EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Ocuparea forţei de muncă şi politica socială

employment_and_social_policy

Uniunea Europeană (UE) urmărește să promoveze progresul social și să îmbunătățească condițiile de trai și de muncă ale tuturor oamenilor din UE, un principiu cuprins în preambulul Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). 

În conformitate cu TFUE – în special cu articolul 153 – UE completează inițiativele de politică ale statelor membre individuale stabilind standarde minime pe care trebuie să le întrunească toate statele membre. 

Politicile europene privind ocuparea forței de muncă, afacerile sociale și egalitatea de șanse urmăresc să îmbunătățească condițiile de trai și de muncă promovând creșterea numărului și a calității locurilor de muncă, dezvoltarea competențelor, egalitatea, protecția socială și incluziunea socială.

UE este un catalizator al schimbărilor sociale, urmărind să sprijine caracterul echitabil și buna funcționare a piețelor muncii și a sistemelor de protecție socială conform celor 20 de principii-cheie ale Pilonului european al drepturilor sociale. În conformitate cu planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale, până în 2030, cel puțin 78 % dintre persoanele cu vârsta între 20 și 64 de ani ar trebui să fie încadrate în muncă, cel puțin 60 % dintre toți adulții ar trebui să participe la cursuri de formare în fiecare an, iar numărul persoanelor supuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială ar trebui redus cu cel puțin 15 milioane, inclusiv cel puțin 5 milioane de copii.

Pentru realizarea acestor obiective, UE elaborează și promovează politici pentru a garanta egalitatea de șanse și accesul pe piața forței de muncă, creșterea ocupării forței de muncă și a mobilității lucrătorilor, îmbunătățirea calității locurilor de muncă și a condițiilor de muncă, informarea și consultarea lucrătorilor, combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, promovarea egalității de șanse și combaterea discriminării, precum și modernizarea sistemelor de protecție socială.

Bugetul pe termen lung al UE pentru 2021-2027, alături de instrumentul de redresare NextGenerationEU, oferă sume de finanțare fără precedent din partea UE, care pot susține reforme și investiții în statele membre în conformitate cu Pilonul european al drepturilor sociale. În special Fondul social european+, cu 99,3 miliarde de euro, va rămâne principalul instrument al UE de sprijinire a punerii în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale și a realizării celor 3 obiective principale ale UE pentru 2030.