EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tutkimus- ja kehityssopimuksia koskeva poikkeus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 1217/2010 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 101 artiklan 3 kohdan soveltamisesta tutkimus- ja kehityssopimusten tiettyihin ryhmiin

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 101 artiklassa vahvistetaan säännöt koskien yhdenmukaistettuja menettelytapoja ja yritysten välisiä sopimuksia. Tällaiset yhdenmukaistetut menettelytavat ja sopimukset ovat pääsääntöisesti kiellettyjä, elleivät ne kuulu 101 artiklan 3 kohdan soveltamisalaan ja ole täten poikkeuksia säännöstä.
  • Asetuksessa (EU) N:o 1217/2010 säädetään, että 101 artiklaa ei sovelleta tutkimus- ja kehityssopimuksiin*, kun osapuolet joko pyrkivät tuotteiden tai prosessien yhteiseen tutkimus- ja kehitystyön ja kyseisen tutkimus- ja kehitystyön tulosten yhteiseen hyödyntämiseen tai harjoittavat jompaakumpaa näistä toiminnoista erillään.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • SEUT-sopimuksen 101 artiklan 1 kohtaa ei sovelleta tutkimus- ja kehityssopimuksiin. Asetuksessa (ETY) N:o 2821/71 säädetään kuitenkin poikkeuksesta, joka koskee tutkimus- ja kehityssopimuksia, jotka sisältävät teollis- ja tekijänoikeuksien siirtoa tai lisensointia koskevia sääntöjä yhteisen tutkimus- ja kehitystyön, maksetun tutkimus- ja kehitystyön tai yhteisen hyödyntämisen toteuttamiseksi, kunhan kyseiset eivät ole tällaisten sopimusten pääasiallinen kohde vaan liittyvät suoraan sopimusten täytäntöönpanoon ja tarpeen niiden täytäntöönpanemiseksi.
  • Asetuksessa myönnetään myös ryhmäpoikkeus osapuolten asetuksen nojalla toteuttaman tutkimus- ja kehitystyön tulosten yhteiselle hyödyntämiselle. Asetuksella korvataan asetus (EY) N:o 2659/2000, jonka voimassaolo päättyi 31. joulukuuta 2010.

Poikkeuksen edellytykset

  • Jotta sopimukselle voidaan myöntää poikkeus, siinä on todettava, että yhteisen tutkimus- ja kehitystyön lopulliset tulokset, mukaan lukien mahdolliset teollis- ja tekijänoikeudet ja taitotieto, ovat rajoituksetta niiden kaikkien saatavissa jatkotutkimusta ja -kehitystä sekä hyödyntämistä varten. Jos osapuolet rajoittavat oikeuttaa hyödyntää tuloksia, mahdollisuuksia hyödyntää tuloksia voidaan rajoittaa sen mukaisesti.
  • Jos tutkimus- ja kehityssopimus koskee ainoastaan yhteistä tutkimus- ja kehitystyötä tai maksettua tutkimus- ja kehitystyötä, jokaiselle osapuolelle on myönnettävä oikeus käyttää toisten osapuolten aikaisempaa taitotietoa, jos kyseinen taitotieto on välttämätöntä tulosten hyödyntämiseksi. Tästä olemassa olevasta taitotiedosta voidaan maksaa korvausta, mutta korvaus ei saa olla niin korkea, että se käytännössä estää tulosten käytön.
  • Yhteinen hyödyntäminen saa koskea ainoastaan tuloksia, joilla on teollis- ja tekijänoikeudellinen suoja tai jotka muodostavat taitotiedon ja jotka ovat välttämättömiä sopimustuotteiden valmistuksen tai sopimusteknologioiden soveltamisen kannalta.

