EUR-Lex Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του EUR-Lex

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Απασχόληση και κοινωνική πολιτική

employment_and_social_policy

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής προόδου και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για όλους στην επικράτειά της, μια αρχή που κατοχυρώνεται στο προοίμιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). 

Σύμφωνα με τη ΣΛΕΕ —και ιδίως το άρθρο 153— η ΕΕ συμπληρώνει τις πρωτοβουλίες που παίρνουν μεμονωμένα κράτη μέλη της σε θέματα πολιτικής καθορίζοντας ελάχιστα πρότυπα που πρέπει να τηρηθούν από όλα τα κράτη μέλη. 

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και τις ίσες ευκαιρίες αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας μέσω της δημιουργίας περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και της προαγωγής των δεξιοτήτων, της ισότητας και της κοινωνικής προστασίας και ένταξης.

Η ΕΕ δρα καταλυτικά όσον αφορά την κοινωνική αλλαγή, επιδιώκοντας δίκαιες αγορές εργασίας με εύρυθμη λειτουργία και υποστηρίζοντας συστήματα κοινωνικής προστασίας σύμφωνα με τις 20 βασικές αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, έως το 2030 τουλάχιστον το 78 % των ατόμων ηλικίας 20-64 ετών θα πρέπει να απασχολούνται και τουλάχιστον το 60 % όλων των ενηλίκων θα πρέπει να συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης κάθε χρόνο, ενώ ο αριθμός όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων παιδιών.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η ΕΕ καταρτίζει και προωθεί πολιτικές για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών και πρόσβασης στην αγορά εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κινητικότητας των εργαζομένων, τη βελτίωση της ποιότητας των θέσεων και των συνθηκών εργασίας, την ενημέρωση και τη διαβούλευση με τους εργαζομένους, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την προώθηση ίσων ευκαιριών και την καταπολέμηση των διακρίσεων, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, σε συνδυασμό με το μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU, χορηγεί πρωτοφανή κονδύλια που μπορούν να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στα κράτη μέλη οι οποίες απαιτούνται από τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, με 99,3 δισεκατομμύρια ευρώ, θα εξακολουθήσει να αποτελεί το κύριο μέσο της ΕΕ για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και την επίτευξη των 3 πρωταρχικών στόχων της ΕΕ για το 2030.