EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Πολωνία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2002 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 710 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 509 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000)709 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001)700 τελικό - SEC(2001) 1752 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002)700 τελικό - SEC(2002) 1408 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1207 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη που εξέδωσε τον Ιούλιο του 1997 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι, με την προοπτική της προσχώρησης, η Πολωνία δεν θα έπρεπε να συναντήσει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998 επιβεβαίωσε κατά κανόνα αυτήν την πρώτη αξιολόγηση, ζητώντας παράλληλα την καταβολή επιπλέον προσπαθειών σε τομείς όπως η αναγνώριση των διπλωμάτων και η επαγγελματική κατάρτιση.

Με την έκθεση του Οκτωβρίου 1999 έγινε η διαπίστωση ότι πραγματοποιήθηκε κάποια πρόοδος σ' αυτό τον τομέα αλλά απαιτούσε επίσης μεγαλύτερη προσοχή στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης. Η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών πρέπει να επιταχυνθεί, έτσι ώστε να καθιερώσει η Πολωνία εκπαιδευτικό σύστημα που να προσφέρει νέες προοπτικές στους νέους, κυρίως στις περιφέρειες που θίγονται περισσότερο από την οικονομική και κοινωνική μεταρρύθμιση.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000 επιβεβαιώθηκε ότι, παρά τη μικρή πρόοδο στο νομοθετικό τομέα, έπρεπε ακόμη να εγκριθεί ό,τι είχε επιτευχθεί. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση συνεχίζεται, αλλά με μερικές δυσκολίες.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 διαπίστωνε ότι σημειώθηκε πρόοδος στην Πολωνία στον τομέα της μεταρρύθμισης του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης και της ευθυγράμμισης της πολωνικής νομοθεσίας με την οδηγία σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των διακινούμενων εργαζομένων. Ωστόσο, έπρεπε ακόμη να δημιουργηθεί κατάλληλο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 εκτιμούσε ότι έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά το νομοθετικό πρόγραμμα, αλλά ότι έπρεπε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί η αναγκαία διοικητική δυναμικότητα.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 επιβεβαιώνει ότι η Πολωνία έπρεπε να είναι σε θέση να εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο αμέσως μετά την προσχώρησή της. Πρέπει ωστόσο να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη θέσπιση των διατάξεων που αφορούν τη σχολική φοίτηση των τέκνων των διακινούμενων εργαζομένων.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η Συνθήκη Ε.Κ προβλέπει:

  • τη συμβολή της Κοινότητας στην ανάπτυξη παιδείας υψηλής ποιότητας, με την συμπερίληψη της ευρωπαϊκής διάστασης, με την υποστήριξη και τη συμπλήρωση τη δράσης των κρατών μελών και με παράλληλο σεβασμό της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας τους (άρθρο 149, πρώην άρθρο 126) όσον αφορά το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος
  • την υλοποίηση μιας πολιτικής για την επαγγελματική κατάρτιση, η οποία να στηρίζει και να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών (άρθρο 150, πρώην άρθρο 127), με σκοπό τη διευκόλυνση της προσαρμογής στις βιομηχανικές αλλαγές και τη βελτίωση της ικανότητας ένταξης στην αγορά εργασίας.

Οι διατάξεις αυτές βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε τρία μεγάλα προγράμματα δράσης: Σωκράτης (es de en fr), Leonardo da Vinci και Nεολαία για την Ευρώπη, από την πρόσφατη ενημέρωση των οποίων προέκυψε νέα γενιά προγραμμάτων : Σωκράτης, Leonardo da Vinci και Nεολαία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η μεταρρύθμιση που εφαρμόσθηκε από το Σεπτέμβριο του 1999, αποσκοπούσε ουσιαστικά στο να ανεβάσει το γενικό επίπεδο της εκπαίδευσης. Η Πολωνία επέλεξε ένα σύστημα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περισσότερο προσανατολισμένο στη γενική τεχνική εκπαίδευση και στην ανώτατη εκπαίδευση με σκοπό τη διευκόλυνση της κινητικότητας των νέων που τελειώνουν το σχολείο και φθάνουν στην αγορά εργασίας. Επιπλέον η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων διαχείρισης υπέρ των περιφερειακών και τοπικών αρχών (voivodies, powviats, gminas) θα βελτιώσει σε κάποιο χρονικό διάστημα την ανακατανομή των οικονομικών πόρων.

Όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση, αυτή αγνοήθηκε γενικά από την εν λόγω μεταρρύθμιση που συγκεντρώθηκε ουσιαστικά στη γενική και στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να έχει επιπτώσεις στην πολωνική ανταγωνιστικότητα, στην ικανότητα επαγγελματικής ένταξης, στις αλλοδαπές επενδύσεις και στη μετατροπή της αγροτικής οικονομίας. Είναι απαραίτητο ν' αφιερωθεί μεγαλύτερη προσοχή σ' αυτόν τον τομέα, κυρίως για την αποκατάσταση του ελλείμματος δεξιοτήτων στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιφέρειες, καθώς και στις περιφέρειες όπου η βιομηχανική αναδιάρθρωση απαιτεί νέες επενδύσεις και νέες θέσεις απασχόλησης.

Η Πολωνία συμμετέχει με επιτυχία, από το Μάρτιο του 1998, στα κοινοτικά προγράμματα Σωκράτης, Leonardo da Vinci και Νεολαία και έχει συστήσει εθνικές μονάδες συντονισμού για να εξασφαλίσει την προώθηση και τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με κάθε πρόγραμμα. Τον Απρίλιο του 2002, η Πολωνία ενέκρινε νομοθετική διάταξη με την οποία επιτρέπεται στους αλλοδαπούς να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Πολωνία.

Η Πολωνία συνέχισε τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς. Τον Ιανουάριο του 1999 ψηφίστηκε τροπολογία για το Χάρτη των εκπαιδευτικών που εισάγει νέο σύστημα σταδιοδρομίας στο οποίο η προαγωγή εξαρτάται από την απόκτηση υψηλότερων δεξιοτήτων. Σκοπός του Χάρτη είναι να επιλύσει το σημαντικό πρόβλημα των ανισοτήτων στις αμοιβές των εκπαιδευτικών, ώστε να προσελκυστούν ικανοί και αφοσιωμένοι στο καθήκον τους παιδαγωγοί. Ωστόσο, το 2000, παρατηρήθηκε καθυστέρηση στις αυξήσεις των μισθών των εκπαιδευτικών λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος ορισμένων τοπικών αρχών αρμόδιων για την καταβολή των μισθών.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εθνικής Παιδείας αναδιοργανώθηκε και μετονομάστηκε, τον Οκτώβριο του 2001, σε υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Αθλητισμού. Δημιουργήθηκε μία νέα υπηρεσία επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης με πρόσθετο δυναμικό.

Τον Ιανουάριο του 2001, η θέση σε ισχύ μιας τροποποίησης του νόμου περί σχολικής εκπαίδευσης εναρμόνισε την πολωνική νομοθεσία με την οδηγία για την εκπαίδευση των παιδιών των διακινούμενων εργαζομένων. Ωστόσο, στον τομέα αυτό πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες.

Με σκοπό την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για την προσχώρηση, η Πολωνία πρέπει τώρα να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη δημιουργία της αναγκαίας διοικητικής δυναμικότητας για την υλοποίηση του κεκτημένου στον τομέα αυτόν και, γενικότερα, για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Μετά τη γνώμη της Επιτροπής το 1997, η Πολωνία σημείωσε συνεχή πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κεφάλαιο αυτό έχουν λήξει προσωρινά (βλ. Έκθεση 2002). Η Πολωνία δεν ζήτησε μεταβατικό καθεστώς για τον τομέα αυτόν.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.03.2004

Top