EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Mediul și schimbările climatice

environment

Schimbările climatice și degradarea mediului reprezintă o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume. Pentru a depăși aceste provocări, Pactul verde european va transforma Uniunea Europeană (UE) într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, asigurând:

  • atingerea nivelului de zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050;
  • decuplarea creșterii economice de la utilizarea resurselor;
  • faptul că nicio persoană și niciun loc nu vor fi lăsate în urmă.

De asemenea, pactul vizează protejarea, conservarea și îmbunătățirea capitalului natural al UE, precum și protejarea sănătății și a stării de bine a cetățenilor împotriva riscurilor și a efectelor legate de mediu.

Sănătatea, economia și starea noastră de bine depind de starea mediului înconjurător, care se confruntă cu mai multe provocări grave. Dintre acestea, demne de menționat sunt inclusiv cele legate de schimbările climatice, de consumul și producția nesustenabilă, precum și de diferite forme de poluare.

Strategiile de mediu ale UE, cum ar fi noul plan de acțiune privind economia circulară, strategia privind biodiversitatea pentru 2030, strategia „de la fermă la consumator”, planul de acțiune pentru reducerea la zero a poluării, și legislația protejează habitatele naturale, mențin aerul și apa curate, asigură eliminarea corectă a deșeurilor, îmbunătățesc cunoștințele despre substanțele chimice toxice și ajută întreprinderile să se îndrepte către o economie durabilă, în care oamenii au o viață bună, în limitele planetei noastre.

UE combate schimbările climatice și degradarea mediului prin politici ambițioase la nivel național și printr-o cooperare strânsă cu partenerii internaționali. UE formulează și pune în aplicare politici și strategii în domeniul schimbărilor climatice, preluând inițiativa în ceea ce privește negocierile internaționale privind schimbările climatice. UE s-a angajat să asigure reușita punerii în aplicare a Acordului de la Paris și a sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Legea europeană a climei legiferează obiectivul stabilit în Pactul verde european ca economia și societatea Europei să atingă neutralitatea climatică până în 2050. Legea stabilește, de asemenea, obiectivul intermediar de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. UE urmărește să asigure că preocupările privind clima sunt luate în considerare în alte domenii de politică (de exemplu, transportul și energia) și promovează tehnologiile cu emisii reduse de carbon și măsurile de adaptare.

Dezvoltarea durabilă este un principiu de bază al Tratatului privind Uniunea Europeană și un obiectiv prioritar pentru politicile interne și externe ale UE. Agenda pentru 2030 a Organizației Națiunilor Unite și obiectivele sale de dezvoltare durabilă sunt un angajament universal privind eradicarea sărăciei și realizarea unei lumi durabile până în 2030 și după această dată, locul central ocupându-l bunăstarea umană și sănătatea planetei.