EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Controlul concentrărilor economice între întreprinderi

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 139/2004 – controlul concentrărilor economice între întreprinderi (Regulamentul privind concentrările economice)

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul stabilește normele UE cu privire la concentrările* în cadrul cărora două sau mai multe întreprinderi se combină prin fuzionare sau preluare.
  • Conform regulamentului, aceeași fuziune nu trebuie să fie notificată către mai multe autorități de concurență din UE; regulamentul are la bază principiul subsidiarității, potrivit căruia o fuziune este examinată de către autoritatea judiciară cel mai bine plasată pentru a proceda astfel.

ASPECTE-CHEIE

Acest regulament se aplică tuturor concentrărilor care au o dimensiune UE*.

Procedura de notificare

  • Ca regulă generală, partea sau părțile care vor prelua controlul în urma concentrării trebuie să anunțe Comisia Europeană anterior punerii în aplicare a acesteia.
  • Regulamentul permite și notificarea anterior încheierii unui acord cu caracter obligatoriu care facilitează coordonarea cu alte jurisdicții în investigații ale fuziunilor. Această procedură, cunoscută ca trimitere anterioară notificării, le permite întreprinderilor sau persoanelor în cauză să informeze Comisia, prin intermediul unei cereri motivate, înainte de notificarea unei concentrări. În acest fel, părțile pot demonstra Comisiei că fuziunea propusă, deși are ca rezultat o concentrare de dimensiuni transfrontaliere, afectează concurența pe piața unei singure țări a UE.
  • Dacă țara UE în cauză nu își exprimă dezacordul privind cererea de trimitere a cazului în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea cererii, Comisia are la dispoziție 25 de zile lucrătoare de la primirea cererii pentru a trimite integral sau parțial cazul autorităților competente din respectiva țară a UE, astfel încât țara respectivă să poată aplica legislația sa națională privind concurența.
  • Aceeași procedură se aplică atunci când o persoană fizică sau o întreprindere dorește să atragă atenția Comisiei asupra efectelor transfrontaliere pe care o fuziune care nu are o dimensiune UE le-ar putea avea la nivel european.

Inițierea procedurii: Comisia

Din momentul în care primește o notificare, Comisia trebuie să decidă dacă:

  • să inițieze procedura;
  • să efectueze investigații; și
  • să impună amenzi.

În primul rând, Comisia hotărăște prin decizie dacă concentrarea:

  • face obiectul acestui regulament;
  • este compatibilă cu piața comună;
  • ridică îndoieli grave în ceea ce privește compatibilitatea sa.

Concentrările care au o dimensiune UE nu pot, în principiu, să fie realizate nici înainte de notificare, nici într-o perioadă de 3 săptămâni de la data notificării. Dacă însă s-a realizat deja o concentrare economică și aceasta a fost declarată incompatibilă cu piața comună, Comisia poate ordona întreprinderilor în cauză să dizolve concentrarea sau să restabilească situația anterioară realizării concentrării.

Comisia poate, de asemenea, adopta măsuri provizorii atunci când constată că o concentrare notificată, deși intră sub incidența acestui regulament, nu ridică îndoieli grave în ceea ce privește compatibilitatea cu piața comună sau necesită doar o simplă modificare pentru a deveni compatibilă cu piața comună.

Pentru a asigura respectarea acestui regulament, Comisia poate impune:

  • amenzi care nu depășesc 1 % din cifra totală de afaceri a întreprinderii în cazul în care aceasta furnizează informații incorecte sau care induc în eroare sau nu furnizează informații în termenul impus. De asemenea, Comisia poate impune amenzi în cazul în care sigiliile aplicate în cursul unei inspecții sunt rupte. Comisia poate impune amenzi de până la 10 % din cifra totală de afaceri a întreprinderii în cauză în cazul în care, în mod intenționat sau din neglijență, aceasta nu notifică o concentrare înainte de punerea sa în aplicare, realizează o concentrare care încalcă regulamentul sau nu respectă o decizie a Comisiei; sau
  • penalități cu titlu cominatoriu care nu depășesc 5 % din media zilnică a cifrei totale de afaceri a întreprinderii pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, calculată de la data stabilită de Comisie în decizia sa privind solicitarea de informații, dispunerea unor inspecții etc.

Comisia trebuie să consulte un comitet consultativ format din reprezentanți ai autorităților țărilor UE înainte de a lua orice decizie privind compatibilitatea, incompatibilitatea sau impunerea de amenzi sau de penalități cu titlu cominatoriu. Curtea de Justiție a Uniunii Europene poate aboli, reduce sau mări eventualele amenzi sau penalități cu titlu cominatoriu impuse.

