RSS
Betűrendes mutató

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Az állami támogatásokra alkalmazandó szabályok

Versenypolitika

A tagállamok a belső piaci szabad verseny során – különösen a közszolgáltatások verseny előtti megnyitása folyamán – néha állami források felhasználásával ösztönöznek bizonyos gazdasági tevékenységeket vagy védik a nemzeti ágazatokat. Ez az állami támogatás nagy valószínűséggel torzítja a piaci versenyt, mivel egyes vállalatokat előnybe hoz versenytársaikkal szemben.
Az állami támogatást ezért az Európai Unió működéséről szóló szerződés tiltja. Mindamellett bizonyos kivételes esetekben engedélyezhető az állami támogatás, amennyiben azt közérdek indokolja: ez a helyzet például az általános gazdasági érdekű szolgáltatások esetében, feltéve, hogy a támogatás nem torzítja a közérdekkel ellenkező módon a versenyt. Ezért az állami támogatások ellenőrzése során az Európai Bizottság mérlegeli a támogatások pozitív és negatív hatásai közötti egyensúlyt.

Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére