EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Letland - politieke criteria

Prioriteiten op korte termijn:

  • vaststelling van maatregelen ter vereenvoudiging van het naturalisatieproces met het oog op een betere integratie van niet-staatsburgers (met name van statenloze kinderen);
  • versterking van het onderricht in de Letse taal voor anderstaligen.

Evaluatie (oktober 1999)

Deze prioriteiten zijn ten dele verwezenlijkt.

In het najaar van 1998 heeft een versoepeling van de wet op het staatsburgerschap tot een groter aantal naturalisatie-aanvragen geleid. Het aantal aanvragen van statenloze kinderen blijft echter op een laag niveau. Letland heeft met succes zijn programma voor onderricht in de Letse taal voortgezet, ondanks het gebrek aan een toereikend aantal taalleraren. Het land zou in de komende jaren meer middelen moeten uittrekken voor het onderricht in de Letse taal.

Evaluatie (november 2000)

De taalwet is in overeenstemming met de internationale bepalingen en met de Europa-overeenkomst. Het Letse taalonderrichtprogramma is ten uitvoer gelegd, maar de regering van Letland zal hiervoor in de toekomst meer kredieten uittrekken. Het document over de maatschappelijke integratie in Letland is goedgekeurd, maar nog niet ten uitvoer gelegd.

Evaluatie (november 2001)

De uitvoeringsbesluiten van de taalwet werden gewijzigd om de verhouding tussen kennis van de taal en beroep te verduidelijken. Het is in een legitiem algemeen belang dat Letland deze wet naleeft, daarbij rekening houdend met het evenredigheidsbeginsel. Er is voorzien in een directe overheidsfinanciering van het taalonderrichtprogramma. De prioriteit met betrekking tot de Letse taal is in grote mate verwezenlijkt.

Evaluatie (oktober 2002)

Er werd belangrijke vooruitgang geboekt met de hervorming van het openbaar bestuur. De competentie en de stabiliteit van de overheid nemen gestaag toe. De inspanningen om in de minimaal vereiste personeelsbezetting, de opleiding van ambtenaren en voldoende financiële middelen te voorzien, moeten worden voortgezet. Ofschoon er vooruitgang werd geboekt op het gebied van het gerechtelijk apparaat, moet het juridische kader nog worden voltooid, met name met de vaststelling van een nieuwe wet inzake strafrechtelijke procedures. Er werd geen enkele vermindering van de werkdruk van rechtbanken opgetekend, noch bij het wegwerken van de achterstand in de behandeling van rechtszaken en de uitvoering van vonnissen. Er werden vorderingen gemaakt op het gebied van de fraudebestrijding. Hetzelfde geldt voor de mensenrechten, de bescherming van minderheden en de integratie van niet-staatsburgers in de Letse maatschappij. De steun voor het integratieproces werd via taalopleidingen en voorlichtingscampagnes verhoogd.

Evaluatie (november 2003)

Zie hiervoor de pagina's inzake de overname van het acquis communautaire.

Prioriteiten op middellange termijn:

  • versnelde integratie van niet-staatsburgers via de versoepeling van de naturalisatieprocedures, met name voor statenloze kinderen.

Evaluatie (oktober 1999)

Letland heeft zijn naturalisatieprocedures vereenvoudigd overeenkomstig de aanbevelingen van de Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa (OVSE) (met name door het aantal geschiedenisvragen in de inburgeringstest te verminderen en door voor verschillende groepen van aanvragers de kosten te verlagen). In het voorjaar van 1999 is extra geld vrijgemaakt om het Naturalisatiebureau en zijn bijkantoren meer middelen ter beschikking te stellen om het groeiend aantal aanvragen in ontvangst en in behandeling te nemen.

Evaluatie (november 2000)

Op dit gebied is geen vooruitgang geboekt.

Evaluatie (november 2001)

Het programma voor maatschappelijke integratie in Letland werd uitgebreid met nieuwe voorstellen en er is een stichting in het leven geroepen die belast werd met de selectie en de financiering van de projecten. Er is nog een gebrek aan taalleraren en de regering moet extra middelen garanderen om dit probleem op te lossen. Deze prioriteit werd ten dele verwezenlijkt.

Evalutie (oktober 2002)

Er werd weinig vooruitgang geboekt met de versoepeling van het naturalisatieproces. Er moeten voldoende financiële middelen worden vrijgemaakt ten behoeve van een betere integratie en een betere taalopleiding.

Zie hiervoor de pagina's inzake de overname van het acquis communautaire.

Op 16 april 2003 vond de ondertekening van het Toetredingsverdrag plaats en op 1 mei 2004 zijn Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije en Slovenië toegetreden tot de Europese Unie.

REFERENTIES

Besluit 98/263/EG van 30.03.1998Publicatieblad L 121 van 23.04.1998

Besluit 1999/854/EG van 06.12.1999Publicatieblad L 335 van 28.12.1999

Advies van de Commissie COM(97)2004 def.Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(98)703 def.Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(1999)506 def.Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(2000)706 def.Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(2001) 700 def. - SEC(2001) 1749Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(2002) 700 def. - SEC(2001) 1405Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(2003) 675 def. - SEC(2003) 1203Niet verschenen in het Publicatieblad

Verdrag betreffende toetreding tot de Europese Unie [Publicatieblad L 236 van 23.9.2003]

Laatste wijziging: 19.11.2004

Top