EUR-Lex Ingång till EU-rätten

Tillbaka till EUR-Lex förstasida

Det här dokumentet är ett utdrag från EUR-Lex webbplats

Sysselsättning och socialpolitik

employment_and_social_policy

Europeiska unionen (EU) strävar efter att främja sociala framsteg och förbättra levnads- och arbetsvillkoren för alla i EU, en princip som fastställs i ingressen till fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

I enlighet med EUF-fördraget – särskilt artikel 153 – kompletterar EU de enskilda medlemsstaternas politiska initiativ genom att fastställa miniminormer som ska uppnås av alla länder i EU.

EU:s politik för sysselsättning, sociala frågor och lika möjligheter syftar till att förbättra levnads- och arbetsvillkoren genom att främja fler och bättre arbetstillfällen, färdigheter, jämlikhet, socialt skydd och integration.

EU driver på sociala förändringar och strävar efter att stödja rättvisa och välfungerande arbetsmarknader och sociala trygghetssystem i enlighet med de 20 huvudprinciperna i den europeiska pelaren för sociala rättigheter. I linje med handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter bör minst 78 % av befolkningen i åldern 20–64 år vara sysselsatta 2030, minst 60 % av alla vuxna bör delta i utbildning varje år och antalet människor som riskerar fattigdom eller social utestängning bör minskas med minst 15 miljoner, inklusive minst 5 miljoner barn.

För att uppnå dessa mål utvecklar och främjar EU politik för att säkerställa lika möjligheter och tillgång till arbetsmarknaden, öka sysselsättningen och arbetstagares rörlighet, förbättra arbetstillfällen och arbetsvillkor, informera och samråda med arbetstagare, bekämpa fattigdom och social utestängning, främja lika möjligheter och bekämpa diskriminering samt modernisera de sociala trygghetssystemen.

EU:s långsiktiga budget för 2021–2027, tillsammans med återhämtningsinstrumentet NextGenerationEU, tillhandahåller en tidigare oöverträffad nivå av EU-medel för att stödja reformer och investeringar i EU-länderna i linje med den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Europeiska socialfonden+, med en budget på 99,3 miljarder euro, kommer även i fortsättningen att vara EU:s viktigaste instrument för att stödja genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter och uppnå EU:s tre överordnade mål för 2030.