trebuie făcute în scris, cu excepția cazurilor urgente în care pot fi formulate cereri orale, confirmate în scris ulterior. Solicitările trebuie să conțină:
    • date privind autoritatea solicitantă;
    • măsura solicitată;
    • obiectul și motivul cererii;
    • toate instrumentele juridice obligatorii implicate;
    • detaliile persoanelor care fac obiectul anchetei.
  • Partea solicitată poate refuza să acorde asistență dacă aceasta ar fi de natură care să aducă atingere suveranității, ordinii publice, securității sau altui interes esențial al uneia dintre părți. De asemenea, obligația de a acorda asistență poate fi renunțată atunci când acest lucru ar încălca un secret industrial, comercial sau profesional. Partea solicitată poate, de asemenea, să decidă amânarea asistenței pe motiv că interferează cu o investigație, o urmărire penală sau o procedură în curs.
  • Acordul conține clauze de confidențialitate cu privire la informațiile furnizate, care intră sub incidența obligației de păstrare a secretului profesional. Un nivel ridicat de protecție este acordat datelor cu caracter personal.
  • Acordul instituie un Comitet mixt de cooperare vamală, care supraveghează funcționarea prezentului acord și care examinează toate aspectele care decurg din aplicarea sa.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?

Decizia se aplică din 30 martie 2004. Acordul a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2004.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Legislație vamală: orice norme adoptate de UE sau India privind importul, exportul și tranzitul mărfurilor și plasarea acestora sub orice altă procedură vamală, inclusiv măsuri de interzicere, restricționare și control.
Autoritatea solicitată: autoritatea vamală competentă care primește o cerere de asistență.
Autoritatea solicitantă: autoritatea vamală competentă care solicită asistență.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Decizia 2004/633/EC a Consiliului din 30 martie 2004 privind încheierea Acordului dintre Comunitatea Europeană și Republica India privind cooperarea vamală și asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal (JO L 304, 30.9.2004, p. 24)

Acord între Comunitatea Europeană și Republica India privind cooperarea și asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal (JO L 304, 30.9.2004, pp. 25-31)

Data ultimei actualizări: 07.11.2017

Top