EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Πολωνία - οικονομική μεταρρύθμιση

Βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες:

  • Καθορισμός των στόχων της μεσοπρόθεσμης οικονομικής πολιτικής και κοινή αξιολόγηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας
  • λήψη μέτρων για τη διαχείριση του εξωτερικού ελλείμματος
  • επίσπευση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων
  • συνεισφορά στην καλή ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Η Πολωνία έθεσε εν μέρει σε εφαρμογή τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητές της.

Χάραξε μια μεσοπρόθεσμη οικονομική στρατηγική. Συνεχίστηκε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και αναδιάρθρωσης ορισμένων δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες κατά τα προσεχή έτη όσον αφορά την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ενισχύθηκε με τη νομοθεσία-πλαίσιο και η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών προχωρεί. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, εγκρίθηκαν νομοθετικά κείμενα σχετικά με τη διασύνδεση. Άρχισε η ιδιωτικοποίηση του TPSA (τηλεπικοινωνίες), αλλά δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά τη δημιουργία οργανισμού εποπτείας. Όσον αφορά την πτωχευτική διαδικασία, δεν έχει καταγραφεί καμία αξιοσημείωτη βελτίωση.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα συνεχίζεται. Η αναδιάρθρωση και η ιδιωτικοποίηση των κύριων χαλυβουργείων δεν σημείωσαν πρόοδο. Η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, εν γένει, κατέγραψε πολύ μεγάλες επιτυχίες. Δεν σημειώθηκαν βελτιώσεις ούτε όσον αφορά το κτηματολόγιο ούτε όσον αφορά τις διαδικασίες εκκαθάρισης των επιχειρήσεων. Η οικονομική σταθερότητα έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Επιτεύχθηκε η οικονομική σταθερότητα. Η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα συνεχίζεται καθώς και η ιδιωτικοποίηση. Σημειώθηκαν βήματα προόδου όσον αφορά τη λειτουργία του κτηματολογίου και των πτωχευτικών διαδικασιών.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Οι πρόοδοι που σημειώθηκαν όσον αφορά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι λιγότερο εμφανείς. Λήφθηκαν μέτρα για την διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης της χαλυβουργίας και των σιδηροδρόμων αλλά, σε μικρότερο βαθμό, του τομέα του άνθρακα.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Μεσοπρόθεσμες προοπτικές:

  • ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων·
  • ενίσχυση των θεσμών που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Η Πολωνία περάτωσε την πρώτη κοινή αξιολόγησή της και εκπόνησε μια μακροοικονομική στρατηγική που αποσκοπεί στην επίτευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας. Επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη συμβατότητα της πολωνικής νομοθεσίας για την κεντρική τράπεζα με το κοινοτικό κεκτημένο. Το νέο νομικό πλαίσιο αυξάνει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για την προετοιμασία της προσχώρησής της στο ευρωπαϊκό σύστημα.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε σε ό,τι αφορά την πολιτική για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και την προώθηση των εξαγωγών.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, σημειώθηκε πρόοδος στην πολιτική υπέρ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην προώθηση των εξαγωγών και στη βελτίωση των νομικών και εμπορικών συνθηκών τους. Η αναδιάρθρωση των τομέων της χαλυβουργίας, του άνθρακα και της κοινωνικής ασφάλισης συνεχίστηκε, καθώς και η σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων. Δεν υπάρχει διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Διαπιστώνονται σημαντικές προσπάθειες για τη διατήρηση της μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας και πραγματοποιήθηκαν πρόοδοι όσον αφορά την καθιέρωση ενός θεσμικού πλαισίου για την οικονομία της αγοράς. Γενικά, εφαρμόστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι προτεραιότητες που καθορίστηκαν από την εταιρική σχέση για την προσχώρηση όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Κατόπιν της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της 16ης Απριλίου 2003, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Απόφαση 98/260/ΕΚ του Συμβουλίου, 30.03.1998

Επίσημη Εφημερίδα L 121, 23.04.1998

Γνώμη της Επιτροπής COM(97) 2002 τελικό

Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 701 τελικό

Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 509 τελικό

Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 709 τελικό

Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1752

Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1408

Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1207

Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2004

Top