EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Estland - Retlige og indre anliggender

Prioriterede opgaver på kort sigt:

  • Indførelse af foranstaltninger til bekæmpelse af korruption og organiseret kriminalitet og videreførelse af reformen af retsplejesystemet.

Evaluering (oktober 1999)

Disse prioriteter er blevet delvis realiseret.

Estland har forsat sin indsats til bekæmpelse af korruption og organiseret kriminalitet. Der er ligeledes blevet indført foranstaltninger til omstrukturering og modernisering af politiet. Der må dog fortsat arbejdes på at gøre politiet mere effektivt og bekæmpe korruptionen i dets egne rækker. Det samme gælder retsplejesystemet, hvor uddannelsen af dommere og anklagere må forbedres, særlig hvad angår EU-lovgivningen. Begrænset uddannelse af dommere kombineret med lave lønninger sætter altid de resultater over styr, der er nået på dette område. Der må sættes mere ind fra politisk og administrativ side på narkotikaområdet. Ved Estlands østgrænse er der nået et relativt højt sikkerhedsniveau. Infrastruktur og anlæg ved grænserne må dog fortsat udvikles. De forenklede procedurer, der skal lette overgangen ved grænserne, må endvidere bringes i overensstemmelse med visumpraksis i EU.

Evaluering (november 2000)

Der er iværksat foranstaltninger med henblik på at etablere et integreret og avanceret informationssystem i forbindelse med efterforskning af kriminelle forhold og kampen mod hvidvaskning af penge. Estland har ratificeret FN's konvention om ulovlig handel med narkotika og Europarådets konvention om hvidvaskning af penge. Der er sket få fremskridt inden for en reform af straffeloven. Der er brug for en bedre koordinering mellem de organer, som skal anvende loven, og domsmyndighederne.

Evaluering (november 2001)

Strafferetten er delvis blevet reformeret. Der skal gøres en yderligere indsats for at sikre koordineringen mellem retsmyndighederne og de organer, der skal anvende lovgivningen. Bekæmpelsen af organiseret kriminalitet er blevet intensiveret, da dette prioriterede mål kun delvis er blevet nået.

Evaluering (oktober 2002)

Bekæmpelsen af organiseret kriminalitet skrider fortsat godt fremad. Der er dog behov for en skærpelse af indsatsen mod hvidvaskning af penge. Tilpasningen af lovgivningen er stort set afsluttet. Men Estland mangler endnu at træffe de fornødne foranstaltninger til at få gennemført EU-retten og skal bl.a. have vedtaget og iværksat de nye civil- og strafferetsplejelove. Uddannelsen af dommere forløber i overensstemmelse med handlingsplanen.

Evaluering (november 2003)

Se faktabladene om overtagelse af EU-retten.

Prioriterede opgaver på mellemlang sigt:

  • Ratificering og iværksættelse af de internationale retsinstrumenter, der er nødvendige for at gennemføre EU-retten
  • Bedre forvaltning af grænserne, særlig af østgrænsen
  • Gennemførelse af indvandrerpolitik og asylprocedurer
  • Afpasning af landets visumpolitik til EU-praksis og fuld tilpasning til internationale konventioner på dette område
  • Bekæmpelse af organiseret kriminalitet (navnlig hvidvask af penge, narkotikahandel og menneskehandel), ikke mindst med henblik på anvendelse af Schengen-bestemmelserne.

Evaluering (oktober1999)

Estland har forsat sin bekæmpelse af korruption og organiseret kriminalitet. En asyllov og en lov mod hvidvask af penge er allerede blevet vedtaget. Visumpolitikken er stort set blevet bragt i overensstemmelse med Schengen-regelværket.

Evaluering (november 2000)

Visumpolitikken er blevet tilpasset til Den Europæiske Unions.

Evaluering (november 2001)

Visumpolitikken er tilpasset EU-retten. Det har derimod vist sig nødvendigt med en yderligere indsats for så vidt angår kontrollen med grænserne, indvandring og politisamarbejdet med Europol.

Evaluering (oktober 2002)

Tilpasningen af lovgivningen om visum, lovlig indvandring og asyl, håndhævelsen af lovgivningen ved grænserne med henblik på at forebygge ulovlig indvandring samt gennemførelsen af flygtningeloven skrider fremad. Der er også gjort fremskridt med hensyn til skærpelsen af grænseforvaltningen og grænsekontrollen, herunder overvågningen til søs. Men der må endnu gøres en indsats for at få tilpasset de nødvendige infrastrukturer og udstyr ved grænserne.

Der er behov for endnu en styrkelse af kapaciteten til bekæmpelse af ulovlig handel med narkotika. Desuden bør tilpasningen af lovgivningen til konventionen om beskyttelse af Fællesskabets finansielle interesser og protokollerne dertil bringes til en afslutning.

Evaluering (november 2003)

Se faktabladene om overtagelse af EU-retten.

Efter undertegnelsen af tiltrædelsestraktaten den 16. april 2003 blev Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn optaget i Den Europæiske Union den 1. maj 2004.

REFERENCER

Afgørelse 98/264/EF af 30.03.1998De Europæiske Fællesskabers Tidende L 121 af 23.04.1998

Afgørelse 1999/855/EF af 06.12.1999De Europæiske Fællesskabers Tidende L 335 af 28.12.1999

Kommissionens udtalelse KOM(97) 2006 endeligIkke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(98) 705 endeligIkke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(1999) 504 endeligIkke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2000) 704 endeligIkke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2001) 700 endelig - SEK(2001) 1747Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2002) 700 endelig - SEK(2002) 1403Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2003) 675 endelig - SEK(2003) 1201Endnu ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Traktaten om tiltrædelsen af Den Europæiske Union [Den Europæiske Unions Tidende L 236 af 23.9.2003]

Seneste ajourføring: 19.11.2004

Top