EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Απασχόληση των νέων: προοπτικές

Επί του παρόντος, πάνω από πέντε εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), πράγμα που σημαίνει ότι ο ένας στους πέντε νέους σε παραγωγική ηλικία δεν μπορεί να βρει μια θέση στην αγορά εργασίας. Η παρούσα ανακοίνωση προτείνει πολλές κατευθύνσεις με σκοπό να προσφέρει στους νέους την κατάλληλη κατάρτιση η οποία θα τους επιτρέψει να προσβλέπουν σε καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, της 20ής Δεκεμβρίου 2011, με τίτλο: Πρωτοβουλία «Ευκαιρίες για τους νέους» [COM(2011) 933 τελικό – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η παρούσα ανακοίνωση παρουσιάζει την κατάσταση της απασχόλησης των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σήμερα, και προτείνει λύσεις με σκοπό την καταπολέμηση των υψηλών ποσοστών ανεργίας στην εν λόγω ηλικιακή κατηγορία.

Παρούσα κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση των νέων

Οι νέοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν μια θέση εργασίας μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανόδου της ανεργίας. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ το ποσοστό ανεργίας των νέων μπορεί να φτάνει το 40 %. Η παρούσα ανακοίνωση αναφέρει συνολικό αριθμό 7,5 εκατομμυρίων ατόμων ηλικίας 15-24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης και δεν σπουδάζουν ούτε καταρτίζονται.

Μολονότι η ανεργία είναι υψηλή, μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας παραμένουν κενές. Αυτή η κατάσταση φανερώνει αναντιστοιχία της αγοράς εργασίας στην ΕΕ. Από σήμερα έως το 2020 θα ανοίξουν 73 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων, οι οποίες θα χρειαστεί να καλυφθούν από νέους με τα κατάλληλα προσόντα.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντοπίσει διάφορους παράγοντες για την ανεργία των νέων:

  • πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου χωρίς απόκτηση προσόντων·
  • έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και εργασιακής εμπειρίας·
  • επισφαλής απασχόληση με επακόλουθες περιόδους ανεργίας·
  • περιορισμένες ευκαιρίες κατάρτισης·
  • ανεπαρκή/ακατάλληλα ενεργητικά προγράμματα για την αγορά εργασίας.

Η Επιτροπή, ενώπιον αυτού του προβλήματος, προτείνει την επανεξέταση των εθνικών πολιτικών και των επιδόσεών τους. Επίσης, προτίθεται να παράσχει οικονομική υποστήριξη σε εθνικές και διασυνοριακές δράσεις.

Στόχοι για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων

Για το 2012, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στους ακόλουθους στόχους:

  • πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου: η στρατηγική 2020 έχει ως στόχο να κατέλθει από το 14 % στο 10 % το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Ένα από τα προτεινόμενα εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η σύσταση του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2011 σχετικά με πολιτικές για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Η εν λόγω σύσταση προβλέπει μέτρα που συνδυάζουν την πρόληψη, την παρέμβαση και την αντιστάθμιση.
  • Ανάπτυξη των δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στην αγορά εργασίας: οι νέοι πρέπει να αποκτούν από τους φορείς της απασχόλησης τις κατάλληλες δεξιότητες στο πλαίσιο των σπουδών τους. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τα κράτη μέλη καλούνται να προγραμματίσουν αποδοτικές δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Η ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας προτείνει, συγκεκριμένα, την ανάπτυξη πλαισίου προσόντων και επαγγελμάτων για να συνδεθούν στενότερα οι φορείς της εκπαίδευσης και της εργασίας. Εξάλλου, το ψηφιακό θεματολόγιο θα επιτρέψει την ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων σε θέματα τεχνολογιών της πληροφορίας (ΤΠΕ).
  • Υποστήριξη μιας πρώτης εργασιακής εμπειρίας και ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης: η Επιτροπή εκτιμά αναγκαία την ανάπτυξη της μαθητείας, της πρακτικής άσκησης υψηλής ποιότητας σε επιχειρήσεις, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν δεξιότητες και να αναπτύξουν εργασιακή εμπειρία. Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να βοηθούν τους νέους να στοχοθετούν καλύτερα τις δεξιότητές τους, όταν αυτοί οι τελευταίοι αναζητούν εργασία.
  • Εύρεση μιας πρώτης θέσης εργασίας: η Επιτροπή επιθυμεί να βελτιώσει την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας. Για τον σκοπό αυτόν, τα κράτη μέλη καλούνται να μεταρρυθμίσουν τη νομοθεσία για την προστασία της απασχόλησης, και αυτό σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Επιπλέον, η Επιτροπή επιθυμεί να ενθαρρύνει την αυτοαπασχόληση των νέων με σκοπό την ανάπτυξη των δικών τους επιχειρήσεων.

Δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για μια δραστήρια νεολαία

Προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή προτείνει πολλές κατευθύνσεις όσον αφορά την ανάληψη δράσης.

  • Χρήση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου: ένα μέρος των διαρθρωτικών ταμείων (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)) που αντιπροσωπεύει 79 εκατομμύρια ευρώ, πρέπει να χορηγηθεί για την εκπαίδευση και τα μέτρα υπέρ της απασχόλησης Ωστόσο, είναι σκόπιμο να καταρτιστούν νέες προσεγγίσεις προκειμένου να στηριχθεί η συμμετοχή των νέων στα προγράμματα πρακτικής άσκησης και μαθητείας.
  • Βελτίωση της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία: έχει ζωτική σημασία η βελτιωμένη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επαγγελματική κατάρτιση χάρη στη διπολική μάθηση και τη μαθητεία. Υπάρχουν ήδη έργα χάρη στο πρόγραμμα Leonardo da Vinci (DE) (EN) (FR), όμως στην παρούσα ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να επιδείξουν μεγαλύτερη πρόθεση δέσμευσης στον εν λόγω τομέα. Η Επιτροπή προβλέπει για το 2012 την υποβολή ενός πλαισίου που στόχο έχει να ενθαρρύνει την προσφορά και χρήση πρακτικών ασκήσεων υψηλής ποιότητας καθώς και μια προπαρασκευαστική δράση για «μέτρα ενεργοποίησης που στοχεύουν στους νέους».
  • Υποστήριξη της κινητικότητας των νέων στην αγορά εργασίας: η Επιτροπή θέλει να αντλήσει έμπνευση από την επιτυχία τού προγράμματος Erasmus, προκειμένου να ενθαρρύνει περαιτέρω την κινητικότητα και την αποδοτικότητα στην αγορά εργασίας. Για τον σκοπό αυτόν, υπάρχει ήδη μια προπαρασκευαστική φάση «Η πρώτη σας θέση εργασίας μέσω του EURES» με στόχο την υποστήριξη των νέων και των εργοδοτών μέσα από διακρατικές προσλήψεις και τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας. Η Επιτροπή στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας κατά την τελευταία διετία του προγράμματος «Νεολαία σε δράση». Πρέπει να δημιουργηθεί νέο Ευρωπαϊκό Σώμα Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 22.02.2012

Top