EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Partnerskap för anslutning med Kroatien

Syftet med partnerskapet för anslutning är att bistå de kroatiska myndigheterna i deras insatser för att uppfylla anslutningskriterierna, särskilt de politiska kriterierna (Köpenhamnskriterierna). I partnerskapet fastställs i detalj principerna och prioriteringarna i kandidatländernas förberedelser, framför allt genomförandet av gemenskapens regelverk, och partnerskapet utgör referensram för programplaneringen av stödet inför anslutningen som finansieras via gemenskapsmedel.

RÄTTSAKT

Rådets beslut 2008/119/EG av den 12 februari 2008 om principerna, prioriteringarna och villkoren i partnerskapet för anslutning med Kroatien och om upphävande av beslut 2006/145/EG.

SAMMANFATTNING

Partnerskapet för anslutning med Kroatien är det huvudsakliga instrument som styr de kroatiska myndigheternas förberedelser inför medlemskapet i Europeiska unionen (EU) sedan anslutningsförhandlingarna inleddes den 3 oktober 2005. Det ingår i föranslutningsstrategin inom ramen för anslutningsprocessen för nya medlemsländer.

Den rättsliga grunden för partnerskapet för anslutning med Kroatien är förordning (EG) nr 533/2004 om upprättande av partnerskap för länderna på västra Balkan. Partnerskapen är flexibla instrument, som justeras efter hand som framsteg som görs och beroende på de utmaningar som återstår. Kommissionens yttrande om ansökan om anslutning ligger till grund för vilka områden som prioriteras. Om nödvändigt kan prioriteringarna ändras på grundval av rapporter.

Partnerskapet för anslutning och dess senare ändringar antas av Europeiska unionens råd med kvalificerad majoritet på grundval av ett förslag från kommissionen.

MÅL

Partnerskapet för anslutning syftar till att skapa en enhetlig rättslig ram som omfattar:

  • de prioriterade områden inom vilka reformer bör genomföras;
  • en vägledning för det ekonomiskt stödet för att genomföra prioriteringarna; och
  • principerna och villkoren för genomförandet av partnerskapet.

För att genomföra de prioriteringar som anges i partnerskapet för anslutningen ska Kroatien anta ett nationellt program för införlivandet av gemenskapsrätten. I programmet ska det fastställas hur och enligt vilken tidsplan som partnerskapet ska genomföras.

Stabiliserings- och associeringsavtalet mellan EU och Kroatien, och kommissionens årliga lägesrapporter ligger till grund för uppföljningen av genomförandet av partnerskapet.

PRIORITERINGAR

Prioriteringarna omfattar realistiska och genomförbara målsättningar för lagstiftningsarbetet. De grundar sig främst på Kroatiens förmåga att uppfylla:

  • köpenhamnskriterierna som fastställdes 1993 (EN);
  • villkoren för genomförandet av stabiliserings- och associeringsprocessen (slutsatser från rådets möten den 27 april 1997 och den 21–22 juni 1999);
  • zagrebdeklarationen från 2000 (EN);
  • thessalonikiagendan från 2003; och
  • den ram för förhandlingarna som antogs den 3 oktober 2005 (EN).

Partnerskapet för anslutning med Kroatien omfattar följande:

  • Huvudprioriteringarna, som är prioriteringar på kort sikt. De rör genomförandet av åtagandena inom ramen för associerings- och stabiliseringsavtalet, reform av den offentliga förvaltningen och rättsväsendet, korruptionsbekämpning, tillämpning av den konstitutionella lagen om nationella minoriteter, slutförande av processen för flyktingarnas återvändande och integration, försoning mellan befolkningsgrupperna i regionen, samarbete med Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien (EN) (FR), lösning av ouppklarade bilaterala problem, bl.a. i gräns- och fiskefrågor, samt förbättring av företagsklimatet och den ekonomiska tillväxtpotentialen,
  • De politiska kriterierna, som omfattar frågor med anknytning till demokrati och rättsstatsprincipen (den offentliga förvaltningen, rättsväsendet, korruptionsbekämpning), mänskliga rättigheter och skydd av minoriteter, regionala frågor och internationella förpliktelser (skydd av miljön och av fisket, flyktingars återvändande, återintegration av de som återvänder, straffrättsliga åtgärder mot krigsförbrytelser, rättsligt, polisiärt och regionalt samarbete samt gränsfrågor och bilaterala frågor),
  • De ekonomiska kriterierna som syftar till att garantera makroekonomisk stabilitet, öka insynen i finanserna och i förvaltningen av den offentliga skulden, förbättra förvaltningen av hälso- och sjukvårdssystemet, det sociala trygghetssystemet och pensionssystemet, underlätta företags inträde på marknaden, förbättra den institutionella ramen för privatisering och omstrukturering av aktiebolag, samt förbättra arbetsmarknaden,
  • Landets förmåga att påta sig de skyldigheter som följer av ett medlemskap, dvs. att anta och genomföra gemenskapens regelverk inom trettiotre av de trettiofem kapitel (tematisk indelning av EU:s lagstiftning i politikområden) som medlemskapsförhandlingarna avser.

