EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Liettua

1) VIITTEET

Komission lausunto [KOM(1997) 2007 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä]

Komission kertomus [KOM(1998) 706 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä]

Komission kertomus [KOM(1999) 507 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä]

Komission kertomus [KOM(2000) 707 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä]

Komission kertomus [SEC(2001) 1750 - ei julkaistu EYVL:ssä]

Komission kertomus [KOM(2002) 700 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä]

Komission kertomus [KOM(2003) 675 lopullinen - SEC(2003) 1204 - ei julkaistu EUVL:ssä].

Euroopan unionin liittymissopimus [EUVL L 236, 23.9.2003]

2) TIIVISTELMÄ

Heinäkuussa 1997 antamassaan lausunnossa Euroopan komissio arvioi, että Liettuan kuluttajansuojalainsäädännössä oli merkittäviä puutteita yhteisön direktiiveihin verrattuna, erityisesti yleisen tuoteturvallisuuden osalta. Komissio näet arvioi, että Liettualla oli suuria vaikeuksia olemassa olevan lainsäädännön täytäntöönpanossa huolimatta kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanossa tarvittavien institutionaalisten rakenteiden luomisesta. Komissio kuitenkin päätteli, että Liettuan pitäisi pystyä ottamaan käyttöön yhteisön kuluttajansuojasäännöstö keskipitkällä aikavälillä, jos maa jatkaisi yhdenmukaistamisponnistelujaan.

Marraskuun 1998 kertomuksessa todettiin, että edistys alalla oli ollut erittäin vaatimatonta, ja siinä painotettiin myös suurten ponnistelujen välttämättömyyttä erityisesti yhteisön säännöstön saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Lokakuussa 1999 antamassaan kertomuksessa komissio huomautti, että myönteisestä kehityksestä huolimatta kuluttajapolitiikan täytäntöönpanossa oli vielä paljon tehtävää sekä toimielinten tasolla että Liettuan väestön valistamisessa kuluttajansuojapolitiikkaa koskevissa asioissa.

Lokakuun 2002 kertomuksessa todettiin, että Liettua on edistynyt edelleen huolimatta kuluttajansuojan institutionaalisen rakenteen täytäntöönpanossa kohdatuista vaikeuksista.

Lokakuun 2003 kertomuksessa vahvistettiin, että Liettuassa noudatetaan suurinta osaa turvallisuuteen, markkinavalvontaan ja kuluttajajärjestöihin liittyvästä yhteisön säännöstöstä. Sen on kuitenkin vielä saatava aikaan parannuksia näillä aloilla, etenkin saattamalla osaksi kansallista lainsäädäntöä toimenpiteet, jotka eivät liity turvallisuuteen, ja parantamalla markkinavalvontaa.

Liittymissopimus allekirjoitettiin 16. huhtikuuta 2003, ja maa liittyi unioniin 1. toukokuuta 2004.

YHTEISÖN SÄÄNNÖSTÖ

Yhteisön kuluttajansuojasäännöstö kattaa kuluttajien taloudellisten etujen suojelun (etenkin harhaanjohtavan mainonnan valvonnan, hintamerkinnät, kulutusluotot, vilpilliset sopimusehdot, etämyynnin, pakettimatkat, puhelinmyynnin ja osituskäytön), yleisen tuoteturvallisuuden sekä kosmeettisten valmisteiden, tekstiilituotteiden nimitysten ja lelujen sektorit.

Assosiaatiosta tehdyssä Eurooppa-sopimuksessa määrätään lainsäädännön yhdenmukaistamisesta yhteisön lainsäädännön kanssa sekä yhteistyöstä Liettuan ja Euroopan yhteisön kuluttajansuojajärjestelmien lähentämiseksi täysin yhdenmukaisiksi. Keski- ja Itä-Euroopan maita sekä sisämarkkinoita koskevan valkoisen kirjan (1995) ensimmäisen vaiheen toimenpiteet on suunnattu tuoteturvallisuuden parantamiseen etenkin kosmetiikkatuotteiden, tekstiilien ja lelujen osalta sekä kuluttajien taloudellisten etujen suojeluun erityisesti harhaanjohtavaa mainontaa, kulutusluottoja, vilpillisiä sopimusehtoja ja hintamerkintöjä koskevien toimenpiteiden avulla. Toisen vaiheen toimenpiteet koskevat pakettimatkoja, puhelinmyyntiä ja osituskäyttöä. Hiljattain hyväksytty yhteisön uusi lainsäädäntö (etämyynti, vertaileva mainonta ja hintamerkinnät) on myös otettava huomioon.

ARVIOINTI

Turvallisuuteen liittyvät toimet

Liettuan lainsäädännössä noudatetaan turvallisuuteen liittyviä toimenpiteitä koskevaa yhteisön säännöstöä, mutta uutta tuoteturvallisuutta koskevaa direktiiviä ei ole vielä saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä. Direktiivin soveltamiseksi tarvittavan markkinavalvontamekanismin osalta vaaditaan vielä tiedotusjärjestelmän perustamista sekä tehtävästä vastaavien organisaatioiden henkilö- ja rahoitusresurssien vahvistamista. Toiminnasta vastaavien elinten välistä yhteistyötä olisi vahvistettava ja se olisi ulotettava myös muihin organisaatioihin kuten tulliin, jonka tehtävää tuontituotteiden turvallisuustarkastusten toteuttamisessa tulisi korostaa voimakkaasti. Markkinavalvontaviranomaisten tarkastamien tuotteiden kirjoa olisi myös laajennettava.

Toimet, jotka eivät liity turvallisuuteen

Kuluttajien etujen suojaamista koskevaa säännöstöä ei ole saatettu kokonaan osaksi kansallista lainsäädäntöä. Lisäksi olisi kehitettävä kansallinen tietokanta, joka koskee kulutustavaroiden ja palveluiden markkinoita. Toisaalta olisi vahvistettava riitojenratkaisuelimiä, joilla on erittäin tärkeä tehtävä kuluttajien esittämien valitusten ratkaisussa.

Kuluttajajärjestöt

Liettuan on myös jatkettava ponnistelujaan kuluttajajärjestöjen tukemisessa, jotta ne osallistuisivat uuden kansallisen kuluttajansuojastrategian ja kuluttajavalistusohjelman täytäntöönpanoon. Lisäksi olisi edistettävä kansallisen kuluttajansuojaneuvoston neuvoa-antavan elimen, kuluttajansuojalautakunnan, toimintaa.

Viimeisin päivitys 21.01.2004

Top