RSS
Betűrendes mutató

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Vámügyek

Vámügyek

A vámunió, a melyet a belső határok hiánya jellemez, az Európai Unió (EU) egyik fontos, minden árukereskedelemre vonatkozó alapja (az Európai Unió működéséről szóló szerződés, az EUMSZ 28. cikke szerint). Import- és exportvámok, valamint azokkal azonos hatású díjak kivetése tilos a tagállamok között. A külső határoknál a harmadik országokból érkező árukra a közös vámtarifát, valamint az integrált vámtarifát (TARIC) alkalmazzák. Az áruk szabadon mozognak a belső piac szabályainak és a közös kereskedelempolitika bizonyos rendelkezéseinek megfelelően. Ezen túlmenően az olyan okmányok, mint a Közösségi Vámkódex, biztosítják, hogy a tagállamok vámhatóságai egységesen alkalmazzák a szabványokat.
A vámunió az 1957-es Római Szerződés kezdeményezése nyomán jött létre 1968. július 1-jén. Mechanizmusai az új technológiákhoz igazodva és a biztonság növelését szem előtt tartva folyamatosan változtak, különös tekintettel a termékhamisítás és szerzői jogok megsértése elleni védekezésre.

Lásd még

  • További információk: az Európai Bizottság Adóügyi és Vámuniós Főigazgatósága (DE) (EN) (FR)
  • Nemzetközi megállapodások (EN)
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére