RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Koffein és kinin (2014-ig)

Az Európai Unió szigorítja a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeket a magas koffeintartalmú italok esetében. Ezenfelül az élelmiszerek előállítása vagy előkészítése során aromaanyagként használt kinint és koffeint név szerint meg kell említeni az összetevők jegyzékében.

JOGI AKTUS

A Bizottság 2002/67/EK irányelve (2002. július 18.) a kinint és koffeint tartalmazó élelmiszerek címkézéséről.

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez az irányelv lehetővé teszi, hogy a fogyasztók egyértelmű és pontos tájékoztatást kapjanak arról, hogy valamely adott élelmiszer tartalmaz-e kinint vagy koffeint.

Magas koffeintartalmú italok

A 150 milligramm/litert meghaladó koffeintartalmú italok címkéjén fel kell tüntetni a „Magas koffeintartalom” szöveget, azt követően pedig a mg/100 ml mértékegységben kifejezett koffeintartalmat. Ennek a szövegnek az ital nevével megegyező látómezőben kell szerepelnie.

Ezeket a rendelkezéseket a fogyasztásra kész italokra, valamint a koncentrált vagy szárított termékből előállított italokra kell alkalmazni. Ezek a rendelkezések azonban nem vonatkoznak az olyan kávé, tea, vagy kávé-, illetve teakivonat alapú italokra, amelyek esetében a név, amely alatt a termék értékesítésre kerül, tartalmazza a „kávé” vagy a „tea” szót.

Élelmiszer-aromaanyagként használt koffein vagy kinin

Az élelmiszerek előállítása vagy előkészítése során aromaanyagként használt kinint és koffeint név szerint meg kell említeni az összetevők jegyzékében, közvetlenül az „ízesítés” kifejezés után.

Háttér

Ezt az irányelvet 2014. december 13-tól a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet váltja fel.

HIVATKOZÁSOK

Jogi aktusHatálybalépésAz átültetés határideje a tagállamokbanHivatalos Lap

2002/67/EK irányelv

2002.8.8.

2003.6.30.

HL L 191., 2002.7.19.

Utolsó frissítés: 07.02.2012
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére