EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Slovenië - Milieu

Prioriteiten op korte termijn:

  • voortzetting van de omzetting van de kaderwetgeving;
  • het voltooien van uitvoerige harmonisatieprogramma's en uitvoeringsstrategieën die verband houden met individuele wetten;
  • planning en aanvang van de uitvoering van deze programma's en strategieën.

Evaluatie (oktober 1999)

Deze prioriteiten zijn gedeeltelijk uitgevoerd.

In december 1998 is het nationale actieprogramma voor het milieu definitief vastgesteld. In juni 1999 is ook een wet op de natuurbescherming aangenomen. Bovendien is er belangrijke vooruitgang geboekt in talrijke sectoren, zoals de bescherming van de waterkwaliteit, het beheer van afvalstoffen, de beperking van de industriële verontreiniging, het beheer van industriële risico's, de bescherming van de luchtkwaliteit, de scheikundige stoffen en de genetisch gemodificeerde organismen (GGO's).

Evaluatie (november 2000)

Het in 1999 vastgesteld nationale milieuactieprogramma legt de fundamenten voor de harmonisatie. Het wordt ten uitvoer gelegd via sectorale programma's en het vormt het algemeen kader voor de financiering van de investeringen in de milieusector. Een decreet ter vaststelling van de categorieën inrichtingen waarvoor een milieueffectrapportage vereist is, is aangenomen.

Evaluatie (november 2001)

De strategieën voor de aanpassing van de wetgeving in deze sector zijn reeds uitgewerkt en het kader voor de financiering van de vereiste investeringen is opgezet. De uitgaven op milieugebied lopen op tot 2% van het BBP. De aanpassing aan de wetgeving inzake de milieueffectrapportage is nog niet volledig gebeurd, maar er is vooruitgang geboekt.

Evaluatie (oktober 2002)

De omzetting van het acquis is goed gevorderd op het gebied van waterkwaliteit, genetisch gemodificeerde organismen, stralingsbescherming en nucleaire veiligheid. Speciale aandacht moet gaan naar de vermindering en geïntegreerde preventie van verontreiniging en naar de voltooiing van de omzetting van het acquis op het gebied van de natuurbescherming en de luchtkwaliteit.

Evaluatie (november 2003)

Zie hiervoor de pagina's inzake de overname van het acquis communautaire.

Prioriteiten op middellange termijn

  • tenuitvoerlegging van de wetgeving op het gebied van het beheer van afvalstoffen, de strijd tegen de luchtverontreiniging en tegen de verontreiniging door de industrie, de scheikundige producten, de genetisch gemodificeerde organismen en de bescherming tegen ioniserende straling;
  • de versterking van de bestuurlijke capaciteit;
  • de integratie van de beginselen van duurzame ontwikkeling in de uitwerking en tenuitvoerlegging van de overige sectorale beleidslijnen.

Evaluatie (november 2000)

Er is een aanvang gemaakt met de versterking van de bestuurlijke capaciteit en met de oprichting van een milieuagentschap. In het nationale milieuactieplan wordt de milieuzorg geïntegreerd in alle beleidsterreinen.

Evaluatie (november 2001)

De tenuitvoerlegging van de wetgeving op het gebied van het beheer van afvalstoffen, de strijd tegen de luchtverontreiniging, de industriële verontreiniging, het risicobeheer, de chemicaliën en de GGO's is goed gevorderd. De oprichting van een Milieuagentschap heeft de bestuurlijke capaciteit versterkt. Slovenië is voortgegaan met de integratie van het milieuaspect in de overige beleidslijnen.

Evaluatie (oktober 2002)

Op nationaal niveau is de bestuurlijke capaciteit versterkt. Het komt er nu op aan die versterking ook op lokaal niveau door te voeren. Er wordt gewerkt aan een geïntegreerd informatiesysteem over de bescherming van het milieu, een instantie voor de beoordeling van de milieubeschermingsverslagen en een commissie voor de toekenning van milieukeuren. De integratie van het milieu in de uitwerking en tenuitvoerlegging van de overige sectorale beleidslijnen vordert goed.

Evaluatie (november 2003)

Zie hiervoor de pagina's inzake de overname van het acquis communautaire.

Op 16 april 2003 vond de ondertekening van het Toetredingsverdrag plaats en op 1 mei 2004 zijn Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije en Slovenië toegetreden tot de Europese Unie.

REFERENTIES

Besluit 98/268/EG van 30.03.1998Publicatieblad L 121 van 23.04.1998

Besluit 1999/859/EG van 06.12.1999Publicatieblad L 335 van 28.12.1999

Advies van de Commissie COM(97) 2010 def.Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(98) 709 def.Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(1999) 512 def.Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(2000) 712 def.Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(2001) 700 def. - SEC(2001) 1755Niet gepubliceerd in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(2002) 700 def. - SEC(2002) 1411Niet gepubliceerd in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(2003) 675 def. - SEC(2003) 1208Niet verschenen in het Publicatieblad

Verdrag betreffende toetreding tot de Europese Unie [Publicatieblad L 236 van 23.9.2003]

Laatste wijziging: 19.11.2004

Top