EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης στις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία ή/και απερήμωση, ιδιαίτερα στην Αφρική

Απόφαση 98/216/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τησύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ;

  • Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης (UNCCD) είναι η μόνη νομικά δεσμευτική διεθνής συμφωνία που συνδέει το περιβάλλον και την ανάπτυξη με τη βιώσιμη διαχείριση της γης. Η σύμβαση επικεντρώνεται ειδικότερα στις άνυδρες, ημιάνυδρες και ξηρές, ημιυγρές περιοχές του κόσμου στις οποίες μπορούν να βρίσκονται τα πιο ευπαθή οικοσυστήματα και οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί.
  • Η απόφαση επικυρώνει τη σύμβαση UNCCD εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (νυν ΕΕ).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Η σύμβαση UNCCD αποσκοπεί στην καταπολέμηση της απερήμωσης και στην άμβλυνση των συνεπειών της ξηρασίας στις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία ή/και απερήμωση, ιδιαίτερα στην Αφρική, μέσω αποτελεσματικής δράσης σε όλα τα επίπεδα. Τα εν λόγω μέτρα υποστηρίζονται από διεθνείς διακανονισμούς συνεργασίας.
  • Η σύμβαση UNCCD αποτελείται από 40 άρθρα και 5 παραρτήματα που καθορίζουν τις διευθετήσεις για την εφαρμογή της σύμβασης στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, τη βόρεια Μεσόγειο και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
  • Η απερήμωση οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα και στις κλιματολογικές διαφοροποιήσεις. Δεν συνεπάγεται την επέκταση των υφιστάμενων εκτάσεων ερήμου. Η απερήμωση προκαλείται από την εξαιρετική ευπάθεια των οικοσυστημάτων στις άνυδρες περιοχές, την υπερεκμετάλλευση και την ακατάλληλη χρήση της γης. Η φτώχεια, η πολιτική αστάθεια, η αποψίλωση, η υπερβόσκηση και οι κακές πρακτικές άρδευσης είναι παράγοντες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της γης.

Μέτρα στο πλαίσιο της σύμβασης UNCCD για την καταπολέμηση της απερήμωσης

  • Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν δράσεις για την προώθηση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της γης σε άνυδρες, ημιάνυδρες και ξηρές ημιυγρές περιοχές, με σκοπό τα εξής:
    • την πρόληψη ή/και τη μείωση της υποβάθμισης της γης·
    • την αποκατάσταση της εν μέρει υποβαθμισμένης γης·
    • την ανάκτηση των περιοχών απερήμωσης.
  • Η σύμβαση UNCCD εφαρμόζεται μέσω εθνικών, υποπεριφερειακών και περιφερειακών προγραμμάτων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εθνικής πολιτικής των χωρών για την αειφόρο ανάπτυξη. Τα προγράμματα εκσυγχρονίζονται σύμφωνα με μια συνεχή συμμετοχική διαδικασία, με βάση το επί τόπου έργο και από τα αποτελέσματα της έρευνας.
  • Οι τοπικές κοινότητες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εκπόνηση και εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων δράσης, καθώς εξαρτώνται από τη γη.
  • Η στενότερη διεθνής συνεργασία μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών είναι αναγκαία για την εφαρμογή της σύμβασης UNCCD. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται από απερήμωση εξακολουθούν να είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος, ώστε να βοηθήσουν τους τοπικούς πληθυσμούς να θέσουν οι ίδιοι τέλος στη διαδικασία υποβάθμισης της γης. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προβούν σε πολιτικά ευαίσθητες αλλαγές, όπως οι εξής:
    • μεγαλύτερη αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων·
    • βελτίωση των συστημάτων κατοχής γης και
    • ενίσχυση των γυναικών και των αγροτών.

Χρηματοδότηση

Η σύμβαση UNCCD δεν έχει κεντρικό χρηματοδοτικό μηχανισμό για τα έργα, αλλά υπάρχει ένας παγκόσμιος μηχανισμός με σκοπό τη συμβολή στην κινητοποίηση των βασικών χρηματοδοτικών πόρων από υφιστάμενες πηγές, καθώς και τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της διαχείρισής τους.

Διακυβέρνηση

Η συνδιάσκεψη των μερών είναι το ανώτατο όργανο της σύμβασης. Είναι υπεύθυνη για τη λήψη των αποφάσεων που είναι απαραίτητες για την προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής της σύμβασης. Η ΕΕ εκπροσωπείται στη συνδιάσκεψη των μερών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν πρόκειται για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΕΕ.

Τον Οκτώβριο του 2001, κατά την πέμπτη συνεδρίαση της συνδιάσκεψης των μερών, συστάθηκε ένα βοηθητικό όργανο, η επιτροπή επανεξέτασης της εφαρμογής της σύμβασης (γνωστή ως ΕΕΕΣ). Η επιτροπή επανεξετάζει και αναλύει τις εθνικές εκθέσεις προόδου σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης, οι οποίες υποβάλλονται στη συνδιάσκεψη των μερών από τα μέρη και από ακροατές. Σκοπός είναι η χρήση των εν λόγω εξετάσεων και αναλύσεων για τη βελτίωση της συνοχής, του αντικτύπου και της αποδοτικότητας των πολιτικών και των προγραμμάτων, ώστε να αποκατασταθεί η αγροπεριβαλλοντική ισορροπία των ξηρών περιοχών.

Παροχή επιστημονικών και τεχνολογικών συμβουλών

Η επιτροπή επιστήμης και τεχνολογίας παρέχει στη συνδιάσκεψη των μερών πληροφορίες και συμβουλές πάνω σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα για την καταπολέμηση της απερήμωσης και την άμβλυνση των συνεπειών της ξηρασίας. Η επιτροπή αποτελείται από κυβερνητικούς εκπροσώπους αρμόδιους στους συναφείς τομείς εμπειρογνωμοσύνης.

Στρατηγικό πλαίσιο

Το στρατηγικό πλαίσιο 2018-2030 της σύμβασης UNCCD αντιπροσωπεύει την παγκόσμια δέσμευση να επιτευχθεί ουδετερότητα της υποβάθμισης της γης (LDN) για την αποκατάσταση της παραγωγικότητας τεράστιων εκτάσεων υποβαθμισμένης γης, τη βελτίωση της διαβίωσης για περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και τη μείωση των επιπτώσεων της ξηρασίας στους ευάλωτους πληθυσμούς.

ΠΟΤΕ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ;

Η σύμβαση καταρτίστηκε κατά τη Διάσκεψη Κορυφής για τη Γη του 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, υπογράφηκε το 1994 και τέθηκε σε ισχύ στις 26 Δεκεμβρίου 1996. Μέχρι σήμερα, 195 μέρη έχουν επικυρώσει τη σύμβαση, η οποία είναι νομικά δεσμευτική πράξη.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης στις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία ή/και απερήμωση, ιδιαίτερα στην Αφρική — Δήλωση που έκανε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 παράγραφοι 2 και 3 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία ή/και απερήμωση, ιδιαίτερα στην Αφρική (ΕΕ L 83 της 19.3.1998, σ. 3-35)

Απόφαση 98/216/ΕΚ του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 1998, σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία ή/και απερήμωση, ιδιαίτερα στην Αφρική (ΕΕ L 83 της 19.3.1998, σ. 1-2)

τελευταία ενημέρωση 24.07.2019

Top