De prioriteringar som fastställs genom detta partnerskap utgör grunden för kommissionens framtida utvärderingar. Kommissionen utvärderar med jämna mellanrum de framsteg som Kroatien har gjort när det gäller att uppfylla anslutningskriterierna, även när det gäller att anta och på ett effektivt sätt genomföra gemenskapens regelverk.

EKONOMISKA RAMAR

Kroatien får under perioden 2007–2013 ekonomiskt stöd för förberedelserna inför anslutningen genom instrumentet för stöd inför anslutningen. Detta finansiella instrument ersätter instrumenten Phare, Ispa, Sapard och Cards varigenom Kroatien fick bistånd under perioden 2000–2006.

Det bistånd som ges inom ramen för instrumentet för stöd inför anslutningen består dels av den fleråriga vägledande finansieringsramen för perioden 2009–2011 (länk till anknytande rättsakter), dels av det stöd som är avsatt för Kroatien, dvs. omkring 749,8 miljoner euro (inbegripet 2007 och 2008). Landet får också finansiering (inklusive lån och gåvobistånd) från Europeiska investeringsbanken (EIB), inom ramen för dess mandat för externa lån till grannländerna i Sydösteuropa.

Partnerskapet fungerar i detta sammanhang som referensram för att fastställa hur medlen ska användas. Den rättsliga ramen för det ekonomiska biståndet utgörs dock av besluten om inrättande av de finansiella instrumenten och programdokumenten. Dessutom kan det ekonomiska biståndet dras in om ett land inte rättar sig efter stabiliserings- och associeringsavtalet, Köpenhamnskriterierna och de prioriteringar som fastställs i partnerskapet.

Hänvisningar

Rättsakt

Dag för ikraftträdande - Datum då rättsakten upphör att gälla

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Beslut 2008/119/EG

19.2.2008

-

EUT L 42, 16.2.2008.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Meddelande från kommissionen - Yttrande över Republiken Kroatiens ansökan om medlemskap i Europeiska unionen av den 20 april 2004 [KOM(2004) 257 slutlig – Ej offentliggjord i EUT].

Europeiska rådets slutsatser vid mötet i Bryssel den 16 och 17 december 2004 (FR) (pdf). Europeiska rådet beslutade att inleda anslutningsförhandlingarna med Turkiet.

BILATERALA FÖRBINDELSER

Stabiliserings- och associeringsavtal mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och republiken Kroatien, å andra sidan [EUT L 26, 28.1.2005].

EKONOMISKT BISTÅND

Rådets förordning (EG) nr 1085/2006 av den 17 juli 2006 om upprättande av ett instrument för stöd inför anslutningen [EUT L 210, 31.7.2006].

Flerårig vägledande finansieringsram för

  • 2008-2010 [KOM(2006) 672 slutlig - Ej offentliggjord i EUT];
  • 2009-2011 [KOM(2007) 689 slutlig - Ej offentliggjord i EUT].

Vägledande flerårigt planeringsdokument 2007–2009 för Kroatien [EN] [PDF].

UTVÄRDERING

Rapporterna (EN) finns tillgängliga på webbplatsen för Europeiska kommissionens generaldirektorat för utvidgning.

Senast ändrat den 29.05.2008

Top