EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Λετονία - Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις

Βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες:

  • ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος·
  • συνέχιση της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Οι προτεραιότητες αυτές υλοποιήθηκαν εν μέρει.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, η έναρξη ισχύος του νέου ποινικού κώδικα αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο. Επίσης σημειώθηκε πρόοδος στις σχετικές θεσμικές δομές. Ωστόσο, το πρόβλημα της διαφθοράς παραμένει αρκετά σοβαρό και χρειάζεται να καταβληθούν πολλές προσπάθειες για την αντιμετώπισή του. Στον τομέα της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, το καθεστώς των δικαστών καθώς και η λειτουργία των δικαστηρίων βελτιώθηκαν. Παρόλα αυτά, παραμένουν ακόμα ανεπίλυτα θέματα στον τομέα αυτό, όπως η νομοθεσία σχετικά με τους δικαστικούς επιμελητές, η υποδομή των δικαστηρίων ή η διάρκεια των ποινών φυλάκισης.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Θεσπίστηκαν πολλά μέτρα για τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων. Συνάφθηκαν συμφωνίες για τη βελτίωση της ροής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών. Το δικαστικό σύστημα καταγράφει ακόμη καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των διαδικασιών που προηγούνται της εκδίκασης. Καθιερώθηκε ένα σύστημα θεωρήσεων για τη διέλευση αερολιμένων. Απλουστεύθηκε η διαδικασία χορήγησης αδειών διαμονής. Βρίσκεται υπό προετοιμασία μια βάση δεδομένων για την καταγραφή των αιτούντων άσυλο. Οι διάφορες μορφές διαφθοράς εξακολουθούν να θέτουν σοβαρά προβλήματα.

Aξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων, η Λετονία συνέχισε τις εργασίες υποδομών στους συνοριακούς σταθμούς καθώς και την παροχή καταλληλότερου εξοπλισμού. Τροποποιήθηκαν οι κεντρικές διοικητικές δομές για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον τομέα της πληροφορικής και της εμπορίας ανθρώπων. Η πολιτική ασυλίας και μετανάστευσης ευθυγραμμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με το κεκτημένο της ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Θα πρέπει να καταβληθούν συμπληρωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, την κατάρτιση των δικαστών και τον σεβασμό των δικονομικών προθεσμιών.

Aξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Όσον αφορά τους οργανισμούς που έχουν αναλάβει της εφαρμογή του νόμου, καθώς και την δικαστική εξουσία, έχουν πραγματοποιηθεί πρόοδοι. Η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών, ιδίως της αστυνομίας και των αρχών που έχουν αναλάβει το θέμα της νομιμοποίησης παρανόμων κεφαλαίων έχει ενισχυθεί. Υπήρξαν μικρές πρόοδοι στον δικαστικό τομέα και όσον αφορά τα επιτευχθέντα αποτελέσματα.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Μεσοπρόθεσμες προοπτικές:

  • καθιέρωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των συνόρων (ειδικότερα στα ανατολικά σύνορα)·
  • εφαρμογή πολιτικής στον τομέα της μετανάστευσης και νέα νομοθεσία σχετικά με το δικαίωμα παροχής ασύλου και τα δικαιώματα των προσφύγων·
  • συνέχιση της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, ιδίως ενόψει του κεκτημένου του Σένγκεν·
  • ευθυγράμμιση της πολιτικής θεωρήσεων με αυτή της ΕΕ.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 1999)

Θεσπίστηκε νέα νομοθεσία στον τομέα των θεωρήσεων τον Απρίλιο του 1999, γεγονός που αντιπροσωπεύει σημαντικό βήμα όσον αφορά την τήρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στους άλλους τομείς δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2000)

Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στον τομέα αυτό.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2001)

Η Λετονία έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την πολιτική των θεωρήσεων και της αστυνομικής συνεργασίας. Κατά το 2001, υιοθέτησε δύο σχέδια δράσης ενόψει της εφαρμογής του κεκτημένου Σένγκεν. Επιπλέον, σημειώθηκε πρόοδος στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς. Ωστόσο, η Επιτροπή καλεί την Λετονία να συνεχίσει τις προσπάθειές της προκειμένου να επιτύχει απτά αποτελέσματα σε μεγάλη κλίμακα.

Αξιολόγηση (Οκτώβριος 2002)

Όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου και το δικαίωμα ασύλου, συνεχίστηκε η ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο, όχι όμως και όσον αφορά τη μετανάστευση. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, οι αρμόδιες αρχές ενισχύθηκαν εκ νέου.

Πραγματοποιήθηκε ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα με τη θέση σε εφαρμογή του εγγράφου προσανατολισμού όσον αφορά την ανάπτυξη του εθνικού σώματος φυλάκων των συνόρων (2001-2005), με αύξηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη των υποδομών στα ανατολικά σύνορα, με την εγκατάσταση συστημάτων πληροφόρησης (REIS, UVIS), καθώς και με την εφαρμογή μέτρων κατάρτισης. Η εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος επίβλεψης των θαλασσών προόδευσε χάρη στη σύσταση θαλασσίων μονάδων στο πλαίσιο του σώματος φυλάκων των εθνικών συνόρων.

Αξιολόγηση (Νοέμβριος 2003)

Συμβουλευθείτε τα θεματικά δελτία σχετικά με την ανάληψη του κοινοτικού κεκτημένου.

Κατόπιν της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της 16ης Απριλίου 2003, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Απόφαση 98/263/ΕΚ, 30.03.1998Επίσημη Εφημερίδα L 121, 23.04.1998

Απόφαση 1999/854/ΕΚ, 6.12.1999Επίσημη Εφημερίδα L 335, 28.12.1999

Γνωμοδότηση της Επιτροπής COM(97) 2004 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 703 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 506 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 706 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM (2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1749Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Εκθεση της Επιτροπής COM (2001) 700 τελικό - SEC (2002) 1405Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1203Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2004

Top