EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ΟΝΕ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ;

  • Δηλώνει την επίσημη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τήρηση των διατάξεων της Συνθήκης όσον αφορά την εποπτεία και τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
  • Ενισχύει επίσης στην πράξη τον συντονισμό τόσο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θα μετέχουν στο ενιαίο νόμισμα (μεταξύ άλλων με τη συγκρότηση μιας ανεπίσημης Ευρωομάδας) όσο και των χωρών που δεν θα πάρουν μέρος.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα έχουν ενιαία νομισματική πολιτική και ενιαίο μηχανισμό συναλλαγματικής ισοτιμίας, ωστόσο άλλες πτυχές της οικονομικής πολιτικής θα παραμείνουν εθνική αρμοδιότητα του καθενός. Εάν οι οικονομικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο επηρεάσουν τη νομισματική κατάσταση στη ζώνη ευρώ, θα απαιτηθεί αυστηρότερη εποπτεία και συντονισμός της οικονομικής πολιτικής αυτών των κρατών μελών εκ μέρους της Κοινότητας.
  • Όλες οι χώρες της ΕΕ, και εκείνα που δεν θα μετέχουν στη ζώνη ευρώ (η Δανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (1)), πρέπει να περιληφθούν στο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, λόγω του ότι μετέχουν στην ενιαία αγορά και, ενδεχομένως, στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών.
  • Η ενίσχυση της εποπτείας και του συντονισμού πρέπει να αφορά τους ακόλουθους τομείς:
    • τη μακροοικονομική εξέλιξη στις χώρες της ΕΕ, καθώς και την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ·
    • τη δημοσιονομική κατάσταση και πολιτική·
    • τη διαρθρωτική πολιτική για τις αγορές εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και τις τάσεις όσον αφορά τις δαπάνες και τις τιμές.
  • Αυτός ο συντονισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας.
  • Με σκοπό να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), οι γενικοί προσανατολισμοί των οικονομικών πολιτικών πρέπει να χαράζουν κατευθυντήριες γραμμές πιο συγκεκριμένες, ανάλογα με το κάθε κράτος μέλος και επιπλέον με άξονα τη βελτίωση του δυναμικού ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δεσμευτούν να προχωρήσουν σε πλήρη και ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τις πολιτικές τάσεις, οι επιδράσεις των οποίων ενδέχεται να ξεπεράσουν τα εθνικά σύνορα, ακόμη και αν δεν απειλείται με επιδείνωση η δημοσιονομική κατάσταση. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο πρέπει να γίνει πιο αυστηρό στις συστάσεις του προς τις χώρες των οποίων η οικονομική πολιτική δεν συμβαδίζει με τους γενικούς προσανατολισμούς.
  • Το Συμβούλιο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (Συμβούλιο ECOFIN), που συγκεντρώνει τους υπουργούς οικονομικών και οικονομίας των χωρών της ΕΕ, διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στο κέντρο της διαδικασίας συντονισμού και λήψης αποφάσεων όσον αφορά τα οικονομικά. Κάθε φορά που τίθενται θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συζητούνται από τους υπουργούς όλων των χωρών της ΕΕ. Βέβαια, οι υπουργοί των χωρών που μετέχουν στη ζώνη ευρώ έχουν τη δυνατότητα να συνεδριάσουν άτυπα μεταξύ τους για να συζητήσουν θέματα τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένες αρμοδιότητες τους σχετικά με το ενιαίο νόμισμα (κανονικά την παραμονή ενός Συμβουλίου ECOFIN).
  • Το Συμβούλιο το οποίο εποπτεύει την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ είναι σημαντικό να μπορεί να ανταλλάσσει απόψεις και πληροφορίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Έχει τη δυνατότητα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να διαμορφώσει γενικούς προσανατολισμούς συναλλαγματικής πολιτικής ως προς τα νομίσματα τρίτων χωρών, σεβόμενο την ανεξαρτησία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) και τον κύριο στόχο του, που είναι η σταθερότητα των τιμών.
  • Τόσο στις διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες όσο και στο πλαίσιο εργασιών σε διεθνείς οργανισμούς ή άτυπες ομάδες κρατών, το Συμβούλιο καθορίζει τη θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ΟΝΕ. Ψηφίζουν μόνο οι χώρες που μετέχουν στη ζώνη ευρώ.
  • Το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπροσωπούν την ΕΕ σε διεθνές επίπεδο με κατανομή των αρμοδιοτήτων όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη. Σε ό,τι αφορά άλλα στοιχεία της οικονομικής πολιτικής, εκτός της νομισματικής πολιτικής και της συναλλαγματικής ισοτιμίας, οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να παρουσιάζουν την πολιτική τους εκτός του κοινοτικού πλαισίου, σεβόμενα τα συμφέροντα της ΕΕ.
  • Η εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς θα πρέπει να συμβαδίζει με αυτά: όπως, για παράδειγμα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όπου μόνο χώρες έχουν τη δυνατότητα να είναι μέλη.
  • Λαμβανομένης υπόψη της κατανομής των αρμοδιοτήτων όπως προβλέπεται από τη συνθήκη, η ΕΕ πρέπει, προκειμένου να επιτύχει μια εναρμονισμένη οικονομική πορεία, να καθιερώσει μόνιμο διάλογο μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει και ο οποίος θα σέβεται, από κάθε άποψη, την ανεξαρτησία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.
  • Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή θα διατυπώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει δυνατή η προετοιμασία και η πραγματοποίηση αυτού του διαλόγου σε επίπεδο ανωτέρων υπαλλήλων.

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 1997 για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών κατά το τρίτο στάδιο της ΟΝΕ και για τα άρθρα 109 και 109 Β της συνθήκης ΕΚ (ΕΕ C 35 της 2.2.1998, σ. 1–4)

τελευταία ενημέρωση 21.02.2017



(1) Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται τρίτη χώρα (χώρα εκτός ΕΕ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Top