EUR-Lex Adgang til EU-lovgivningen

Tilbage til forsiden

Dette dokument er et uddrag fra EUR-Lex

Beskæftigelse og social- og arbejdsmarkedspolitik

employment_and_social_policy

Den Europæiske Union (EU) sigter mod at fremme social fremgang og forbedre leve- og arbejdsvilkår for alle i EU. Dette princip er nedfældet i præamblen til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). 

I overensstemmelse med TEUF — navnlig artikel 153 — supplerer EU politiske initiativer, som de enkelte EU-medlemsstater iværksætter, ved at fastsætte mindstestandarder, der skal opnås af alle medlemsstaterne.

Europæiske politikker om beskæftigelse, sociale anliggender og lige muligheder sigter mod at forbedre leve- og arbejdsvilkår ved at fremme flere og bedre job, kompetencer, ligestilling samt social beskyttelse og inklusion.

EU er katalysator for social forandring og søger at støtte retfærdige og velfungerende arbejdsmarkeder og systemer til social beskyttelse i henhold til de 20 centrale principper i den europæiske søjle for sociale rettigheder. Ifølge handlingsplanen for den europæiske søjle for sociale rettigheder skal mindst 78 % af borgerne i alderen 20-64 år være i arbejde, mindst 60 % af alle voksne skal deltage i uddannelse hvert år, og antallet af personer i risiko for fattigdom eller social udstødelse skal reduceres med mindst 15 mio. EUR, herunder mindst 5 millioner børn, inden 2030.

For at opnå disse mål udarbejder og fremmer EU politikker, der skal sikre lige muligheder og adgang til arbejdsmarkedet, øge beskæftigelsen og arbejdstagernes mobilitet, forbedre kvaliteten af job og arbejdsvilkår, informere og høre arbejdstagerne, bekæmpe fattigdom og social udstødelse, fremme lige muligheder og bekæmpe forskelsbehandling og modernisere de sociale beskyttelsessystemer.

EU’s flerårige budget for 2021-2027 tilvejebringer sammen med genopretningsinstrumentet NextGenerationEU flere EU-midler end nogensinde før, som kan støtte reformer og investeringer i medlemsstaterne i overensstemmelse med den europæiske søjle for sociale rettigheder. Navnlig vil Den Europæiske Socialfond+ med 99,3 mia. EUR fortsat være EU’s vigtigste instrument til at støtte gennemførelsen af den europæiske søjle for sociale rettigheder og nå de tre overordnede mål, som EU har sat for 2030.