EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συμφωνία με την Κίνα για τη συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Απόφαση 2004/889/ΕΚ σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Κίνας για τη συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Κίνας για τη συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ;

Η συμφωνία αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των διοικητικών αρχών των μερών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας*.

Με την απόφαση συνάπτεται η συμφωνία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (νυν ΕΕ).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η δράση για την αντιμετώπιση των πράξεων που παραβιάζουν την τελωνειακή νομοθεσία είναι πιο αποτελεσματική, εάν συνοδεύεται από την αμοιβαία συνδρομή μεταξύ των χωρών σε τελωνειακά ζητήματα. Οι σχετικές πράξεις είναι εκείνες που ζημιώνουν τα οικονομικά, φορολογικά και εμπορικά συμφέροντα των μερών: είναι σημαντικό για κάθε κράτος να διασφαλίζεται ο ορθός υπολογισμός των δασμών και άλλων επιβαρύνσεων.

Ανάπτυξη τελωνειακής συνεργασίας

Τα μέρη συμφωνούν να αναπτύξουν τελωνειακή συνεργασία, ιδίως με τους εξής τρόπους:

  • τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας·
  • τη διευκόλυνση του αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ των διοικητικών αρχών·
  • την πρόβλεψη κοινής δράσης για διοικητικά θέματα·
  • τη διευκόλυνση της θεμιτής κυκλοφορίας εμπορευμάτων·
  • την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με τις τελωνειακές διαδικασίες·
  • την αμοιβαία παροχή τεχνικής βοήθειας, π.χ. ανταλλαγές προσωπικού, κατάρτιση και ανταλλαγή δεδομένων·
  • την εξεύρεση συντονισμένης θέσης κατά τη συζήτηση τελωνειακών θεμάτων σε διεθνείς οργανισμούς.

Αμοιβαία διοικητική συνδρομή

Οι τελωνειακές αρχές παρέχουν αμοιβαία συνδρομή, διαβιβάζοντας πληροφορίες σχετικά με τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας: αυτό δεν θίγει την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων που διέπουν την αμοιβαία συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις. Επιπλέον, δεν ισχύει για πληροφορίες που συγκεντρώνονται κατ’ αίτηση δικαστικών αρχών.

Οι ακόλουθες μορφές συνδρομής δεν καλύπτονται από τη συμφωνία:

  • η είσπραξη δασμών, φόρων ή προστίμων·
  • η σύλληψη ή κράτηση προσώπων·
  • η κατάσχεση ή δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Η συμφωνία αφορά τόσο τη συνδρομή κατ’ αίτηση όσο και την αυτεπάγγελτη συνδρομή.

Συνδρομή κατ’ αίτηση: η αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση πρέπει να παρέχει στην αιτούσα αρχή όλες τις πληροφορίες που θα της επιτρέψουν να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας. Οι εν λόγω πληροφορίες ενδέχεται να αφορούν τα εξής:

  • πράξεις οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραβάσεις στο έδαφος του άλλου μέρους, όπως ανακριβείς διασαφήσεις ή άλλα παραποιημένα έγγραφα·
  • τη γνησιότητα των επισήμων εγγράφων που προσκομίζονται προς επίρρωση διασάφησης εμπορευμάτων·
  • τη νομιμότητα των εξαγωγών και εισαγωγών εμπορευμάτων από το έδαφος ενός εκ των μερών στο έδαφος του άλλου και το τελωνειακό καθεστώς που εφαρμόστηκε.

Επιπλέον, η αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση πρέπει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και κατόπιν αιτήσεως της αιτούσας αρχής, να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλίσει ειδική επιτήρηση. Η επιτήρηση αφορά τα πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι διέπραξαν παράβαση της τελωνειακής νομοθεσίας ενός εκ των μερών. Η επιτήρηση μπορεί επίσης να καλύπτει χώρους, αποθέματα και εμπορεύματα που μεταφέρονται, καθώς και μέσα μεταφοράς που ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις δόλου.

