EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:n satamia käyttäviä aluksia koskevat työajat

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 1999/95/EY – merenkulkijoiden työajan valvonnasta EU:n satamissa käyvillä aluksilla

DIREKTIIVIN TARKOITUS

  • Direktiivin tarkoituksena on suojella merenkulkijoiden terveyttä ja turvallisuutta Euroopan unionin (EU) satamia käyttävillä aluksilla sekä torjua EU:n ulkopuolisten maiden laivanvarustajien aiheuttamaa kilpailun vääristymistä.
  • Direktiivin tarkoituksena on luoda EU:n jäsenvaltioiden satamissa käyvien alusten tarkastusta ja vaatimustenmukaisuutta koskevat menettelytavat direktiivillä 1999/63/EY (ks. tiivistelmä), jossa määritetään merenkulkijoiden työaikasäännöt, mukaan lukien työtunnit, lepoaika, lomakorvaus ja työkunto.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • EU:n jäsenvaltioiden nimetyt satamavaltion valvontaa suorittavat tarkastajat voivat tehdä tarkastuksia omissa satamissaan käyvillä aluksilla riippumatta siitä, missä maassa ne on rekisteröity. Kalastusalukset eivät kuulu direktiivin soveltamisalaan.
  • Tarkastuksia tehdään etenkin, jos aluksen päälliköltä tai miehistön jäseneltä taikka joltakin sellaiselta henkilöltä tai organisaatiolta, jonka etuna on turvallinen toiminta, aluksen elin- ja työolot tai saastumisen ehkäiseminen, on tullut valitus.
  • Tarkastuksissa on tarkastettava
    • onko aluksen työoloja koskeva taulukko asetettu esille helppopääsyiseen paikkaan,
    • säilytetäänkö tietoja työ- ja lepoajasta aluksella ja vahvistaako toimivaltainen viranomainen ne määräajoin aluksen rekisteröintimaassa.
  • Jos käy ilmi, että merenkulkijat ovat kohtuuttoman väsyneitä, tehdään yksityiskohtaisempi tarkastus, jotta voidaan määrittää, ovatko kirjatut työ- ja lepoajat säädettyjen normien mukaisia.
  • Jos olosuhteet aluksella ovat turvallisuuden tai terveyden kannalta selvästi vaaralliset, EU:n jäsenvaltio voi kieltää alusta poistumasta satamasta ennen kuin havaitut puutteet on korjattu tai miehistö on levännyt riittävästi.
  • Mikäli alusta kielletään poistumasta satamasta, aluksen päällikölle, omistajalle tai liikenteenharjoittajalle, aluksen lippuvaltion tai rekisteröintivaltion viranomaiselle tai konsulille ilmoitetaan tehdystä päätöksestä ja mahdollisista vaadituista oikaisutoimista.
  • Mikäli alusta viivytetään kohtuuttomasti, omistajalla on oikeus saada korvausta mahdollisesti kärsimistään tappioista tai vahingoista, mutta todistustaakka on kaikissa tapauksissa aluksen omistajalla, jolla on myös valitusoikeus pysäyttämistä vastaan.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 20. tammikuuta 2000 alkaen, ja se oli saatettava osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä 30. kesäkuuta 2002 mennessä.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 1999/95/EY, annettu 13 päivänä joulukuuta 1999, merenkulkijoiden työajan valvonnasta yhteisön satamissa käyvillä aluksilla (EUVL L 14, 20.1.2000, s. 29–35)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston direktiivi 2009/13/EY, annettu 16 päivänä helmikuuta 2009, Euroopan yhteisön kansallisten varustamoyhdistysten keskusjärjestön (ECSA) ja Euroopan kuljetustyöntekijöiden liiton (ETF) merityötä koskevasta yleissopimuksesta, 2006, tekemän sopimuksen täytäntöönpanosta ja direktiivin 1999/63/EY muuttamisesta (EUVL L 124, 20.5.2009, s. 30–50)

Direktiiviin 2009/13/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 26.08.2021

Top