EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Δασμολογικές προτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εισαγωγές από αναπτυσσόμενες χώρες

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 978/2012 την εφαρμογή συστήματος γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Το 2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση σύναψε συμφωνία σχετικά με νέους κανόνες για τον επαναπροσδιορισμό του εν λόγω συστήματος, το οποίο λειτουργεί από το 1971. Οι κανόνες αυτοί καθιστούν το σύστημα πιο διαφανές και προβλέψιμο για τις χώρες δικαιούχους, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη τη μεταβαλλόμενη διάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά την τελευταία δεκαετία. Το σύστημα επικεντρώνεται πλέον στις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
  • Στον κανονισμό δεν περιλαμβάνονται πλέον χώρες που ήδη απολαμβάνουν προτιμήσεων στο πλαίσιο συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ ή άλλων αυτόνομων καθεστώτων (συνήθως προσωρινών, εν αναμονή της σύναψης πληρέστερων και πιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών με την ΕΕ).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το σύστημα γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων (ΣΓΠ) της ΕΕ επιτρέπει στις αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώνουν χαμηλότερους δασμούς για τις εξαγωγές τους προς την ΕΕ. Αυτό βοηθά στην τόνωση των οικονομιών τους.

Τα τρία σκέλη του συστήματος

  • Γενικό καθεστώς ΣΓΠ. Μείωση ή αναστολή των δασμών για αγαθά που εισάγονται από αναπτυσσόμενη χώρα. Εξαίρεση: το παραπάνω δεν εφαρμόζεται όταν μια χώρα έχει χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα ως χώρα υψηλού ή μέσου-υψηλού εισοδήματος για 3 συναπτά έτη, αμέσως πριν από την επικαιροποίηση του καταλόγου των δικαιούχων χωρών από την ΕΕ.
  • ΣΓΠ+ (σύστημα κινήτρων). Ακόμη χαμηλότεροι δασμοί για χώρες που επικυρώνουν και εφαρμόζουν 27 συγκεκριμένες διεθνείς συμβάσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, το περιβάλλον, και τη χρηστή διακυβέρνηση.
  • Όλα εκτός από όπλα για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Πλήρης αναστολή δασμών και ποσοστώσεων για όλα τα αγαθά που προέρχονται από τις χώρες που χαρακτηρίζονται από τα ΗΕ ως λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, με την εξαίρεση των όπλων.

Αναστολή για συγκεκριμένες χώρες

Η ΕΕ μπορεί να αναστείλει προσωρινά τους μειωμένους δασμούς για λόγους όπως:

  • παραβιάσεις των βασικών αρχών που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων·
  • αθέμιτες εμπορικές πρακτικές·
  • σοβαρές ανεπάρκειες στους τελωνειακούς ελέγχους (π.χ. εξαγωγή ή διαμετακόμιση ναρκωτικών)·
  • εάν η εθνική νομοθεσία μιας χώρας δικαιούχου του ΣΓΠ+ δεν ενσωματώνει πλέον τις οικείες συμβάσεις (ή εάν η εν λόγω νομοθεσία δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά).

Διακοπή λόγω ανάπτυξης των χωρών

  • Κάποιες χώρες μπορεί να είναι φτωχές, αλλά ταυτόχρονα να αναπτύσσουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς εξαγωγικούς κλάδους. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν χρειάζονται πλέον προτιμήσεις για να διεισδύσουν με επιτυχία στις αγορές της ΕΕ.
  • Κατά συνέπεια, το σύστημα ΣΓΠ προβλέπει την ανάκληση των προτιμήσεων για χώρες με τόσο ανταγωνιστικούς τομείς προϊόντων βάσει ενός μηχανισμού «διαβάθμισης».

Πιο σταθερό και προβλέψιμο

  • Καθώς διαρκεί δέκα έτη (έναντι τριών στο παρελθόν), το νέο ΣΓΠ προσφέρει σε εισαγωγείς και εξαγωγείς μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα.
  • Οι εξαγωγείς γνωρίζουν ότι – στις περιπτώσεις μεταβολών στον κατάλογο των δικαιούχων – προβλέπονται μεταβατικές περίοδοι τουλάχιστον 1 έτους. Οι χώρες έχουν πλέον την ασφάλεια της βεβαιότητας ότι μπορούν να αφαιρεθούν από τους καταλόγους των δικαιούχων μόνο εάν τα ΗΕ τις περιλάβουν μεταξύ εκείνων που έχουν υψηλό ή μέσο-υψηλό εισόδημα για 3 συναπτά έτη.

Προσωρινοί περιορισμοί των εισαγωγών

Η ΕΕ μπορεί να εφαρμόσει μέτρα διαφύλαξης (προσωρινούς περιορισμούς), εάν οι εισαγωγές από τις δικαιούχους χώρες προκαλούν ή απειλούν να προκαλέσουν «σοβαρή δυσχέρεια» σε παραγωγούς της ΕΕ. Μπορεί ακόμη να εφαρμόσει μέτρα εποπτείας για γεωργικά προϊόντα. Ποτέ στην ιστορία του συστήματος δεν έχει ληφθεί κάποιο από τα παραπάνω μέτρα.

Κατάλογος δικαιούχων χωρών

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 978/2012 τροποποιείται μέσω εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων προκειμένου να επικαιροποιηθεί ο κατάλογος των χωρών που επωφελούνται από δασμολογικές προτιμήσεις βάσει του ΣΓΠ+. Βλέπε την πρόσφατη ενοποιημένη απόδοση.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από την 20η Νοεμβρίου 2012.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 978/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για την εφαρμογή συστήματος γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 732/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 303 της 31.10.2012, σ. 1–82).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 978/2012 έχουν ενσωματωθεί στο βασικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 155/2013 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2012 , για τη θέσπιση κανόνων που αφορούν τη διαδικασία χορήγησης του ειδικού καθεστώτος κινήτρων για την αειφόρο ανάπτυξη και τη χρηστή διακυβέρνηση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 978/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με την εφαρμογή συστήματος γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων (ΕΕ L 48 της 21.2.2013, σ. 5–7).

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1083/2013 της Επιτροπής, της 28ης Αυγούστου 2013, για τη θέσπιση κανόνων που αφορούν τη διαδικασία προσωρινής αναστολής των δασμολογικών προτιμήσεων και τη λήψη γενικών μέτρων διασφάλισης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 978/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εφαρμογή συστήματος γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων (ΕΕ L 293 της 5.11.2013, σ. 16–21).

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 607/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 2013, για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 552/97, που αναστέλλει τη συμμετοχή της Μιανμάρ/Βιρμανίας στο σύστημα γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων (ΕΕ L 181 της 29.6.2013, σ. 13–14).

τελευταία ενημέρωση 03.02.2022

Top