EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Työllisyys ja sosiaaliasiat

employment_and_social_policy

Euroopan unionin (EU) tavoitteena on edistää sosiaalista kehitystä ja parantaa kaikkien EU:ssa asuvien elin- ja työoloja. Tämä periaate on kirjattu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) johdanto-osaan

SEUT-sopimuksen ja erityisesti sen 153 artiklan mukaisesti EU täydentää yksittäisten EU:n jäsenvaltioiden tekemiä poliittisia aloitteita asettamalla vähimmäisvaatimukset, jotka kaikkien jäsenvaltioiden on täytettävä. 

EU:n työllisyys- ja sosiaaliasioita sekä yhtäläisiä mahdollisuuksia koskevalla politiikalla pyritään kohentamaan elin- ja työoloja edistämällä uusia ja parempia työpaikkoja, taitoja, tasa-arvoa sekä sosiaalista suojelua ja osallisuutta.

EU toimii sosiaalisten muutosten käynnistäjänä pyrkien tukemaan oikeudenmukaisia ja toimivia työmarkkinoita ja sosiaalisen suojelun järjestelmiä Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin 20 keskeisen periaatteen mukaisesti. Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskevan toimintasuunnitelman mukaisesti vuoteen 2030 mennessä vähintään 78 prosentilla 20–64-vuotiaista pitäisi olla työpaikka, vähintään 60 prosentin kaikista aikuisista olisi osallistuttava koulutukseen vuosittain, ja köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevien määrää olisi pienennettävä ainakin 15 miljoonalla, joista vähintään viisi miljoonaa on lapsia

Jotta nämä tavoitteet saavutetaan, EU kehittää ja edistää toimia, joilla varmistetaan yhtäläiset mahdollisuudet ja pääsy työmarkkinoille, lisätään työllisyyttä ja työntekijöiden liikkuvuutta, parannetaan työpaikkojen ja työolojen laatua, tiedotetaan työntekijöille ja kuullaan heitä, torjutaan köyhyyttä ja sosiaalista syrjäytymistä, edistetään yhtäläisiä mahdollisuuksia ja torjutaan syrjintää sekä nykyaikaistetaan sosiaalisen suojelun järjestelmiä.

EU:n pitkän aikavälin talousarvio vuosiksi 2021–2027 yhdessä EU:n elpymisvälineen NextGenerationEU kanssa tarjoaa ennennäkemättömässä laajuudessa EU:n varoja, joilla voidaan tukea uudistuksia ja investointeja jäsenvaltioissa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin mukaisesti. Euroopan sosiaalirahasto plus, josta myönnetään 99,3 miljardia euroa, on edelleen EU:n tärkein väline, jolla tuetaan Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin täytäntöönpanoa ja kolmen EU:n vuoden 2030 yleistavoitteen saavuttamista.