EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Extrastat: statistici legate de comerțul cu țările terțe

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 471/2009 – statistici legate de comerțul exterior cu țări din afara Uniunii Europene

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul stabilește norme armonizate privind elaborarea de statistici referitoare la schimburile comerciale între țările UE și țările terțe.

Acesta abrogă Regulamentul (CE) nr. 1172/95.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Statisticile comerciale privesc importurile și exporturile de mărfuri*. În concordanță cu Codul vamal al UE, acest regulament stabilește următoarele:

  • mărfurile care părăsesc teritoriul statistic al UE* sunt considerate exporturi;
  • mărfurile care intră pe teritoriul statistic al UE sunt considerate importuri.

Anumite tipuri de mărfuri sau mișcări de mărfuri (precum anumite echipamente industriale, aeronave, mărfuri militare, deșeuri sau electricitate și gaze) sunt reglementate prin norme specifice.

Sursele datelor

Declarația vamală* pentru mărfuri importate sau exportate este considerată a fi principala sursă pentru înregistrarea datelor statistice.

Cu toate acestea, țările UE pot utiliza și alte surse de date pentru elaborarea propriilor statistici naționale.

Date statistice

Pentru fiecare perioadă de referință lunară, țările UE elaborează statistici privind comerțul exterior de mărfuri. Aceste statistici sunt exprimate în valoare și în cantitate, în special în funcție de:

Țările UE elaborează în fiecare an statistici privind comerțul exterior de mărfuri și caracteristicile întreprinderilor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 177/2008, în legătură cu:

  • activitatea economică desfășurată de întreprindere, potrivit secțiunii Nomenclatorului statistic comun al activităţilor economice din cadrul UE (NACE*);
  • numărul de angajați.

Statisticile sunt elaborate folosind date legate de caracteristicile întreprinderilor și date privind importurile și exporturile.

La fiecare doi ani, țările UE elaborează statistici comerciale privind mărfurile importate sau exportate, defalcate în funcție de moneda de facturare. Aceste statistici sunt elaborate utilizând un eșantion reprezentativ de înregistrări al importurilor și exporturilor, provenind din declarațiile vamale. Dacă informația referitoare la moneda de facturare pentru exporturi nu figurează pe declarația vamală, se impune efectuarea unei anchete pentru adunarea datelor necesare.

Țările UE pot elabora statistici suplimentare în scopuri naționale dacă datele figurează în declarația vamală.

Schimb de date

Datele din înregistrările privind importurile și exporturile declarate autorităților vamale trebuie transmise autorităților statistice naționale în termen de o lună. Aceste înregistrări trebuie să includă o cantitate minimă de date statistice.

Transmiterea către Comisia Europeană (Eurostat) a statisticilor privind comerțul exterior

Statistici lunare privind comerțul exterior trebuie transmise către Eurostat în termen de 40 de zile de la încheierea fiecărei perioade de referință lunară. Se transmit statistici actualizate dacă statisticile deja transmise au făcut obiectul revizuirilor.

Evaluarea calității

Statisticile transmise Eurostat trebuie să fie precise, de actualitate, relevante, clare și accesibile utilizatorilor.

Țările UE trebuie să prezinte Eurostat un raport privind calitatea statisticilor transmise pentru ca Eurostat să le evalueze calitatea.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2010.

CONTEXT

Acest regulament face parte din inițiativa de a spori transparența sistemului statistic al UE.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Mărfuri: înseamnă toate bunurile mobile, inclusiv electricitatea.
Teritoriul statistic al UE: înseamnă teritoriul vamal al UE astfel cum este definit în Codul vamal, la care se adaugă insula Heligoland de pe teritoriul Republicii Federale Germania.
Declarația vamală: înseamnă declarația vamală astfel cum este definită în Codul vamal al UE.
NACE: acronimul provine din expresia Nomenclature statistique des activités économiques dans la Communauté européenne din limba franceză. Diverse versiuni au fost elaborate începând din 1970.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 471/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 mai 2009 privind statisticile comunitare ale comerțului exterior cu țările terțe și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1172/95 al Consiliului (JO L 152, 16.6.2009, pp. 23-29)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 471/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENT CONEX

Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare) (JO L 269, 10.10.2013, pp. 1-101)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 16.07.2018

Top