Αυτεπάγγελτη συνδρομή: στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η υποβολή επίσημης αίτησης λόγω του επείγοντος χαρακτήρα μιας περίστασης που θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική ζημία στην οικονομία, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια ή σε παρόμοιο ζωτικό συμφέρον, τα μέρη μπορούν να παρέχουν αμοιβαία συνδρομή με δική τους πρωτοβουλία.

Επίσημες πτυχές και εξαιρέσεις από την υποχρέωση παροχής συνδρομής

Οι αιτήσεις πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις τύπου και ουσίας σχετικά με τα εξής:

  • την επίσημη έγκριση της αιτούσας αρχής·
  • το αιτούμενο μέτρο·
  • το αντικείμενο και τον λόγο της αίτησης.

Η αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση ενεργεί όπως θα ενεργούσε και για ίδιο λογαριασμό. Οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τις δεσμευτικές, από νομικής απόψεως, πράξεις που ισχύουν στην επικράτειά της. Η απάντηση πρέπει να είναι γραπτή.

Επιτρέπονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση παροχής συνδρομής. Προβλέπεται η δυνατότητα άρνησης της παροχής συνδρομής ή η δυνατότητα υποβολής της σε ορισμένες απαιτήσεις, εάν η συνδρομή:

  • ενδέχεται να θίξει την κυριαρχία της Κίνας ή της χώρας της ΕΕ από την οποία έχει ζητηθεί η παροχή συνδρομής·
  • ενδέχεται να προσβάλει τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια ή άλλα ζωτικά συμφέροντα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες εμπιστευτικότητας σχετικά με τις παρεχόμενες πληροφορίες.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου 2005. Εφαρμόζεται στο τελωνειακό έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και στα εδάφη των 28 χωρών της ΕΕ.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η γενική διεύθυνση τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υπέγραψαν το στρατηγικό πλαίσιο για την τελωνειακή συνεργασία 2018-2020 τον Ιούνιο του 2017. Το εν λόγω πλαίσιο επαναλαμβάνει τους κύριους στόχους αμοιβαίας συνεργασίας και συνδρομής μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας και βασίζεται στη συμφωνία για τη συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα. Οι προτεραιότητες που επισημαίνονται περιλαμβάνουν την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού, την καταπολέμηση της απάτης (οικονομικής και περιβαλλοντικής) και την κατάρτιση στατιστικών στοιχείων. Επιπλέον, το νέο στρατηγικό πλαίσιο θεσπίζει συνεργασία σε ζητήματα σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Τελωνειακή νομοθεσία: η τελωνειακή νομοθεσία περιλαμβάνει το σύνολο των νομικών διατάξεων της ΕΕ ή της Κίνας οι οποίες διέπουν την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων ή την υπαγωγή αυτών σε άλλο τελωνειακό καθεστώς ή διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων μέτρων απαγόρευσης, περιορισμού και ελέγχου.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόφαση 2004/889/ΕΚ του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2004, σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (ΕΕ L 375 της 23.12.2004, σ. 19)

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (ΕΕ L 375 της 23.12.2004, σ. 20-26)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ενίσχυση της ασφάλειας και της διευκόλυνσης των εμπορικών συναλλαγών ΕΕ-Κίνας: Στρατηγικό πλαίσιο για την τελωνειακή συνεργασία 2018-2020 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, της 22ας Μαΐου 2017 (Έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Απόφαση 2014/772/ΕΕ της μεικτής επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας που συστάθηκε βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με τη συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, της 16ης Μαΐου 2014, όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση του προγράμματος για τους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προγράμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τα μέτρα σχετικά με τη διαβαθμισμένη διαχείριση των επιχειρήσεων (ΕΕ L 315 της 1.11.2014, σ. 46-50)

Πληροφόρηση σχετικά με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (ΕΕ L 110 της 30.4.2005, σ. 80)

τελευταία ενημέρωση 08.01.2019

Top