EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Vanhempainvapaa

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2010/18/EU vanhempainvapaata koskevasta tarkistetusta puitesopimuksesta

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Direktiivillä pannaan täytäntöön Euroopan tason työmarkkinajärjestöjen vanhempainvapaasta 18 päivänä kesäkuuta 2009 tekemä tarkistettu puitesopimus.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • Työntekijöillä on oikeus vanhempainvapaaseen lapsen syntymän tai adoptoinnin vuoksi. Vapaa voidaan pitää siihen asti, kun lapsi täyttää kansallisessa lainsäädännössä ja/tai työehtosopimuksissa määritellyn iän, joka voi olla korkeintaan kahdeksan vuotta.
  • Direktiivi koskee yhtälailla sekä mies- että naistyöntekijöitä työsopimuksesta riippumatta (toistaiseksi voimassa oleva, määräaikainen, osa-aikainen tai vuokratyösopimus).
  • Vanhempainvapaa myönnetään ainakin neljän kuukauden ajaksi henkilökohtaisena etuutena molemmille vanhemmille. Periaatteessa kaikkien työntekijöiden on voitava käyttää vanhempainvapaa täysimääräisesti, joten sen ei pitäisi olla siirrettävissä vanhemmalta toiselle. Siirtäminen voidaan kuitenkin hyväksyä edellyttäen, että kumpikin vanhempi pitää ainakin yhden neljästä vapaakuukaudesta. Näin halutaan edistää vanhempainvapaan jakautumista tasaisemmin molempien vanhempien välille. Direktiivissä asetetaan vähimmäisstandardit, jotta EU:n jäsenvaltiot voivat soveltaa suotuisampia säännöksiä.

Vanhempainvapaan käyttäminen

  • Vanhempainvapaan myöntämis- ja mukauttamisperusteet määritellään kansallisessa lainsäädännössä ja/tai työehtosopimuksissa. Jäsenvaltiot ja/tai työmarkkinaosapuolet voivat:
    • myöntää vanhempainvapaan kokoaikaisena, osa-aikaisena, jaksoittaisena tai aikahyvityksenä ottaen huomioon niin työnantajien kuin työntekijöiden tarpeet
    • pitää vanhempainvapaaoikeuden vähimmäisedellytyksenä enintään vuoden palvelusaikaa. Aikaa laskettaessa on tarvittaessa otettava huomioon kaikki saman työnantajan kanssa tehdyt peräkkäiset määräaikaiset työsopimukset
    • määritellä ehdot, joiden puitteissa työnantaja voi lykätä vanhempainvapaan myöntämistä yrityksen toiminnan kannalta perusteltujen syiden vuoksi
    • sallia erityisjärjestelyjä, jotka ovat tarpeen pienten yritysten toiminnan vuoksi.
  • Vanhempainvapaaoikeuttaan käyttävän työntekijän on ilmoitettava siitä työnantajalleen tietyssä määräajassa. Ilmoittamisen määräaika vahvistetaan kussakin jäsenvaltiossa työntekijöiden ja työnantajien edut huomioon ottaen.
  • Direktiivissä kehotetaan jäsenvaltioita ja/tai työmarkkinaosapuolia määrittelemään lisätoimenpiteitä ja/tai erityisperusteita, jotka koskevat vanhempainvapaan myöntämistä adoptiovanhemmille tai niille vanhemmille, joiden lapsella on jokin vamma tai pitkäaikaissairaus.

Työhönpaluu ja syrjimättömyys

  • Vanhempainvapaan päättyessä työntekijällä on oikeus palata samaan työhön. Jos se ei ole mahdollista, työnantajan on osoitettava hänelle vastaava tai samankaltainen työ, joka on hänen työsopimuksensa tai työsuhteensa mukainen.
  • Lisäksi työntekijälle vanhempainvapaan alkuun mennessä kertyneet tai kertymässä olevat edut:
    • on säilytettävä sellaisinaan vanhempainvapaan loppuun asti.
    • Vanhempainvapaan päättyessä sovelletaan niin ikään kansallisiin säädöksiin, työehtosopimuksiin ja/tai käytäntöihin tehtyjä muutoksia.
  • Työntekijää ei myöskään saa kohdella epäedullisemmin tai irtisanoa vanhempainvapaan hakemisen tai pitämisen vuoksi.
  • Kaikki vanhempainvapaaseen liittyvät sosiaaliturvaa ja tuloja koskevat kysymykset kuuluvat jäsenvaltioiden ja/tai kansallisten työmarkkinaosapuolten ratkaistaviksi. Sopimuksessa ei siis määrätä mitään palkan tai korvauksen maksamisesta vanhempainvapaan aikana.
  • Työntekijöiden täytyy voida vanhempainvapaalta palatessaan pyytää muutoksia työaikaansa ja/tai työmuotoonsa tietyksi ajaksi. Työnantajien on harkittava näitä pyyntöjä ja vastattava niihin sekä työnantajan että työntekijän tarpeet huomioon ottaen.

Poissaolo työstä ”pakottavan syyn (kiireellisten olosuhteiden) vuoksi

  • Työntekijät voivat myös pyytää vapaata perheeseen liittyvien pakottavien syiden vuoksi. Vapaata voidaan pyytää erityisesti sellaisen sairauden tai onnettomuuden sattuessa, jonka vuoksi työntekijän välitön läsnäolo on välttämätöntä.

Kumoaminen

Direktiivi kumotaan työ- ja yksityiselämän tasapainottamista koskevalla direktiivillä (2019/1158/EU) 2 päivästä elokuuta 2022 alkaen.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 7 päivästä huhtikuuta 2010 alkaen, ja se oli saatettava osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä 8 päivään maaliskuuta 2012 mennessä.

Direktiivi kumotaan työ- ja yksityiselämän tasapainottamista koskevalla direktiivillä (direktiivi (EU) 2019/1158 – ks. tiivistelmä)) 2 päivästä elokuuta 2022 alkaen.

TAUSTAA

Sopimus on jatkoa vanhempainvapaasta 14. joulukuuta 1995 tehdylle puitesopimukselle, josta tuli lainvoimainen neuvoston direktiivillä 96/34/EY.

Se parantaa työntekijöiden mahdollisuuksia sovittaa paremmin yhteen työhön ja vanhemmuuteen liittyvät velvoitteensa ja edistää miesten ja naisten tasa-arvoista kohtelua.

Sopimus pannaan täytäntöön Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 155 artiklan 2 kohdan mukaisesti neuvoston direktiivillä.

Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Neuvoston direktiivi 2010/18/EU, annettu 8 päivänä maaliskuuta 2010, BUSINESSEUROPEN, UEAPME:n, CEEP:n ja EAY:n tekemän vanhempainvapaata koskevan tarkistetun puitesopimuksen täytäntöönpanosta ja direktiivin 96/34/EY kumoamisesta (EUVL L 68, 18.3.2010, s. 13–20)

Direktiiviin 2010/18/EY tehdyt peräkkäiset muutokset ja korjaukset on sisällytetty perussäädökseen. Tämä konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan viitteeksi.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/1158, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, vanhempien ja omaistaan hoitavien työ- ja yksityiselämän tasapainottamisesta ja neuvoston direktiivin 2010/18/EU kumoamisesta (EUVL L 188, 12.7.2019, s. 79–93)

Viimeisin päivitys: 03.02.2022

Top