RSS
Abecedno kazalo

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Pravila, ki veljajo za državno pomoč

Konkurenca

V okviru svobodne konkurence na notranjem trgu in predvsem odprtja javnih storitev za konkurenco države članice včasih posredujejo z uporabo javnih sredstev, da bi spodbudile določene gospodarske dejavnosti ali zaščitile državne industrije. Z dajanjem prednosti nekaterim podjetjem pred njihovimi konkurenti lahko državna pomoč povzroči izkrivljanje konkurence.
Državna pomoč je po Pogodbi o delovanju Evropske unije prepovedana. Vendar pa nekatere izjeme pomoč dovoljujejo in jo opravičujejo s cilji v skupnem interesu, tj. za storitve splošnega gospodarskega pomena, dokler ne izkrivljajo konkurence na način, ki ni v javnem interesu. Nadzorovanje državne pomoči, ki ga izvaja Evropska komisija, torej sestoji iz vzdrževanja ravnovesja med pozitivnimi in negativnimi učinki te pomoči.

Pravno obvestilo | O spletišču | Išči | Kontakt | Na vrh