RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 22 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  BG - CS - ET - LV - LT - HU - MT - PL - RO - SK - SL

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Eurydice

Az Euridyce hálózat az oktatás területén működő nemzeti és európai struktúrákról, rendszerekről és fejleményekről tájékoztató legfontosabb információs eszköz. Célja az egész életen át tartó tanulás területén folytatott európai együttműködés javítása.

JOGI AKTUS

Resolution of the Council and Ministers for Education, meeting within the Council of 6 December 1990 concerning the Eurydice Education Information Network in the European Community [Official Journal C 329 of 31.12.1990] (A Tanács és a Tanácsban ülésező oktatási miniszterek 1990. december 6-i állásfoglalása az Eurydice elnevezésű, európai közösségi oktatási információs rendszerről).

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Eurydice hálózat (EN) feladata, hogy európai szintű elemzéseket és információkat biztosítson az európai oktatási rendszerekért és oktatáspolitikákért felelős személyek számára döntéseik meghozatalának támogatásához.

Az Eurydice hálózat elsősorban arra hivatott, hogy tájékoztatást nyújtson az európai oktatás valamennyi szintjének felépítéséről és szerveződéséről. Hatalmas mennyiségű információforrással szolgál, többek között a következőkkel:

  • az egyes országok oktatási rendszereinek részletes ismertetése és áttekintése;
  • különböző, európai viszonylatú témákra vonatkozó összehasonlító tematikus vizsgálatok;
  • mutatók és statisztikák;
  • az oktatásra, például az iskolai és a felsőoktatási tanév rendjére vonatkozó tények és számadatok együttese, a tanárok és az intézményvezetők bérének összehasonlítása, valamint a tanítási idő összehasonlítása.

Szervezeti felépítés

Az Eurydice hálózat az oktatási rendszerekre vonatkozó információkkal, valamint az oktatási rendszerekre és az oktatáshoz kapcsolódó politikákra vonatkozó elemzések biztosításával támogatja és segíti elő az egész életen át tartó tanulás területén folytatott európai együttműködést.

A hálózat 37 nemzeti egysége 33 országban működik; ezen országok (az uniós tagállamok, az EFTA-országok, Horvátország és Törökország) részt vesznek az egész életen át tartó tanulás területét érintő európai uniós programokban. A hálózatot az Unió brüsszeli székhelyű Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynöksége koordinálja és irányítja.

1980 óta az Eurydice hálózat az Európai Bizottság és a tagállamok által az európai oktatási együttműködés támogatására létrehozott stratégiai mechanizmusok egyike. 2007 óta az Eurydice az egész életen át tartó tanulás terén létrehozott európai cselekvési program szerves részét képezi.

Együttműködés más partnerekkel

Az Eurydice több európai és nemzetközi szervezettel folytat szoros együttműködést.

1995 óta az Eurydice és az Eurostat (DE) (EN) (FR) (az Európai Közösségek Statisztikai Hivatala) közötti partnerség keretében közzétételre kerülnek a kulcsfontosságú számadatokra vonatkozó jelentések. Az Eurydice együttműködik az Eurostattal e jelentős mutatókészlet rendszeres naprakésszé tételében és megújításában. 2005 óta az egész életen át tartó tanulást vizsgáló kutatóközpont (Centre for Research on Education and Lifelong Learning, CRELL) szintén fontos partner a mutatók kialakítása területén.

Az oktatás és a képzés egyre szorosabb összekapcsolódása következtében az Eurydice szoros együttműködést folytat Törökország és a balkáni országok vonatkozásában az Európai Szakképzés-fejlesztési Központtal (Cedefop), valamint az Európai Képzési Alapítvánnyal (ETF).

Az Eurydice együttműködik a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztéséért felelős európai ügynökséggel is.

Végezetül, az Eurydice európai egysége támogatja a Bizottságot a nemzetközi szervezetekkel – például az Európa Tanáccsal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és az UNESCO-val – folytatott munkájában.

Utolsó frissítés: 13.09.2011
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére