RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Barcelonai folyamat: Unió a földközi-tengeri térségért

Az „Unió a földközi-tengeri térségért” elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a régió polgárai számára jól látható és kézzelfogható eredményeket teremtő euromediterrán partnerség keretében elmélyítse az Európa és a földközi-tengeri térségbeli harmadik országok közötti kapcsolatokat.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye (2008. május 20.) az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak – Barcelonai folyamat: Unió a földközi-tengeri térségért [COM(2008) 319 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

A közlemény célja, hogy hatékonyabbá tegye az euromediterrán partnerséget. A földközi-tengeri térségért létrehozott új Unió feladata elsősorban az alábbiak fejlesztése:

 • politikai együttműködés;
 • a közös felelősségvállalás elve a többoldalú kapcsolatok irányítása terén;
 • a régió polgárai számára kézzelfoghatóbb és láthatóbb regionális és szubregionális projektek.

Az érintett szereplők száma 43 államra bővül. Ezek az Európai Unió tagállamai, az Európai Bizottság, az euromediterrán partnerség partnerországai és megfigyelői (Mauritánia, Marokkó, Algéria, Tunézia, Egyiptom, Jordánia, a Palesztin Nemzeti Hatóság, Izrael, Libanon, Szíria, Törökország és Albánia), valamint a többi földközi-tengeri parti állam (Horvátország, Bosznia és Hercegovina, Montenegró és Monaco).

Az Unió a földközi-tengeri térségért az euromediterrán partnerség közösségi politikáinak és programjainak keretébe illeszkedik.

Intézményi működés

A partnerséget a kiegyensúlyozottság és a közös szerepvállalás iránti törekvés jegyében elmélyítik. E célból a közlemény az alábbiakat javasolja:

 • az állam- és kormányfők kétévenkénti csúcstalálkozója;
 • az Európai Unió képviselője és valamely földközi-tengeri ország képviselője által betöltött társelnökség;
 • az intézményi irányítást ellátó állandó vegyes bizottság, amelynek tagjai az uniós tagállamok, a földközi-tengeri partnerek és az Európai Bizottság képviselői;
 • a projektek azonosításával, vizsgálatával és nyomon követésével foglalkozó kiküldött tisztviselőkből álló közös titkárság;

Az euromediterrán parlamenti közgyűlés megerősítette, hogy a partnerség végrehajtásával összefüggésben parlamenti vitakeretet és konzultációs fórumot biztosít.

Projektdimenzió

A „Barcelonai folyamat: Unió a földközi-tengeri térségért” elnevezésű kezdeményezés biztosítja a regionális és határokon átnyúló együttműködés végrehajtásának, a regionális kohézió és a gazdasági integráció megerősítésének, valamint az infrastrukturális összeköttetések fejlesztésének keretét.

Továbbra is a 2007–2013 közötti időszakra szóló euromediterrán stratégiát és regionális indikatív programot kell alkalmazni. A projektekhez főként az alábbi forrásokból kell további finanszírozást nyújtani:

 • a magánszektor részvételével;
 • az uniós tagállamok kétoldalú együttműködéseiből;
 • a földközi-tengeri partnerországok hozzájárulásaiból;
 • a nemzetközi pénzügyi intézményektől, regionális bankoktól és egyéb bilaterális alapokból;
 • az Euromediterrán Beruházási és Partnerségi Mechanizmusból, amelynek célja a magánszektor fejlesztése;
 • az Európai Szomszédsági és Partnerségi Támogatási Eszközből és ezenbelül a határokon átnyúló együttműködésre elkülönített eszközből;
 • a kezdeményezés által lefedett országokra alkalmazható egyéb eszközökből.

Háttér

A barcelonai folyamat továbbra is az egyetlen olyan fórum, amely konstruktív párbeszédet tesz lehetővé, elősegítve ezáltal, hogy a földközi-tengeri térség előrelépjen a politikai, társadalmi és gazdasági reformok, illetve modernizáció útján.

Az Unióval kialakított szabad kereskedelem, amelynek célja egy szabadkereskedelmi térség létrehozása, többek között ösztönzőleg hatott az exportra és a beruházásokra. Az eredményes regionális integráció megvalósításához ugyanakkor több és gyorsabb reformra van szükség.

A „Barcelonai folyamat: Unió a földközi-tengeri térségért” kezdeményezéssel kapcsolatos első csúcstalálkozó alkalmával, amelyre 2008. július 13-án Párizsban került sor, az állam- és kormányfők az e közleményben foglalt főbb javaslatokat követő közös nyilatkozatot (FR ) fogadtak el.

Utolsó frissítés: 01.01.2008
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére