EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Energia

energy

Lisääntyvät todisteet ilmastonmuutoksesta ja kasvava riippuvuus energiantuonnista ovat vahvistaneet Euroopan unionin (EU) päättäväisyyttä tulla maailman ensimmäiseksi ilmastoneutraaliksi mantereeksi ja taloudeksi vuoteen 2050 mennessä ja varmistaa, että käytetty energia on varmaa, turvallista, kilpailukykyistä, paikallisesti tuotettua ja kestävää.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteena on mukauttaa EU:n ilmasto-, energia-, liikenne- ja veropolitiikkaa niin, että kasvihuonekaasujen nettopäästöjä voidaan vähentää vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasoon verrattuna. Tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius viimeistään vuonna 2050, kuten eurooppalaisen ilmastolain sitovassa velvoitteessa esitetään. Energiatavoitteet ovat ratkaisevan tärkeitä: puhtaan energian tuottaminen teknologisen tutkimuksen ja innovoinnin avulla sekä investoinnit kunnostettuihin ja energiatehokkaisiin rakennuksiin.

Nämä tavoitteet perustuvat vuoden 2015 energiaunionistrategiaan, jossa yhdessä energiaunionin hallinnosta annetun asetuksen (EU) 2018/1999 kanssa määritellään EU:n energiapolitiikan ulottuvuudet.

  • EU:n energialähteiden, aina fossiilisista polttoaineista ydinvoimaan ja uusiutuvaan energiaan (aurinko- ja tuulivoima, biomassa, maalämpö, vesi- ja vuorovesivoima), monipuolistaminen energiavarmuuden turvaamiseksi.
  • Täysin yhdentyneiden ja tehokkaiden energian sisämarkkinoiden toteuttaminen ilman teknisiä tai sääntelyyn liittyviä esteitä.
  • Energiatehokkuuden parantaminen, energiaverkkojen yhteenliittäminen ja päästöjen vähentäminen.
  • Siirtyminen kohti vähähiilistä taloutta Pariisin sopimuksen sitoumusten mukaisesti.
  • Vähähiilisen ja puhtaan energian teknologioita koskevan tutkimuksen edistäminen sekä tutkimuksen ja innovoinnin asettaminen etusijalle energiakäänteen edistämiseksi ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 194 artiklassa otetaan käyttöön erityinen oikeusperusta energia-alalle. Se perustuu EU:n ja sen jäsenvaltioiden jaettuun toimivaltaan ja ohjaa niitä kohti yhteistä energiapolitiikkaa.