EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ydinturvallisuutta koskeva yleissopimus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Ydinturvallisuutta koskeva yleissopimus – Euroopan atomienergiayhteisön ydinturvallisuutta koskevan yleissopimuksen 30 artiklan 4 kappaleen iii kohdan mukaisesti antama selitys

Komission päätös 1999/819/Euratom Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) liittymisestä ydinturvallisuutta koskevaan yleissopimukseen

YLEISSOPIMUKSEN JA PÄÄTÖKSEN TARKOITUS

  • Ydinturvallisuutta koskeva yleissopimus on kansainvälinen yleissopimus, jonka tarkoituksena on parantaa ydinturvallisuutta maailmanlaajuisesti. Kaikki EU-maat ovat yleissopimuksen osapuolia. Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) perustamissopimuksella perustettu yhteisö jakaa yhdessä EU-maiden kanssa lainkäyttövallan yleissopimuksen piiriin kuuluvilla aloilla.
  • Päätöksellä hyväksytään Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) liittyminen yleissopimukseen. Päätöstä tarkistettiin vuonna 2004 EU:n uusien jäsenvaltioiden liittymisen huomioimiseksi.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Euratomin tehtävät

  • Euratomilla ei ole hallinnassaan yleissopimuksessa tarkoitettuja ydinlaitoksia.
  • Vastuu ydinlaitosten turvallisuudesta kuuluu ensisijaisesti taholle, jolle EU-maa on myöntänyt luvan käyttää alueellaan sijaitsevaa laitosta.
  • Yleissopimukseen liittyvät Euratomin tehtävät perustuvat Euratomin perustamissopimukseen (toisen osaston III luku), jossa käsitellään työntekijöiden ja suuren yleisön terveyden suojelua ionisoivalta säteilyltä, minkä Euroopan unionin tuomioistuin on vahvistanut (tuomio C-29/99).

Tavoitteet

  • Yleissopimuksen tavoitteena on
    • saavuttaa ja ylläpitää maailmanlaajuisesti korkea ydinturvallisuuden taso kehittämällä kansallisia toimenpiteitä ja teknistä yhteistyötä;
    • järjestää ja ylläpitää ydinlaitoksissa tehokkaita suojia säteilyvaaroja vastaan muun muassa yksilöiden ja ympäristön suojelemiseksi;
    • ehkäistä ydinonnettomuuksia ja lieventää niiden mahdollisia vaikutuksia.
  • Yleissopimuksella ei määritellä yksityiskohtaisia turvallisuusnormeja, vaan se merkitsee sitoumusta soveltaa ydinlaitosten turvallisuuteen liittyviä perusperiaatteita.

Soveltamisala

Yleissopimusta sovelletaan maalla sijaitseviin siviilikäyttöön tarkoitettuihin ydinvoimalaitoksiin sekä samalla laitospaikalla sijaitseviin radioaktiivisten aineiden varastointi- ja käsittelylaitoksiin, jotka liittyvät suoraan ydinvoimalaitoksen käyttöön.

Täytäntöönpano

  • Yleissopimuksen osapuolet sitoutuvat toteuttamaan lainsäädännölliset, valvontaan liittyvät ja hallinnolliset järjestelyt, jotka takaavat ydinlaitosten turvallisuuden ja jotka edellyttävät
    • riittävien kansallisten turvallisuusvaatimusten ja -säännösten vahvistamista;
    • ydinlaitosten lupajärjestelmää ja luvattoman ydinlaitoksen käytön kieltämistä;
    • ydinlaitosten tarkastus- ja arviointijärjestelmää. Ennen ydinlaitoksen rakentamista ja käyttöönottoa sekä koko laitoksen olemassaolon ajan tehdään kattavia ja järjestelmällisiä turvallisuusarviointeja;
    • säännösten ja lupaehtojen täytäntöönpanoa, johon kuuluu valta keskeyttää tai peruuttaa annettu lupa.
  • Kunkin osapuolen on perustettava riippumaton valvontaviranomainen, joka myöntää lupia ja huolehtii säännösten asianmukaisesta täytäntöönpanosta. Valvontaviranomaisen tehtävät on tosiasiallisesti erotettava sellaisten muiden elinten tai organisaatioiden tehtävistä, joiden tehtävänä on hyödyntää ydinenergiaa tai edistää sen käyttöä.
  • Luvanhaltijoiden on laadittava toimintalinjat, joissa ydinturvallisuus on etusijalla, ja laadunvarmistusohjelma, jolla taataan, että vaatimukset täyttyvät. Lisäksi on laadittava valmiussuunnitelmat, joissa eritellään, miten hätätilasta tiedotetaan asianomaisille viranomaisille, kuten sairaaloille.
  • Yleissopimuksen jokaisen osapuolen on toimitettava muille osapuolille raportti toimenpiteistä, jotka osapuoli on toteuttanut yleissopimuksen mukaisten velvoitteidensa täyttämiseksi. Raportit tarkistetaan osapuolten säännöllisissä kokouksissa.

Laitosten turvallisuus

  • Valvontaviranomainen vastaa ydinlaitosten käyttölupien myöntämisestä. Yleissopimuksessa määritellään arviointiperusteet laitoksen elinkaaren eri vaiheille: sijoituspaikan valinnalle, suunnittelulle, rakentamiselle ja käytölle.
  • Sijoituspaikan valinnassa on huomioitava muun muassa paikan vaikutus laitoksen turvallisuuteen ja laitoksen vaikutukset yksilöihin ja ympäristöön. Sijoituspaikan läheisyydessä sijaitsevia sopimuspuolia on kuultava, mikäli laitos aiheuttaa niille todennäköisesti vaikutuksia.
  • Suunnittelun ja rakentamisen yhteydessä on toteutettava turvatoimenpiteet, joilla estetään radioaktiivisten aineiden päästöt, ja käytettyjen tekniikoiden ja välineiden toimivuus on osoitettava joko käytännön kokemuksella tai testeillä.
  • Lupa käynnistää ydinlaitos perustuu turvallisuusanalyysiin ja koekäyttöohjelmaan. Laitoksen huollon tulee täyttää kansallisten viranomaisten säännösten vaatimukset. Lisäksi on otettava käyttöön ohjelmat tiedon kokoamiseksi ja analysoimiseksi.
  • Jokaisella laitoksella on oltava myös laitosaluetta ja sen ympäristöä koskevat valmius- ja pelastussuunnitelmat muun muassa työntekijöiden, suuren yleisön ja ympäristön suojelemiseksi säteilyhätätilan sattuessa.

Käytännön järjestelyt

Osapuolet tapaavat vähintään kerran kolmen vuoden kuluessa. Euroopan komissio edustaa näissä kokouksissa Euratomia. Kokouksissa osapuolet raportoivat toimista, joita ne ovat toteuttaneet yleissopimuksen velvoitteiden täyttämiseksi. Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) antaa käyttöön sihteeristön yleissopimuksen tarpeisiin.

VOIMAANTULO

Yleissopimus tuli voimaan 24. lokakuuta 1996.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Ydinturvallisuutta koskeva yleissopimus – Euroopan atomienergiayhteisön ydinturvallisuutta koskevan yleissopimuksen 30 artiklan 4 kappaleen iii kohdan mukaisesti antama selitys (EYVL L 318, 11.12.1999, s. 21–30)

Komission päätös 1999/819/Euratom, tehty 16 päivänä marraskuuta 1999, Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) liittymisestä vuonna 1994 tehtyyn ydinturvallisuutta koskevaan yleissopimukseen (EYVL L 318, 11.12.1999, s. 20)

Päätökseen 1999/819/Euratom tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston direktiivi 2009/71/Euratom, annettu 25 päivänä kesäkuuta 2009, ydinlaitosten ydinturvallisuutta koskevan yhteisön kehyksen perustamisesta (EUVL L 172, 2.7.2009, s. 18–22)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 12.05.2020

Top