Procedura de trimitere: Comisia și autoritățile competente ale țărilor UE

Anterior, cifra de afaceri și criteriile „3+” se aplicau prin identificarea concentrărilor cu efect transfrontalier (adică competență exclusivă a UE atunci când cel puțin 3 țări ale UE formulează o cerere de trimitere). Regulamentul (CE) nr. 139/2004 introduce însă un al treilea criteriu pentru trimiterea către autoritățile competente ale țărilor UE.

  • În termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii unei copii a notificării, din proprie inițiativă sau la solicitarea Comisiei, o țară a UE poate declara că o concentrare afectează în mod semnificativ concurența pe piața sa internă. Piața produsului sau serviciului trebuie să prezinte toate caracteristicile unei piețe distincte, fără să constituie o parte semnificativă a pieței comune.
  • Comisia are la dispoziție 65 de zile lucrătoare de la data notificării concentrării pentru a decide dacă soluționează ea însăși cazul în conformitate cu acest regulament sau dacă trimite parțial sau integral cazul autorităților competente ale țării UE în cauză; în cazul în care Comisia nu adoptă o decizie, cazul se consideră a fi fost trimis către țara UE în cauză.
  • Țările UE pot solicita și ele Comisiei să cerceteze dacă o concentrare care, deși nu are dimensiune UE, reprezintă un obstacol semnificativ în calea concurenței între țările UE și amenință să afecteze semnificativ concurența pe teritoriul sau teritoriile lor. Comisia trebuie să informeze, la rândul ei, autoritățile competente ale țărilor UE și întreprinderile implicate și să stabilească un termen de 15 zile lucrătoare în care orice altă țară a UE are dreptul de a se alătura solicitării inițiale. Dacă, în termen de 10 zile lucrătoare, Comisia nu adoptă o decizie de trimitere sau de refuz al trimiterii, se consideră că a adoptat o decizie conformă cu solicitarea.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 mai 2004.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Concentrare: o „concentrare” se realizează în cazul în care modificarea de durată a controlului rezultă în urma:
  • fuzionării a două sau mai multe întreprinderi independente anterior sau părți ale unor întreprinderi;
  • preluării, de către una sau mai multe persoane (care controlează deja cel puțin o întreprindere) sau de către una sau mai multe întreprinderi, a controlului direct sau indirect asupra uneia sau mai multor alte întreprinderi.

Operațiunile multiple care sunt subordonate printr-o legătură condițională sau care sunt strâns legate între ele sunt considerate ca fiind o singură concentrare.

Concentrare cu dimensiune UE: o concentrare are o „dimensiune UE” dacă:
  • cifra totală de afaceri realizată la nivel mondial de toate întreprinderile implicate depășește 5 miliarde EUR; și
  • cifra totală de afaceri realizată în UE de către fiecare dintre cel puțin 2 întreprinderi implicate depășește 250 de milioane EUR, cu excepția cazurilor în care fiecare dintre întreprinderile implicate realizează mai mult de două treimi din cifra sa totală de afaceri la nivelul UE într-o singură țară a UE.

Chiar dacă pragurile sus-menționate nu sunt atinse, o concentrare poate avea o dimensiune UE dacă:

  • cifra totală de afaceri combinată realizată la nivel mondial de toate întreprinderile implicate depășește 2,5 miliarde EUR;
  • în fiecare dintre cel puțin 2 țări ale UE, cifra totală de afaceri combinată realizată de toate întreprinderile implicate depășește 100 de milioane EUR;
  • în fiecare dintre cel puțin trei țări ale UE, cifra totală de afaceri combinată realizată de către fiecare dintre cel puțin 2 dintre întreprinderile implicate depășește 25 de milioane EUR;
  • cifra totală de afaceri realizată în UE de către fiecare dintre cel puțin 2 dintre întreprinderile implicate depășește 100 de milioane EUR, cu excepția cazurilor în care fiecare dintre întreprinderile implicate realizează mai mult de două treimi din cifra sa totală de afaceri la nivelul UE în cadrul aceleiași țări a UE.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi [Regulamentul (CE) privind concentrările economice] (JO L 24, 29.1.2004, pp. 1-22)

DOCUMENTE CONEXE

Comunicarea Comisiei privind o procedură simplificată de analiză a anumitor concentrări în temeiul Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (JO C 366, 14.12.2013, pp. 5-9)

Rectificare la Comunicarea Comisiei privind o procedură simplificată de analiză a anumitor concentrări în temeiul Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (JO C 11, 15.1.2014, p. 6)

Data ultimei actualizări: 08.01.2019

Top