EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συνεργασία με τις εκβιομηχανισμένες χώρες (2001-2006)

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα συνεχίζει την προώθηση της συνεργασίας και των εμπορικών σχέσεων με τις βιομηχανικές χώρες * της Βορείου Αμερικής, της Άπω Ανατολής και της Αυστραλασίας.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 382/2001 του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2001 για την εφαρμογή προγραμμάτων που προωθούν τη συνεργασία και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βιομηχανικών χωρών της Βορείου Αμερικής, της Άπω Ανατολής και της Αυστραλασίας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1035/1999 [Βλέπε πράξεις τροποποίησης]

Καταργήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1934/2006 του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τη θέσπιση χρηματοδοτικού μέσου για τη συνεργασία με τις εκβιομηχανισμένες και τις λοιπές υψηλού εισοδήματος χώρες και εδάφη [Επίσημη Εφημερίδα L 405 της 30.12.2006]

ΣΥΝΟΨΗ

Βάσει των άρθρων 133 και 308 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Κοινότητα λαμβάνει μέτρα που αποβλέπουν στην προώθηση της συνεργασίας και των εμπορικών σχέσεων με τις βιομηχανικές χώρες της Βορείου Αμερικής, της Άπω Ανατολής και της Αυστραλασίας.

Ο παρών κανονισμός παρέχει ένα νομικό πλαίσιο για τη λήψη των εν λόγω δράσεων συνεργασίας. Ωστόσο, εντάσσεται στο πλαίσιο διμερών σχέσεων που έχουν ήδη με:

  • τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι σχέσεις στηρίζονται στη διατλαντική δήλωση του 1990 (EN) (PDF), στο νέο διατλαντικό πρόγραμμα δράσης του 1995 (EN) (PDF), στη διατλαντική οικονομική συνεργασία του 1998 (EN) (PDF) και στη δήλωση της Βόννης του 1999·
  • τον Καναδά. Οι σχέσεις στηρίζονται στη συμφωνία-πλαίσιο εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας του 1976, τη δήλωση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας-Καναδά του 1990, το κοινό σχέδιο δράσης και την κοινή πολιτική δήλωση του 1996, την ατζέντα εταιρικής σχέσης της διάσκεψης κορυφής της Οτάβα, της 18ης Μαρτίου 2004·
  • την Ιαπωνία. Οι σχέσεις στηρίζονται στην κοινή δήλωση του 1991 και το σχέδιο δράσης ΕΕ-Ιαπωνίας του 2001 (EN) (PDF)·
  • τη Δημοκρατία της Κορέας. Οι σχέσεις στηρίζονται στη συμφωνία-πλαίσιο εμπορίου και συνεργασίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2001.
  • την Αυστραλία. Οι σχέσεις στηρίζονται στην κοινή δήλωση του 1997, η οποία αναθεωρήθηκε το 2003.
  • τη Νέα Ζηλανδία. Οι σχέσεις στηρίζονται στην κοινή δήλωση του 1999, η οποία αναθεωρήθηκε το 2004.

Ο κανονισμός αυτός αποβλέπει στη στήριξη της συνεργασίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων διμερών μέσων μεταξύ της ΕΕ και των χωρών-εταίρων, δημιουργώντας καταλληλότερο κλίμα για την ανάπτυξη των σχέσεων αυτών.

Η χρηματοδότηση καλύπτει ιδίως τις ακόλουθες δραστηριότητες :

  • εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις διμερείς σχέσεις
  • ενίσχυση των πολιτισμικών, ακαδημαϊκών και διαπροσωπικών δεσμών
  • προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εταίρων
  • έρευνες και μελέτες, σκοπός των οποίων είναι να εμπλουτίσουν τις εργασίες της Επιτροπής
  • σχέδια συνεργασίας στον τεχνικό και επιστημονικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα των μεταφορών και του περιβάλλοντος
  • βελτίωση της τελωνειακής συνεργασίας
  • βελτίωση της προβολής της ΕΕ στις χώρες εταίρους
  • πειραματικά σχέδια που είναι δυνατόν να οδηγήσουν στη χρηματοδότηση νέων δραστηριοτήτων.

Η χρηματοδότηση των σχεδίων συνεργασίας γίνεται εξ ολοκλήρου από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ή με τη μορφή συγχρηματοδότησης με άλλες πηγές από τις χώρες-εταίρους και/ή την ΕΕ.

Επιπλέον, ορισμένα σχέδια αφορούν άμεσα τους ιδιώτες, όπως για παράδειγμα στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Στην περίπτωση αυτή, είναι δυνατόν να καταβληθούν επιχορηγήσεις, όπως υποτροφίες, σε φυσικά πρόσωπα.

Με την Ιαπωνία, και σε μικρότερο βαθμό, την Κορέα, η Κοινότητα εφαρμόζει πρόγραμμα ειδικών μέτρων και δράσεων που αποβλέπει στη βελτίωση της εμπορικής παρουσίας των κρατών μελών στην ιαπωνική και την κορεατική αγορά. Ο παρών κανονισμός προβλέπει τη στήριξη διαφόρων ενεργειών και πιο συγκεκριμένα:

  • τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εμπορικών στελεχών σε ενέργειες που διεξάγονται στην Ιαπωνία και την Κορέα («προγράμματα κατάρτισης στελεχών / Executive Training Programme»)(EN
  • τη συλλογή στρατηγικών πληροφοριών και συμβουλών όσον αφορά θέματα που συνδέονται με την Ιαπωνία·
  • διαλέξεις και σεμινάρια που αποβλέπουν στην προώθηση των συναλλαγών και των επενδύσεων·
  • πρόσληψη, κατάρτιση, προετοιμασία για τη συμμετοχή σε αποστολές με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των κοινοτικών επιχειρήσεων στην ιαπωνική αγορά («Gateway to Japan»).

Για την υλοποίηση δράσεων στον τομέα των εμπορικών σχέσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικουρείται από μία επιτροπή..

Η Επιτροπή υποβάλλει ανά διετία στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού. Εξάλλου, η Επιτροπή αξιολογεί τις σχετικές δράσεις και τα προγράμματα προκειμένου να προσδιορίσει κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι τους.

Η ισχύς του κανονισμού λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Ο παρών κανονισμός αποτελεί το αντικείμενο παράτασης εν αναμονή του νέου νομικού πλαισίου.

Όροι-κλειδιά της πράξης

  • Βιομηχανικές χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία.

Παραπομπες

Πράξη

Ημερομηνία θέσης σε ισχύ

Μεταφορά στο δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΚ) 382/2001

20.3.2001-31.12.2006

-

ΕΕ L 57 της 27.2.2001

Πράξη (εις) τροποποίησης

Θέση σε ισχύ

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1900/2005

12.12.2005

-

ΕΕ L 303 της 22.11.2005

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 10.07.2007

Top