RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Megújított partnerség Latin-Amerikával

A Bizottság ismerteti a Latin-Amerikával kötött, megújított partnerséget. Noha az elmúlt évtizedben megszilárdult a politikai párbeszéd és az együttműködési kapcsolatok, számos kihívás továbbra is fennáll. Ez a közlemény ennélfogva alapul szolgálhat egy új partnerség meghatározásához.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye (2009. szeptember 30.) az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak – Az Európai Unió és Latin-Amerika: Globális szereplők partnersége [COM(2009) 495 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

A Bizottság új stratégiát mutat be az Európai Unió és a latin-amerikai országok közötti együttműködési kapcsolatok elmélyítésére. A korábbi megerősített partnerség prioritásait meg kell újítani a kontinensen tapasztalható és megoldásra váró regionális és globális nehézségek fényében.

Ezek többek között a nemzetközi gazdasági válság hatásai, az élelmiszerárak ingadozása, az éghajlatváltozás, illetve a bűnözés elleni küzdelem. Az új kötelezettségvállalás további célja, hogy fokozza a partnerek nemzetközi szervezetekben történő tagsági részvételét.

A Bizottság ennek szellemében egy sor ajánlást terjeszt elő, amelyeket az EU, valamint Latin-Amerika és a Karib-térség közötti 2010. évi csúcstalálkozó során figyelembe kell venni.

A két térség közötti párbeszéd

A latin-amerikai és karibi országokkal folytatott párbeszédet stratégiai, politikai és ágazati szinten egyaránt el kell mélyíteni. E célból a Bizottság az alábbi javaslatokat teszi:

  • a latin-amerikai és karibi országokkal tartott csúcstalálkozókon a miniszteri találkozókon elfogadott prioritásokkal összhangban álló politikai intézkedési prioritásokat kell elfogadni;
  • fokozni kell a politikai párbeszédet a globális jellegű kihívások területén, mint például a gazdasági kérdések, a biztonság, az emberi jogok, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, az energiaügy, a kutatás és az innováció;
  • tovább kell fejleszteni a kábítószerek elleni küzdelemmel és a migráció kezelésével kapcsolatos együttműködést és párbeszédet;
  • a tudás és az innováció területén érintett valamennyi felet be kell vonni a párbeszédbe.

Regionális integráció és kölcsönös összekapcsolódások

A stratégia az alábbiak révén támogatja a latin-amerikai országok regionális integrációját, amely fontos eleme a fenntartható fejlődésnek és a növekedésnek:

  • az alrégiók szintjén, például a közép-amerikai országokban és az Andok Közösség országaiban megvalósított integrációs folyamat;
  • kontinensszintű intézményi kezdeményezések, például a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (UNASUR) (ES).

Ezenfelül a latin-amerikai beruházási keret (LAIF) (EN) (ES) (FR) létrehozása lehetőséget ad a kölcsönös összekapcsolódások és infrastruktúrák kiépítésére. A keret finanszírozási forrásaiból támogatni kell a vállalkozások, a szociális és környezetvédelmi szektor fejlesztését is.

Kétoldalú párbeszéd és együttműködés

A stratégia törekszik az Unió és az egyes latin-amerikai országok közötti kapcsolatok megerősítésére is, különösen a közös érdekű területeken. A Bizottság ennélfogva a következő ajánlásokkal él:

  • ki kell használni a meglévő együttműködési megállapodásokat;
  • szabadkereskedelmi megállapodásokat kell kötni, elsősorban a Chilével és Mexikóval folytatott kereskedelmi tárgyalásokkal összefüggésben;
  • támogatni kell a latin-amerikai országok közötti regionális csoportosulásokat.

Együttműködési programok

Az együttműködési tevékenységekre részben az európai fejlesztési politika keretében kerül sor. A szegénység elleni küzdelem és a fenntartható fejlődés továbbra is kiemelt célkitűzés. A stratégia ezenfelül ösztönzi az együttműködés formáinak diverzifikálását.

Ennek érdekében a Bizottság az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg:

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Madridi Nyilatkozat (EN ) (ES ) (FR ), az EU és a latin-amerikai és karibi országok közötti hatodik csúcstalálkozó, Madrid, Spanyolország, 2010. május 18.

Utolsó frissítés: 03.02.2011
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére