RSS
Index alfabetic
Aceasta pagina este disponibila în 15 limbi
Limbi noi disponibile:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Cafeina şi chinina (până în 2014)

Uniunea Europeană (UE) a consolidat obligaţiile de informare a consumatorilor pentru băuturile cu conţinut ridicat de cafeină. În plus, chinina şi cafeina utilizate ca arome la fabricarea sau prepararea produselor alimentare trebuie să fie menţionate pe lista ingredientelor sub denumirea lor specifică.

ACT

Directiva 2002/67/CE a Comisiei din 18 iulie 2002 privind etichetarea produselor alimentare care conţin chinină şi a produselor alimentare care conţin cafeină.

SINTEZĂ

Această directivă permite consumatorilor să beneficieze de informaţii clare şi precise cu privire la prezenţa chininei sau a cafeinei într-un produs alimentar.

Băuturi cu conţinut ridicat de cafeină

Etichetele băuturilor care conţin cafeină în proporţie mai mare de 150 mg/l trebuie să conţină menţiunea „Conţinut ridicat de cafeină”, urmată de cantitatea de cafeină exprimată în mg/100 ml. Această menţiune trebuie să apară în acelaşi câmp vizual cu denumirea băuturii.

Dispoziţiile directivei se aplică băuturilor gata pentru consum, precum şi băuturilor elaborate pe baza unor produse concentrate sau deshidratate. Totuşi, dispoziţiile nu se aplică băuturilor pe bază de cafea, ceai sau extract de cafea ori ceai comercializate sub o denumire care conţine termenul „cafea” sau „ceai”.

Cafeina sau chinina utilizate ca arome alimentare

Chinina şi cafeina utilizate ca arome la fabricarea sau prepararea produselor alimentare trebuie să fie menţionate pe lista ingredientelor sub denumirea lor specifică, imediat după termenul „aromă”.

Context

Începând de la 13 decembrie 2014, Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare înlocuieşte această directivă.

REFERINŢE

ActIntrarea în vigoareTermen de transpunere în legislaţia statelor membreJurnalul Oficial

Directiva 2002/67/CE

8.8.2002

30.6.2003

JO L 191 din 19.7.2002

Ultima actualizare: 07.02.2012
Aviz juridic | Despre site | Căutare | Contact | Începutul paginii