RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


A GMU első és második szakasza

A folyamat első szakasza 1990. július 1-jén kezdődött, a tagállamok közötti tőkemozgások teljes liberalizációjával. A Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) előkészületeinek kezdete azonban mégis 1993. november 1-jére, Európai Unióról szóló szerződés hatályba lépésének a napjára tehető.

A szerződésnek megfelelően a második szakasz 1994. január 1-jén kezdődött, elsősorban a Frankfurt am Main-i székhelyű Európai Monetáris Intézet (EMI) létrehozásával. Az EMI-nek kettős rendeltetése volt:

  • a nemzeti központi bankok közötti együttműködés megerősítése és a tagállamok monetáris politikáinak koordinálása (emlékeztetőül: ebben a szakaszban a monetáris politika még a nemzeti hatóságok kezében van);
  • Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER) felállításához és az egységes pénznem bevezetéséhez szükséges előkészületek elvégzése. A harmadik szakasz kezdetét követően az egységes monetáris politika végrehajtásának immár a KBER lesz a felelőse.

A második szakasz során a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a nemzeti jogszabályaik összhangba kerüljenek a szerződéssel és az KBER alapszabályával, különös tekintettel a nemzeti központi bankok függetlenségére. Emellett jelentős előrelépést kell tenniük gazdaságaik egymáshoz közeli szintre való felfejlesztésének a terén, mivel a harmadik szakaszba lépéshez a szerződésben meghatározott négy konvergenciakritériumnak kell teljesülnie. A Bizottság éves beszámolókat készít a tagállamok közötti konvergencia állapotáról.

Az 1995-ben tapasztalt, nagyrészt a dollár értékcsökkenése okozta pénzügyi zavarok megerősítették a tagállamok politikai elkötelezettségét a GMU megvalósítása iránt. Ez az elhatározás az Európai Tanács 1995. december 15–16-i madridi ülésén kapott formát, ahol a Tanács megerősítette, hogy a szerződésben lefektetett konvergencia kritériumok, menetrend, jegyzőkönyvek és eljárások tiszteletben tartásával 1999. január 1-jén elkezdődik a Gazdasági és Monetáris Unió harmadik szakasza. A Bizottság Zöld könyvével kezdeményezett párbeszédek alapján a tizenöt állam- és kormányfő meghatározta az eurónak elnevezett egységes pénznem bevezetésének menetrendjét.

Valamennyi uniós intézmény kétévi intenzív munkájának megkoronázásaként az Európai Tanács 1996. december 13-14-i dublini ülésén megállapította, hogy az egységes pénznem bevezetéséhez szükséges valamennyi alkotóelem terén politikai összhang áll fenn. Ezek az alkotóelemek a következők:

Ezzel egy időben mutatta be az EMI a 2002. január 1-jén forgalomba kerülő bankjegyek mintapéldányait. Az euró ezzel kézzelfogható valósággá vált a polgárok számára is.

1996 és 1997 során a nominális konvergencia erősödésével, a kivételesen alacsony szinten álló kamat- és inflációs rátával, valamint a stabil árfolyamokkal (1996-ban a finn márka csatlakozott az EMS árfolyam-mechanizmusához, az olasz líra pedig novemberben visszatért oda) jellemzett környezetben tapasztalt gazdasági felívelés lehetővé tette a tagállamok államháztartásainak általános javulását. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a tagállamok többsége 1999-től áttér az euróra.

Utolsó frissítés: 30.04.2007
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére