EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Legislația Uniunii Europene împotriva infracțiunilor de mediu

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2008/99/CE – protejarea mediului prin intermediul dreptului penal

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Aceasta definește o serie de infracțiuni grave împotriva mediului.
  • Directiva le impune statelor membre ale UE să introducă sancțiuni eficace și proporționale, cu efect de descurajare pentru aceste tipuri de infracțiuni când sunt comise în mod intenționat sau ca urmare a unei neglijențe grave.

ASPECTE-CHEIE

Tipuri de comportamente contrare legii* cu impact negativ asupra sănătății umane sau a mediului, care sunt pasibile de sancțiuni ar fi:

  • deversarea, emiterea sau introducerea de materii periculoase în aer, sol sau apă;
  • colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deșeuri periculoase;
  • transportul de cantități considerabile de deșeuri;
  • exploatarea unei uzine industriale în care se desfășoară activități periculoase sau în care sunt depozitate substanțe periculoase (de exemplu, fabricile care produc vopsele sau substanțe chimice);
  • producția, tratarea, depozitarea, utilizarea, transportul, importul, exportul sau eliminarea de materiale nucleare/materiale radioactive periculoase;
  • uciderea, posesia sau traficul de cantități considerabile de specii de animale și plante protejate;
  • deteriorarea habitatelor protejate;
  • producția, comercializarea sau folosirea de substanțe care epuizează stratul de ozon (de exemplu, substanțele chimice din stingătoarele de incendiu sau solvenții pentru curățare).

Sancțiuni

  • Statele membre trebuie să se asigure că infracțiunile sau tipurile de comportamente contrare legii enumerate la articolul 3 din această directivă sunt pedepsite prin sancțiuni penale efective și proporționale, constituind un factor de descurajare și se aplică persoanelor fizice.
  • Statele membre trebuie să se asigure că persoanele juridice* pot fi trase la răspundere pentru infracțiunile comise în numele lor de către persoane fizice care dețin o funcție de conducere în respectiva persoană juridică, pe o autoritate de a lua decizii în numele persoanei juridice sau de a exercita controlul în cadrul persoanei juridice. Persoanele juridice sunt, de asemenea, trase la răspundere în cazul în care lipsa de supraveghere sau de control de către o astfel de persoană fizică care deține o funcție de conducere a făcut posibilă săvârșirea infracțiunii.
  • Răspunderea persoanelor juridice nu exclude procedurile penale împotriva persoanelor fizice care sunt făptuitori, instigatori sau accesorii în infracțiunea menționată în directivă.
  • În funcție de sistemul juridic aplicabil în statul membru în cauză, răspunderea persoanelor juridice poate fi penală sau nonpenală.
  • Această directivă are la bază Directiva 2004/35/CE (a se vedea sinteza), care prevede norme privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea și repararea daunelor aduse mediului.
  • Urmărirea penală pentru infracțiuni împotriva mediului este responsabilitatea statelor membre. Întrucât sistemele juridice diferă între statele membre, infractorii pot profita de lipsa de cooperare și coordonare dintre autoritățile naționale. Rețelele de profesioniști din domeniul mediului, precum Rețeaua europeană pentru punerea în aplicare și respectarea legislației din domeniul mediului, Forumul european al judecătorilor pentru mediu și Rețeaua europeană a procurorilor pentru mediu joacă un rol important în schimbul de informații privind cele mai bune practici și elaborarea de metodologii pentru aplicarea eficientă a normelor.

Revizuirea

Directiva este în prezent în curs de revizuire.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 26 decembrie 2008, iar statele membre au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 26 decembrie 2010.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Contrare legii. În acest context, se referă la încălcarea legilor UE sau naționale care pun în aplicare legislația UE menționată în anexele la Directiva 2008/99/CE.
Persoană juridică. O entitate nonumană, de exemplu o companie, care este tratată ca o persoană în scopuri juridice limitate. O persoană juridică poate să dea în judecată, să fie acționată în justiție, să dețină o proprietate și să încheie contracte.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2008/99/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal (JO L 328, 6.12.2008, pp. 28-37)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2004/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea și repararea daunelor aduse mediului (JO L 143, 30.4.2004, pp. 56-75)

Modificările succesive aduse Directivei 2004/35/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 14.02.2022

Top