Markkinaosuusraja ja poikkeuksen kesto

  • Jos tutkimus- ja kehityssopimuksen osapuolet eivät ole kilpailevia yrityksiä, tässä asetuksessa säädettyä poikkeusta sovelletaan niin kauan kuin tutkimus- ja kehitystyö jatkuu. Jos tuloksia hyödynnetään yhteisesti, poikkeusta sovelletaan seitsemän vuoden ajan siitä päivästä alkaen, jona sopimustuotteet tai sopimusteknologiat tuodaan ensimmäistä kertaa Euroopan unionin (EU) markkinoille.
  • Jos osapuolet ovat kilpailevia yrityksiä tutkimus- ja kehityssopimuksen tekohetkellä poikkeusta sovelletaan vain, jos
    • yhteisten tutkimus- ja kehityssopimusten tapauksessa osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus ei ylitä 25:tä prosenttia merkityksellisillä tuote- ja teknologiamarkkinoilla
    • maksettujen tutkimus- ja kehityssopimusten tapauksessa rahoittavan osapuolen ja kaikkien niiden osapuolten, joiden kanssa rahoittava osapuoli on tehnyt samoja sopimustuotteita tai sopimusteknologioita koskevan tutkimus- ja kehityssopimuksen, yhteenlaskettu markkinaosuus ei ylitä 25:tä prosenttia merkityksellisillä tuote- ja teknologiamarkkinoilla.
  • Edellä mainitun seitsemän vuoden kuluttua poikkeuksen soveltaminen jatkuu niin kauan kuin osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus ei ylitä 25:tä prosenttia merkityksellisillä markkinoilla.

Vakavimmat rajoitukset

  • Poikkeusta ei sovelleta tutkimus- ja kehityssopimuksiin, joiden tavoitteena on suoraan tai välillisesti, yksinään tai yhdistettyinä osapuolten määräysvallassa oleviin muihin tekijöihin
    • rajoittaa osapuolten vapautta harjoittaa tutkimus- ja kehitystyötä siihen liittymättömällä alalla
    • rajoittaa osapuolten vapautta harjoittaa tutkimus- ja kehitystyötä jollakin asiaan liittyvällä alalla asianomaisen tutkimus- ja kehityssopimuksen päättymisen jälkeen
    • rajoittaa tuotantoa tai myyntiä, tietyin poikkeuksin.

Poikkeuksen soveltamisalan ulkopuolelle jätetyt rajoitukset

  • Poikkeusta ei sovelleta seuraaviin tutkimus- ja kehityssopimuksiin sisältyviin velvoitteisiin:
    • velvollisuus olla kiistämättä tutkimus- ja kehitystyön päättymisen jälkeen asiaankuuluvien teollis- ja tekijänoikeuksien pätevyyttä
    • velvollisuus olla myöntämättä lisenssejä kolmansille sopimustuotteiden valmistamiseksi tai sopimusteknologioiden soveltamiseksi, jollei sopimuksessa määrätä, että vähintään yhden osapuolista on hyödynnettävä tuloksia, ja hyödyntäminen tapahtuu sisämarkkinoilla suhteessa kolmansiin.

Euroopan komission suuntaviivat

Komissio hyväksyi vuonna 2011 suuntaviivat SEUT-sopimuksen 101 artiklan soveltamisesta horisontaalista yhteistyötä koskeviin sopimuksiin*, joihin sisältyy tutkimus- ja kehityssopimukset (ks. tiivistelmä).

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 1. tammikuuta 2011 alkaen, ja soveltaminen päättyy 30. kesäkuuta 2023.

TAUSTAA

Komissio käynnisti vuonna 2019 arvioinnin, jossa selvitettiin, olisiko syytä antaa horisontaalisia sopimuksia koskevien EU:n asetusten raueta, kun niiden voimassaolo päättyy joulukuussa 2022, vai olisiko niiden voimassaoloa pidennettävä tai muutettava (sekä sitä, miten niitä tulkitaan). Arvioinnin tulokset julkaistiin heinäkuussa 2021 (ks. tiedote). Arvioinnissa todettiin, että tiettyihin ongelmiin olisi puututtava oikeusvarmuuden parantamiseksi. Komissio käynnistää tarkistuksen vaikutustenarviointivaiheen tarkastellakseen arvioinnin aikana havaittuja kysymyksiä, jotta sääntöjä olisi muutettu 31. joulukuuta 2022 mennessä, jolloin nykyisten sääntöjen voimassaolo päättyy.

KESKEISET TERMIT

Tutkimus- ja kehityssopimus (T&K-sopimus). Vähintään kahden osapuolen tekemä sopimus ehdoista, joiden mukaisesti kyseiset osapuolet harjoittavat seuraavia toimintoja:
  • sopimustuotteita tai sopimusteknologioita koskeva yhteinen tutkimus- ja kehitystyö sekä tämän tutkimus- ja kehitystyön tulosten yhteinen hyödyntäminen
  • samojen osapuolten välisen aikaisemman sopimuksen perusteella harjoitetun, sopimustuotteita tai sopimusteknologioita koskeneen yhteisen tutkimus- ja kehitystyön tulosten yhteinen hyödyntäminen
  • sopimustuotteita tai sopimusteknologioita koskeva yhteinen tutkimus- ja kehitystyö, johon ei liity tulosten yhteistä hyödyntämistä
  • sopimustuotteita tai sopimusteknologioita koskeva maksettu tutkimus- ja kehitystyö sekä tämän tutkimus- ja kehitystyön tulosten yhteinen hyödyntäminen
  • samojen osapuolten välisen aikaisemman sopimuksen perusteella harjoitetun, sopimustuotteita tai sopimusteknologioita koskeneen maksetun tutkimus- ja kehitystyön tulosten yhteinen hyödyntäminen
  • sopimustuotteita tai sopimusteknologioita koskeva maksettu tutkimus- ja kehitystyö, johon ei liity tulosten yhteistä hyödyntämistä.
Horisontaaliset sopimukset. Kahden tai useamman markkinoilla samalla tasolla toimivan yrityksen välillä tehdyt sopimukset. Horisontaalinen yhteistyö liittyy useimmissa tapauksissa todellisten tai mahdollisten kilpailijoiden väliseen yhteistyöhön esimerkiksi tutkimus- ja kehitystyön, tuotannon, oston, kaupallistamisen tai standardoinnin aloilla. Siihen voi sisältyä myös tietojenvaihtoa joko itsenäisenä sopimuksena tai muuntyyppisen horisontaalisen yhteistyösopimuksen yhteydessä.

ASIAKIRJA

Komission asetus (EU) N:o 1217/2010, annettu 14 päivänä joulukuuta 2010, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 101 artiklan 3 kohdan soveltamisesta tutkimus- ja kehityssopimusten tiettyihin ryhmiin (EUVL L 335, 18.12.2010, s. 36–42).

Komission asetukseen (EU) N:o 1217/2010 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kolmas osa – Unionin sisäiset politiikat ja toimet – VII osasto – Kilpailua, verotusta ja lainsäädännön lähentämistä koskevat yhteiset säännöt – 1 luku – Kilpailusäännöt – 1 jakso – Yrityksiin sovellettavat säännöt – 101 artikla (aiempi EY-sopimuksen 81 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 88–89).

Komission tiedonanto: Suuntaviivat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 101 artiklan soveltamisesta horisontaalista yhteistyötä koskeviin sopimuksiin (EUVL C 11, 14.1.2011, s. 1–72).

Neuvoston asetus (ETY) N:o 2821/71, annettu 20 päivänä joulukuuta 1971, perustamissopimuksen 85 artiklan 3 kohdan soveltamisesta sopimusten, päätösten ja yhdenmukaistettujen menettelytapojen ryhmiin (EYVL L 285, 29.12.1971, s. 46–48).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 16.01.2023

Top