EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας το 2007

Η ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας (ΕΠΓ) είναι μια αμοιβαία επωφελής εταιρική σχέση που οδηγεί στον εκσυγχρονισμό των χωρών που βρίσκονται στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ο απολογισμός τής στρατηγικής και των μέτρων που λαμβάνονται είναι ενθαρρυντικός για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της 3.4.2008 για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας το 2007 [COM(2008) 0164 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η παρούσα ανακοίνωση παρουσιάζει τον στρατηγικό απολογισμό της εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας (ΕΠΓ) το 2007. Αξιολογεί τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ενδιαφερόμενων για την ΕΠΓ εταίρων της, καθώς και τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησαν οι χώρες αυτές.

Εμβάθυνση των σχέσεων

Με τις χώρες της ανατολικής ζώνης γειτονίας έχουν συναφθεί συμφωνίες εταιρικής σχέσης και συνεργασίας (DE ES EN FR [m1] ), με εξαίρεση τη Λευκορωσία, που θα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργός εταίρος της ΕΕ στα πλαίσια της ΕΠΓ, μόνον εφόσον αρχίσει δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις εις βάθος, οι οποίες θα τής επιτρέψουν να προσεγγίσει τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες.

Οι σχέσεις με την Ουκρανία εντατικοποιήθηκαν πέραν της συμφωνίας ΣΕΣΣ του 1998 και του σχεδίου δράσης ΕΕ-Ουκρανίας. Το 2007 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας συμφωνίας σύνδεσης. Η νέα αυτή συμφωνία θα θεσπίσει ένα πολύ πιο φιλόδοξο πλαίσιο, θα διευκολύνει την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, θα ενισχύσει την πολιτική σύνδεση και την οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα δημιουργήσει μία εις βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ.

Για τη νότια γειτονία, έχουν συναφθεί συμφωνίες σύνδεσης στα πλαίσια της διαδικασίας της Βαρκελώνης. Με εξαίρεση τη Συρία, με την οποία οι σχέσεις σήμερα διέπονται από μία συμφωνία συνεργασίας, και τη Λιβύη, για την οποία το Συμβούλιο υιοθέτησε τις οδηγίες διαπραγμάτευσης που προτάθηκαν από την Επιτροπή ενόψει μελλοντικής συμφωνίας-πλαισίου.

Δώδεκα χώρες σύναψαν σχέδια δράσης ΕΠΓ (EN), εκ των οποίων ο Λίβανος και η Αίγυπτος το 2007. Διαρθρώνουν την υλοποίηση εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την ΕΕ. H χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΚ επικεντρώνεται στις προτεραιότητές τους. Αυτοί οι συγκεκριμένοι και διαφοροποιημένοι μηχανισμοί προσαρμόζονται στις ικανότητες και τις ανάγκες κάθε χώρας. Έτσι, το 2007 εντατικοποιήθηκαν ιδιαίτερα οι σχέσεις συνεργασίας με το Ισραήλ, το Μαρόκο, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρόοδος των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων

Η συνεργασία σε θέματα διαλόγου και πολιτικών μεταρρυθμίσεων οδηγεί, στην Ανατολική Ευρώπη, στη σταδιακή εναρμόνιση με τους θεμελιώδεις κανόνες που εφαρμόζονται στην ΕΕ, και στο νότο, στην ενσωμάτωση των αξιών της διαδικασίας της Βαρκελώνης. Τα μέτρα που ελήφθησαν σχετίζονται ιδίως με τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο ανοιχτός πολιτικός διάλογος μεταξύ της ΕΕ και όλων των χωρών εταίρων θα πρέπει να επιτρέψει την επίτευξη προόδου στη διευθέτηση περιφερειακών συγκρούσεων.

Όσον αφορά τις μακροοικονομικές εξελίξεις, οι περισσότερες χώρες εταίροι της ΕΠΓ σημείωσαν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη το 2007. Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλούς συντελεστές ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων στις μεσογειακές χώρες της ΕΠΓ. Η μείωση του πληθωρισμού και των εμπορικών ελλειμμάτων, η βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας εξακολουθούν να αποτελούν βασικές προκλήσεις.

Η Επιτροπή δημοσίευσε την Οικονομική Επισκόπηση των γειτονικών χωρών της ΕΕ το 2007 τον Αύγουστο του 2008 (EN)

Χάρη στις τομεακές μεταρρυθμίσεις, οι εταίροι σημείωσαν πρόοδο ως προς τον εκσυγχρονισμό των κοινωνιών τους και την ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Η ικανότητα των κρατών για τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αξιολογείται ετησίως μέσω μίας τομεακής έκθεσης προόδου (EN). Ο διάλογος με την ΕΕ σε τομεακό επίπεδο αποσκοπεί στη βελτίωση της θεσμικής λειτουργίας και στην ανάπτυξη μίας δημόσιας διοίκησης στην υπηρεσία των πολιτών.

Οι εκθέσεις προόδου ανά χώρα για τα σχέδια δράσης υποβάλλονται επίσης κάθε χρόνο. Επιτρέπουν την αξιολόγηση της προόδου και τον προσδιορισμό των τομέων όπου η συνεργασία χρήζει ενίσχυσης. Έτσι, οι προσεχείς μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιφέρουν βελτίωση στους τομείς του εμπορίου και της οικονομικής ολοκλήρωσης, της κινητικότητας και της αντιμετώπισης των περιφερειακών συγκρούσεων.

Οι διαδικασίες περιφερειακής συνεργασίας

Η ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης της ΕΠΓ πραγματοποιείται στα πλαίσια των υφιστάμενων διαδικασιών.

Μέσω της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης «Διαδικασία της Βαρκελώνης: Ένωση της Μεσογείου» που ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου 2008 στο Παρίσι, διεξάγεται περιφερειακός διάλογος σε θέματα:

  • πολιτικής συνεργασίας, ασφάλειας και άμυνας,
  • δημοκρατίας και σχετικά με το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών,
  • οικονομίας και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας, ιδίως με την προοπτική δημιουργίας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών,
  • περιβάλλοντος, ενέργειας, υπηρεσιών και δικαιώματος εγκατάστασης,
  • πολιτιστικής, κοινωνικής και ανθρώπινης συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την εκπαίδευση, την κοινωνία της πληροφορίας και τα θέματα φύλου.

Η στρατηγική σύμπραξη ΕΕ-Αφρικής και το πρώτο σχέδιο δράσης της συμβάλλουν ουσιαστικά στον τομεακό διάλογο και την εμβάθυνση των σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες εταίρους.

Η συνέργεια του Εύξεινου Πόντου είναι συμπληρωματική σε πολυμερές πλαίσιο των υφιστάμενων σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Τουρκία και τις ανατολικές χώρες εταίρους της ΕΠΓ (με εξαίρεση τη Λευκορωσία). Η έκθεση απολογισμού του πρώτου έτους της Συνέργειας του Εύξεινου Πόντου υιοθετήθηκε τον Ιούνιο 2008.

Νέα στάδια

Η εφαρμογή σχεδίων δράσης ΕΠΓ δεύτερης γενιάς, που αρμόζουν περισσότερο στους στόχους και τις ικανότητες κάθε χώρας εταίρου, θα πρέπει να οδηγήσει σταδιακά σε ρυθμιστική σύγκλιση με τα πρότυπα της ΕΕ.

Η αυξανόμενη προβολή των μεταρρυθμίσεων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ληφθέντα μέτρα θα συμβάλουν επίσης στην επιτυχία της συνεργασίας.

Πλαίσιο

Από την έναρξη εφαρμογής της, η ΕΠΓ συνέβαλε στην ευμάρεια, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα σύνορα της ΕΕ. Η επιτυχία της πολιτικής αυτής αποδεικνύει τα πλεονεκτήματα μίας συνεργασίας που προσαρμόζεται στις διαφοροποιημένες ανάγκες των χωρών εταίρων.

See also

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τους παρακάτω ιστοτόπους:

- Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (EN)

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση στον κόσμο

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 20.02.2009

Top