RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Kölcsönös tanulási program a foglalkoztatás területén

A kölcsönös tanulási program arra ösztönzi a tagállamokat, hogy cseréljék ki a foglalkoztatáspolitika területén szerzett tapasztalataikat és bevált gyakorlataikat.

A program célja, hogy javítsa és fejlessze a tagállamok közötti nemzeti, regionális és helyi szintű együttműködést. Az együttműködési fellépések az Európa 2020 stratégia szerves részét képező európai foglalkoztatási stratégia kulcsfontosságú területein zajlanak.

Ilyen módon a program hozzájárul az Európai Unió (EU) által 2020 előtt a foglalkoztatás és a társadalmi befogadás területén elérendő célkitűzésekhez, annak érdekében, hogy:

  • a 20–64 év közötti személyek foglalkoztatási aránya 75%-ra nőjön;
  • az iskolai lemorzsolódók aránya 10% alá csökkenjen és a diplomával rendelkező fiatalok száma 40%-ra növekedjen;
  • a szegénység által veszélyeztetettek száma 20 millióval csökkenjen.

Hasonló módon, a kölcsönös tanulási program része a foglalkoztatáspolitikák konvergenciája érdekében létrehozott nyitott koordinációs módszer általános célkitűzéseinek.

A program végrehajtása

A program három típusú fellépést irányoz elő:

  • tematikus szemináriumok a foglalkoztatáspolitikai prioritásokról, amelyek során a politikai döntéshozók, a szociális partnerek és más érdekeltek megvitathatják az Európa 2020 stratégia végrehajtását;
  • „szakértői értékelést” készítő ülések, ahol a tagállamok kormányainak képviselői és független szakértők konkrét politikai kérdéseket vitatnak meg a bevált gyakorlatok tagállamok közötti kicserélésének megkönnyítése érdekében;
  • a fellépések eredményeit ellenőrző és terjesztő tevékenység a nemzeti szinten érintett szereplők szélesebb körű csoportjában.

A programban részt vehetnek az EU tagállamai, a tagjelölt országok és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országai.

Finanszírozás

A foglalkoztatásért és a szolidaritásért létrehozott Progress program finanszírozza a kölcsönös tanulási tevékenységeket. Ez a program támogatja többek között az EU tagállamainak a foglalkoztatáspolitika és annak innovatív megközelítése területén történő együttműködését.

Háttér

A kölcsönös tanulási programot 2004-ben újraindították a foglalkoztatás területén bevált gyakorlatok kicserélésének fontosságát hangsúlyozó foglalkoztatási munkacsoport (DE) (EN) (ES) (FR) következtetései nyomán.

Utolsó frissítés: 30.06.2011
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére