RSS
Alfabetische index

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Bepalingen die van toepassing zijn op ondernemingen

Mededinging

Bepaalde ondernemingen willen mededinging ontlopen en bezondigen zich aan concurrentieverstorend gedrag om de markt naar hun hand te zetten. Ondernemingen die een gelijksoortige activiteit uitoefenen, kunnen afspraken maken om prijzen te sturen of markten onder elkaar te verdelen. Een onderneming met een dominante marktpositie kan van die positie ook misbruik maken om concurrenten van de markt uit te sluiten. Daarom heeft de Europese Unie een pakket maatregelen aangenomen dat concurrentieverstorend gedrag van ondernemingen niet alleen strafbaar maakt, maar het ook poogt te voorkomen.
Ook fusies en overnames van ondernemingen kunnen de mededinging beperken wanneer daardoor een dominante speler op de markt wordt gevormd of versterkt. De Unie houdt dan ook toezicht op concentraties van communautaire dimensie en verbiedt ze of verbindt er voorwaarden aan indien nodig.

Zie ook

Juridische mededeling | Over deze site | Zoeken | Contact | Naar boven