EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Συμφωνία για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ

Απόφαση 2009/820/ΚΕΠΠΑ σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της ΕΕ, των συμφωνιών σχετικά με την έκδοση και σχετικά με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή μεταξύ αυτής και των ΗΠΑ

Απόφαση 2003/516/ΕΚ σχετικά με την υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ περί εκδόσεως και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ;

  • Η συμφωνία καθορίζει τους όρους που αφορούν την παροχή αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.
  • Σκοπός είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, συμπληρωματικά με τις διμερείς συνθήκες που έχουν συναφθεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ.
  • Με την απόφαση συνάπτεται εξ ονόματος της ΕΕ η συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τους όρους της εν λόγω συμφωνίας-πλαισίου στις διμερείς συνθήκες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής. Εν απουσία τέτοιας συνθήκης, η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Σε περίπτωση που οι υφιστάμενες διμερείς συνθήκες μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν είναι συμβατές με τη συμφωνία, θα πρέπει να υπερισχύει το πλαίσιο της ΕΕ.

Αμοιβαία δικαστική συνδρομή

  • Όσον αφορά τις τραπεζικές πληροφορίες, κατόπιν αιτήσεως της αιτούσας χώρας, η χώρα στην οποία απευθύνεται η αίτηση πρέπει να εντοπίζει και να γνωστοποιεί ταχέως τα εξής:
    • εάν ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο είναι ύποπτο ή κατηγορούμενο για ποινικό αδίκημα έχει έναν ή περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς·
    • πληροφορίες σχετικά με άτομα ή νομικές οντότητες που έχουν καταδικασθεί για ποινικό αδίκημα ή ενέχονται σε ποινικό αδίκημα·
    • πληροφορίες που βρίσκονται στην κατοχή μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος·
    • πληροφορίες σχετικά με χρηματοοικονομικές συναλλαγές που δεν σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Οι αιτήσεις συνδρομής των χωρών της ΕΕ διαβιβάζονται από τις κεντρικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή ή από τις εθνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διερεύνηση ή τη δίωξη εγκλημάτων. Οι ΗΠΑ διαβιβάζουν τις αιτήσεις συνδρομής τους μέσω των εθνικών τους αρχών οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διερεύνηση ή τη δίωξη εγκλημάτων και οι οποίες ορίζονται ειδικά κατ’ εφαρμογή του άρθρου15 παράγραφος 2 της συμφωνίας.
  • Η αιτούσα χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άμεσο μέσο επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεομοιοτυπίας (φαξ) ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τη διαβίβαση της αίτησης συνδρομής και της σχετικής επικοινωνίας, συνοδευόμενων από τυπική επιβεβαίωση, εφόσον απαιτείται από τη χώρα στην οποία απευθύνεται η αίτηση.
  • Η αιτούσα χώρα μπορεί να ζητήσει από τη χώρα στην οποία απευθύνεται η αίτηση να παραμείνουν εμπιστευτικά τόσο η αίτηση όσο και το περιεχόμενό της. Εάν η κεντρική αρχή της χώρας στην οποία απευθύνεται η αίτηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει την αίτηση συνδρομής χωρίς παραβίαση της εμπιστευτικότητας, πρέπει να πληροφορεί σχετικά την αιτούσα χώρα. Εν συνεχεία, η αιτούσα χώρα πρέπει να αποφασίσει εάν η αίτηση συνδρομής θα πρέπει να ικανοποιηθεί ή όχι.
  • Η ΕΕ και οι ΗΠΑ οφείλουν να επιτρέπουν τη συγκρότηση και τη λειτουργία κοινών ερευνητικών ομάδων, για τη διευκόλυνση των ανακρίσεων ή των ποινικών διώξεων μεταξύ μίας ή περισσότερων χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ.
  • Επιπλέον, η ΕΕ και οι ΗΠΑ οφείλουν να επιτρέπουν τις τηλεεικονοδιασκέψεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη λήψη καταθέσεων από μάρτυρες ή εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο διαδικασιών.

Συνδρομή σε διοικητικές αρχές

  • Αμοιβαία δικαστική συνδρομή πρέπει να παρέχεται επίσης στις εθνικές και σε άλλες διοικητικές αρχές, αλλά μόνο όταν για την ερευνώμενη συμπεριφορά προβλέπεται ποινική δίωξη ή παραπομπή στις ερευνητικές ή διωκτικές αρχές.
  • Η συνδρομή δεν παρέχεται για θέματα για τα οποία η διοικητική αρχή προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει, κατά περίπτωση, δίωξη ή παραπομπή.
  • Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διαβίβαση των εν λόγω αιτήσεων συνδρομής ορίζονται σύμφωνα με τις διμερείς συνθήκες περί αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών. Εάν δεν υφίσταται τέτοια συνθήκη, οι αιτήσεις διαβιβάζονται μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλου αντίστοιχου Υπουργείου της χώρας της ΕΕ που είναι υπεύθυνη για τη διαβίβαση των αιτήσεων αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής.
  • Δεν μπορεί να αρνηθεί η συνδρομή για λόγους τραπεζικού απορρήτου.

Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

  • Η αιτούσα χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο τα αποδεικτικά στοιχεία ή τις πληροφορίες που διαβιβάζονται από τη χώρα στην οποία απευθύνεται η αίτηση:
    • για ανακρίσεις και ποινικές διώξεις οι οποίες διεξάγονται σε αυτήν·
    • για την προστασία της δημόσιας ασφάλειάς της από άμεση και σοβαρή απειλή·
    • για μη ποινικές δικαστικές ή διοικητικές διαδικασίες οι οποίες έχουν κινηθεί σε αυτήν και οι οποίες συνδέονται άμεσα με ανακρίσεις ή ποινικές διώξεις·
    • για άλλους σκοπούς, εφόσον οι πληροφορίες ή τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί ή εφόσον η χώρα στην οποία απευθύνεται η αίτηση έχει δώσει προηγουμένως τη συγκατάθεσή της.
  • Η χώρα στην οποία απευθύνεται η αίτηση μπορεί να επιβάλει επιπρόσθετους όρους που περιορίζουν τη χρήση των αποδεικτικών στοιχείων ή των πληροφοριών σε μια συγκεκριμένη περίπτωση εάν, λόγω της απουσίας αυτών των όρων, δεν ήταν σε θέση να ικανοποιήσει τη συγκεκριμένη αίτηση συνδρομής. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα στην οποία απευθύνεται η αίτηση μπορεί να απαιτήσει από την αιτούσα χώρα να παράσχει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα αποδεικτικά στοιχεία ή τις πληροφορίες.
  • Επιπλέον των ανωτέρω περιορισμών στη χρήση, για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων, η συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία των πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα για την πρόληψη, τη διερεύνηση, την ανίχνευση και τη δίωξη ποινικών αδικημάτων (συμφωνία-πλαίσιο ΕΕ-ΗΠΑ) συμπληρώνει, όπου απαιτείται, τις εγγυήσεις της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Επανεξέταση της συμφωνίας

Σύμφωνα με το άρθρο 17 της συμφωνίας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ προέβησαν σε επανεξέταση της λειτουργίας της συμφωνίας κατά την περίοδο 2015-2016. Το συμπέρασμα της επανεξέτασης είναι ότι, σε γενικές γραμμές, η συμφωνία ήταν επιτυχής. Η διαδικασία επανεξέτασης κατέληξε επίσης σε συστάσεις για τη βελτίωση της πρακτικής λειτουργίας της σχέσης αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των ασκούντων συναφή επαγγέλματα σχετικά με τους εκατέρωθεν νόμους και διαδικασίες και της καλύτερης αξιοποίησης της τεχνολογίας για την επιτάχυνση της διαβίβασης των αιτήσεων, των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και της γενικής επικοινωνίας.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2010. Η συμφωνία εφαρμόστηκε στις χώρες της ΕΕ με διμερή μέσα.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή (EE L 181 της 19.7.2003, σ. 34-42)

Απόφαση 2009/820/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας σχετικά με την έκδοση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της συμφωνίας σχετικά με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (EE L 291 της 7.11.2009, σ. 40-41)

Απόφαση 2003/516/ΕΚ του Συμβουλίου, της 6ης Ιουνίου 2003, σχετικά με την υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής περί εκδόσεως και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις (EE L 181 της 19.7.2003, σ. 25-26)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία των πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα για την πρόληψη, τη διερεύνηση, την ανίχνευση και τη δίωξη ποινικών αδικημάτων (EE L 336 της 10.12.2016, σ. 3-13)

Ενημέρωση σχετικά με την ημερομηνία έναρξης ισχύος των συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την έκδοση και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή (EE L 323 της 10.12.2009, σ. 11)

τελευταία ενημέρωση 16.04.2019

Top