EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Μάλτα

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 69 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 508 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2000) 708 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1751 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2002) 700 τελικό - SEC (2002) 1407 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση παρακολούθησης της Επιτροπής COM (2003) τελικό 675 - SEC (2003) 1206 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Η νομοθεσία της Μάλτας περί των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο. Βασίζεται κυρίως στο νόμο «Broadcasting Act» του 1991. Θα πρέπει να καταβληθούν μερικές προσπάθειες προκειμένου να απαλειφθούν οι αποκλίσεις που εμφανίσθηκαν μετά το 1997 μεταξύ της εθνικής νομοθεσίας και των κοινοτικών κανόνων, κατόπιν ορισμένων τροποποιήσεων στο κεκτημένο.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 1999 διαπίστωνε ότι η Μάλτα δεν είχε σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση της προσαρμογής της νομοθεσίας της στις απαιτήσεις της οδηγίας «Τηλεόραση χωρίς σύνορα».

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000 ανέφερε ότι η Μάλτα είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο από την προηγούμενη έκθεση και μετά.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 τόνιζε ότι, στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, η νομοθεσία της Μάλτας ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο. Στον τομέα του πολιτισμού είχε σημειωθεί μικρή πρόοδος.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 επεσήμανε ότι είχε η συνεχιστή η εξέλιξη στους κλάδους του οπτικοακουστικού τομέα και του πολιτισμού από την τελευταία έκθεση, αν και δεν καταγράφηκε καμία συγκεκριμένη πρόοδος.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 διαπιστώνει ότι η Μάλτα τηρεί τις δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης όσον αφορά την πολιτική στο οπτικοακουστικό τομέα και τον πολιτισμό.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Όσον αφορά τα οπτικοακουστικά μέσα, το κοινοτικό κεκτημένο συνίσταται στην παροχή και στην ελεύθερη κυκλοφορία οπτικοακουστικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην προαγωγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προγραμμάτων στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς. Το κεκτημένο αυτό περιέχεται στην οδηγία « Τηλεόραση χωρίς σύνορα » που εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, ανεξαρτήτως του χρησιμοποιούμενου τρόπου μετάδοσης (ερτζιανά, δορυφόρος, καλώδιο) και του δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα της επιχείρησης, και καθορίζει τους βασικούς κανόνες διασυνοριακής μετάδοσης. Τα βασικά σημεία στον εν λόγω τομέα είναι τα ακόλουθα:

  • να εξασφαλισθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ κρατών μελών
  • να προαχθεί η παραγωγή και διανομή ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων (με τον καθορισμό ελάχιστης ποσόστωσης μετάδοσης για τα ευρωπαϊκά έργα και για τα έργα ανεξάρτητων παραγωγών)
  • να καθορισθούν οι βασικοί κανόνες στον τομέα της τηλεοπτικής διαφήμισης
  • να εξασφαλισθεί η προστασία των ανηλίκων και το δικαίωμα απάντησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η νομοθεσία της Μάλτας περί ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, η οποία βασίζεται στο «Broadcasting Act 1991», είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο στον οπτικοακουστικό τομέα. Υπάρχουν αποκλίσεις όσον αφορά τα μέτρα προβολής των ευρωπαϊκών και ανεξάρτητων έργων και τις τροποποιήσεις που επήλθαν στο κεκτημένο μετά το 1997. Συνεπώς, η Μάλτα πρέπει να μεριμνήσει για την προσέγγιση της νομοθεσίας της στους κλάδους αυτούς.

Ο τηλεοπτικός κλάδος σημείωσε ανάπτυξη μετά την παροχή αδειών σε δύο ιδιωτικούς τηλεοπτικούς οργανισμούς το 1997. Το 1998 λειτουργούσαν πέντε εθνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, δύο από τους οποίους μεταδίδουν αποκλειστικά μέσω καλωδίου, και μία υπηρεσία καλωδιακής τηλεόρασης με 52 κανάλια.

Το «Broadcasting Authority» είναι στη Μάλτα το όργανο που έχει αρμοδιότητα για την εφαρμογή της νομοθεσίας, για τους όρους παροχής αδειών καθώς και για την επίβλεψη της τήρησής τους.

Τον Ιούνιο του 2000 το Κοινοβούλιο αναθεώρησε το νόμο του 1991 περί ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο. Πρέπει να εκδοθούν εκτελεστικά διατάγματα για τη δικαιοδοσία, την προαγωγή των ευρωπαϊκών και ανεξάρτητων έργων, την προστασία των ανηλίκων και τη διαφήμιση. Οι αρχές της Μάλτας διαβεβαίωσαν επίσης ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα τους στο πλαίσιο του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) και της GATS (Γενικής Συμφωνίας για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών) δεν θα παρεμποδίσουν την ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο. Οι διοικητικές δομές φαίνεται ότι μπορούν να συμβάλουν στην εφαρμογή του κεκτημένου στους τομείς του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών μέσων.

Το 2001, μετά την έκδοση του νόμου περί ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, η Mάλτα συμμορφώθηκε με την οδηγία «Τηλεόραση χωρίς σύνορα», καθώς και με τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διασυνοριακή τηλεόραση και το πρωτόκολλο που την τροποποιεί, στο οποίο προσχώρησε τον Οκτώβριο του 2000. Στον οπτικοακουστικό τομέα, η Μάλτα έχει σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισθεί με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η αρχή ραδιοτηλεόρασης της Μάλτας δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2001 τον κατάλογο των βασικών εκδηλώσεων των οποίων η μετάδοση εξασφαλίζεται ότι θα είναι δημόσια, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί από τους κανονισμούς του 2000 σχετικά με τη ραδιοτηλεόρασης (αρμοδιότητα δικαστηρίων και ευρωπαϊκή συνεργασία).

Στον τομέα του πολιτισμού, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Απρίλιο του 2002 το νόμο για την πολιτιστική κληρονομιά, που αποσκοπεί να ενισχύσει τις ικανότητες λήψης αποφάσεων και επιχειρησιακής διαχείρισης στον εν λόγω τομέα. Η κυβέρνηση της Μάλτας έλαβε επίσης μέτρα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Πολιτισμός 2000 από το 2003.

Οι συστάσεις που αφορούν την εθνική πολιτιστική πολιτική υποβλήθηκαν με τη μορφή λευκού βιβλίου και υλοποιούνται από το 2001. Ωστόσο, η Μάλτα δεν έχει ακόμα εγκρίνει εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό και πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων και διαχείρισης που διαθέτει επί τόπου στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τέλος, η έκθεση 2003 της Επιτροπής συμπεραίνει ότι η Μάλτα εκπληρώνει τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων και του πολιτισμού.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 13.01.2004

Top