EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsäännöt

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Päätös 2013/94/EU – etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen tekeminen

PÄÄTÖKSEN TARKOITUS

  • Päätöksellä viimeistellään etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä* koskeva alueellinen yleissopimus.
  • Yleissopimuksen nojalla Paneurooppa–Välimeri-alueen maihin (jotka luotellaan jäljempänä kohdassa ”Tärkeimmät kohdat”) voidaan soveltaa yhteisiä sääntöjä ja edullista tullikohtelua.
  • Sillä pyritään edistämään tiiviimpää taloudellista yhdentymistä ja vahvempia kauppasuhteita kyseisellä alueella.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

EU allekirjoitti Paneurooppa–Välimeri-alueella kaupan kohteena olevien tavaroiden alkuperästä tehdyn alueellisen yleissopimuksen huhtikuussa 2011. Yleissopimuksessa kootaan yhteen oikeudelliseen välineeseen kaikki säännöt, jotka koskevat sellaisten tavaroiden alkuperää, joilla käydään kauppaa Paneurooppa–Välimeri-alueen maiden välillä tehdyn noin 60 kahdenvälisen vapaakauppasopimuksen puitteissa, EU:n vakautus- ja assosiaatioprosessi (SAP-prosessi) mukaan luettuna.

Sopimuspuolet

EU:n lisäksi yleissopimuksen osapuolina ovat

  • Euroopan vapaakauppaliiton (EFTA) jäsenet: Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi
  • Barcelonan julistuksen allekirjoittaneet maat: Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Marokko, Palestiinalaishallinto, Syyria, Tunisia ja Turkki
  • Färsaaret
  • SAP-prosessiin osallistuvat maat: Bosnia ja Hertsegovina, Kroatia, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Albania, Montenegro ja Serbia sekä Kosovo(1)
  • Moldova, Georgia ja Ukraina.

Alkuperätuotteet

Jotta tavaroihin voidaan soveltaa tullietuuksia, on vahvistettava niiden alkuperä. Tavaroiden katsotaan olevan peräisin Paneurooppa–Välimeri-kumulaatiovyöhykkeeltä, jos ne

  • ovat kokonaan tuotettuja (kuten louhittuja, korjattuja tai elävien eläinten tapauksessa syntyneitä ja kasvatettuja) sopimuspuolen alueella
  • sisältävät aineksia, jotka eivät ole peräisin yleissopimuksen allekirjoittajamaista (ei-alkuperäaineksia) mutta joille on suoritettu riittävä valmistus tai käsittely sopimuspuolen alueella (liite II, lisäys I)
  • tuodaan Euroopan talousalueelta (ETA) ja viedään muuhun sopimuspuoleen.

Paneurooppa–Välimeri-kumulaatiovyöhyke

Yleissopimuksen perustana on kumulaatiojärjestelmä, jonka avulla sopimuspuolet voivat käyttää toistensa alkuperätuotteita ikään kuin ne olisi tuotettu kotimaassa. Paneurooppa–Välimeri-alkuperäkumulaatiojärjestelmän alaisuudessa käytetään EU:n ja monien asianomaisten maiden välillä diagonaalisen kumulaation järjestelmää.

Alkuperäselvitys

  • Viejämaan tulliviranomaiset antavat alkuperää koskevana selvityksenä EUR.1- tai EUR-MED-tavaratodistuksia. Niiden avulla muiden sopimuspuolten maahantuojat voivat hyötyä tullietuusjärjestelystä.
  • Hyväksytty viejä voi antaa myös alkuperäilmoituksen tai EUR-MED-alkuperäilmoituksen.

Hallinnollisen yhteistyön menetelmät

Sopimuspuolten tulliviranomaiset tekevät keskenään yhteistyötä, muun muassa toimittamalla toisilleen EUR.1- ja EUR–MED-tavaratodistusten antamiseen tai alkuperäselvitysten tarkastamiseen käyttämiensä leimasinten leimanäytteet.

Hallinnointi ja soveltaminen

Kaikkien sopimuspuolten edustajista koostuva sekakomitea vastaa yleissopimuksen hallinnoinnista ja varmistaa sen soveltamisen.

(1) Nimi ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 ja kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.

MISTÄ ALKAEN PÄÄTÖSTÄ SOVELLETAAN?

Päätöstä on sovellettu 26. maaliskuuta 2012 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Alkuperäsäännöt: kaupan kohteena olevien tavaroiden ”taloudellinen” kansalaisuus, joka on määritettävä, jotta voidaan päättää, miten niitä kohdellaan tullien osalta. Etuuskohteluun oikeuttava alkuperä annetaan tietyistä maista peräisin oleville tavaroille, jotka täyttävät tietyt kriteerit, esimerkiksi tavaraa on valmistettu tai jalostettu enemmän kuin muun kuin etuuskohteluun oikeuttavan alkuperän saaminen edellyttää.

ASIAKIRJA

Neuvoston päätös 2013/94/EU, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2012, etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen tekemisestä (EUVL L 54, 26.2.2013, s. 3–158)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston päätös 2013/93/EU, annettu 14 päivänä huhtikuuta 2011, etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta (EUVL L 54, 26.2.2013, s. 1–2)

Viimeisin päivitys: 09.02.2018

Top