EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Εσθονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2006 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(98)702 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 504 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 704 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό-SEC(2001) 1747 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό-SEC(2002) 1403 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1201 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη που εξέδωσε τον Ιούλιο του 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι με την προβλεπόμενη έκδοση του νέου νόμου περί ανταγωνισμού η Εσθονία θα έκανε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της προσέγγισης των νομοθεσιών στον τομέα των συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων και ότι, εάν γίνονταν ορισμένες τροποποιήσεις στο σχέδιο του νέου νόμου περί ανταγωνισμού, ο βαθμός προσέγγισης στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων θα είναι επίσης σημαντικός. Ωστόσο, εκτιμούσε επίσης ότι χρειάζονταν σημαντικές προσπάθειες ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις όσον αφορά την παρακολούθηση των κρατικών ενισχύσεων μεσοπρόθεσμα, κυρίως ως προς τη διαφάνεια.

Η έκθεση του Νοεμβρίου του 1998 διαπίστωνε ότι, παρά την έκδοση του νέου νόμου περί ανταγωνισμού, έπρεπε να καταβληθούν ακόμα προσπάθειες στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα στις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή ήταν αναγκαίο να ενταθούν οι έλεγχοι στις κρατικές ενισχύσεις και να διασφαλιστεί απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να καταρτιστεί ένας πλήρης και ενημερωμένος κατάλογος αυτών των ενισχύσεων. Εξάλλου, οι εξουσίες της ελεγκτικής αρχής στις κρατικές ενισχύσεις θα έπρεπε να αυξηθούν.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 1999 υπογραμμίζει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη νομοθεσία κατά των μονοπωλίων, αλλά η ισχύουσα νομοθεσία δεν καλύπτει ακόμη όλες τις πλευρές του ελέγχου συγκεντρώσεων. Απαιτούνται προσπάθειες στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων για να τηρηθούν οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2000, η Εσθονία είχε σημειώσει κάποια πρόοδο στην τήρηση του κεκτημένου σχετικά με τον ανταγωνισμό, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις. Οι τροποποιήσεις στις διατάξεις για τις κρατικές ενισχύσεις για τον εκ των προτέρων έλεγχο και την ενίσχυση του ρόλου της εθνικής αρχής άρχισαν να ισχύουν τον Ιανουάριο.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 2001, διαπιστώνει ότι η Εσθονία σημείωσε πρόοδο στον τομέα αυτόν. Ο νέος νόμος για τον ανταγωνισμό που τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο, καθιερώνει έλεγχο για τις συγκεντρώσεις και μεταγενέστερη ευθυγράμμιση με το κεκτημένο στον τομέα των συμπράξεων και των κρατικών ενισχύσεων.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2002, εκφραζόταν η άποψη ότι η Εσθονία είχε πραγματοποιήσει συμπληρωματικές προόδους. Ωστόσο, έπρεπε να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για την κάλυψη των απαιτήσεων σχετικά με τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2003, διαπιστώνεται ότι η Εσθονία εκπλήρωσε το ουσιαστικό μέρος των υποχρεώσεων που είχε από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στον τομέα του ανταγωνισμού. Ωστόσο, οφείλει να μεριμνήσει για την καλή εφαρμογή και την τήρηση της νομοθεσίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη νέα ποινική δικονομία που εφαρμόζεται στις υποθέσεις συμπράξεων.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τον ανταγωνισμό απορρέει από το άρθρο 3 στοιχείο (ζ) της Συνθήκης το οποίο προβλέπει ότι η Κοινότητα θα έχει από εδώ και πέρα "ένα καθεστώς που εξασφαλίζει ανόθευτο ανταγωνισμό μέσα στην εσωτερική αγορά". Οι βασικοί τομείς εφαρμογής αφορούν την αντιμονοπωλιακή πολιτική και τις κρατικές ενισχύσεις.

Η ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Εσθονία υπεγράφη στις 12 Ιουνίου 1995 και θα τεθεί σε εφαρμογή αφού επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή ενός καθεστώτος ανταγωνισμού που θα εφαρμοσθεί στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Εσθονίας και Κοινότητας, το οποίο βασίζεται στα άρθρα 85, 86 και 92 της Συνθήκης (συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και κρατικές ενισχύσεις) και προβλέπει ότι οι λεπτομέρειες εφαρμογής στους συγκεκριμένους τομείς θα θεσπιστούν εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Επιπλέον, προβλέπει ότι η νομοθεσία της Εσθονίας θα καταστεί συμβατή με την κοινοτική στον τομέα του ανταγωνισμού.

Το Λευκό Βιβλίο αναφέρεται στην προοδευτική εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων και εκείνων του κανονισμού περί συγκεντρώσεων (4064/89) και των άρθρων 31 (πρώην άρθρο 37) και 86 (πρώην άρθρο 90) της Συνθήκης, σχετικά με τα μονοπώλια και τα ειδικά δικαιώματα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο νέος νόμος για τον ανταγωνισμό τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2001. Ο νόμος αυτός επέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων με το κοινοτικό κεκτημένο όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχου των συγκεντρώσεων, των κάθετων περιορισμών και των συμφωνιών οριζόντιας συνεργασίας. Μετά την έκδοση του νέου ποινικού κώδικα, τον Ιούνιο του 2001, η Εσθονία τροποποίησε, τον Σεπτέμβριο του 2002, τη νομοθεσία της σχετικά με τον ανταγωνισμό.

Η εθνική αρχή του ανταγωνισμού, επονομαζόμενη Υπηρεσία του Ανταγωνισμού, διαθέτει τα απαραίτητα ανθρώπινα και τεχνικά μέσα για την αντιμετώπιση σημαντικού αριθμού υποθέσεων. Ωστόσο, πρέπει να προβλεφθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι.

Όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, ο νέος νόμος για τον ανταγωνισμό, που προβλέπει ορισμένες σχετικές διατάξεις, επιτρέπει μεταγενέστερη ευθυγράμμιση με το κεκτημένο. Η εθνική αρχή του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων, ονομαζόμενη Τμήμα του ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων, υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και διαθέτει διευρυμένες εξουσίες για να φροντίζει για την εφαρμογή των κανόνων στον τομέα αυτόν. Η Εσθονία πρέπει ακόμη να οριστικοποιήσει την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις σε τρεις ευαίσθητους τομείς, δηλαδή στον τομέα του χάλυβα, των αυτοκινήτων και των συνθετικών ινών.

Μετά τη γνώμη της Επιτροπής, το 1997, η Εσθονία σημείωσε συνεχείς προόδους. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κεφάλαιο αυτό έχουν λήξει προσωρινά (βλέπε έκθεση 2002). Η Εσθονία δεν ζήτησε μεταβατικό καθεστώς για τον τομέα αυτό.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 05.03.2004

Top