RSS
Betűrendes mutató

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


A vállalkozásokra alkalmazandó szabályok

Versenypolitika

Egyes vállalkozások megpróbálják torzítani a szabad versenyt és versenyellenes magatartással igyekeznek a piacra kényszeríteni a saját szabályaikat. A hasonló tevékenységet folytató vállalatok néha megállapodnak maguk között az árak diktálásáról vagy a piac felosztásáról. De a piacon domináns helyzetben lévő cégek vissza is élhetnek erőfölényükkel és kiszoríthatják versenytársaikat a piacról. Ezért az Európai Unió szabályokat fogadott el az ilyen cégek számon kérése és a versenyellenes magatartás megakadályozása érdekében.
Az egyesülések és egyes cégek felvásárlása szintén torzíthatja a versenyt, mivel ezáltal domináns piaci szereplő jöhet létre, vagy megerősödhet egy ilyen szereplő piaci erőfölénye. Ezért az Unió ellenőrzi és szükség esetén megtiltja vagy csak bizonyos feltételek mellett engedélyezi a közösségi dimenzióval rendelkező összefonódást.

Lásd még

Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére