RSS
Betűrendes mutató

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Bővebben erről az oldalról

„Az uniós jogszabályok összefoglalói” webhely az európai uniós szabályozás főbb összetevőit ismerteti tömör, közérthető és tárgyilagos formában. Az oldal az uniós intézmények Europa portáljának részét képezi.

A weboldal az EUR-Lex, a PreLex és a Europe Direct webhelyekkel együtt szakosodott információforrásként üzemel. Míg az EUR-Lex az Európai Unió valamennyi jogszabályának teljes szövegét tartalmazza, addig a PreLexen az uniós intézmények jogszabályjavaslatainak a döntéshozatali folyamat során bejárt útja követhető nyomon, a Europe Direct pedig a polgárok Unióval kapcsolatos kérdéseire ad választ. Ez az oldal a fenti eszközök kiegészítéseként az európai jogszabályok felhasználóbarát összefoglalóit tartalmazza, a jogi aktusok ugyanis esetenként meglehetősen hosszúak és szakmai jellegűek.

A jogszabályok összefoglalói

Az oldalon tájékoztatók formájában körülbelül 3500 európai szabályozási összefoglaló található, amelyek az Európai Unió tevékenységeinek megfelelően 32 témakör köré szerveződnek. A témakörök a mezőgazdaságtól a közlekedésig mindent felölelnek, és teljes körű és naprakész információkkal szolgálnak az uniós jogszabályokról. Az ideiglenes jellegű határozatokkal ugyanakkor az oldal nem foglalkozik.

„Az uniós jogszabályok összefoglalói” webhely jelenleg 11 nyelven érhető el (a 2004. május 1-je előtt hivatalos uniós nyelvként használt nyelveken). A polgárok többségét átfogóan érintő tájékoztatók szintén 11 nyelven olvashatók. A célzottabb tájékoztatók öt (spanyol, német, angol, francia és olasz) nyelven állnak rendelkezésre. A webhely nyelveinek száma hamarosan bővülni fog, és az elkövetkező hónapokban az Európai Unió mind a 23 nyelvén elérhető lesz. A jelenleg 11 nyelven olvasható tájékoztató dokumentumok nagy része négy új (cseh, magyar, lengyel és román) nyelven válik elérhetővé. Emellett a jelenleg öt nyelven elérhető dokumentumok még nagyobb része hat további (dán, görög, holland, portugál, finn és svéd) nyelven is olvasható lesz. Az Europa webhely nyelvi politikájáról itt talál további információkat.

Tájékoztatók

A tájékoztató dokumentumok célja, hogy röviden és közérthető módon mutassa be az uniós szabályozást. Mindegyik dokumentum egy hatályos jogszabályról, például egy irányelvről, rendeletről vagy határozatról ad összefoglalást. Ezenkívül az oldalon előkészítő és más jellegű jogi aktusokról készült összefoglalók is találhatók. Minden esetben feltüntetik az adott jogszabály EUR-Lexen vagy PreLexen megtalálható hivatalos és teljes szövegére mutató hivatkozást. A tájékoztatókat rendszeresen aktualizálják, hogy azok tükrözzék a legújabb jogszabályi változásokat; egy jogi aktus módosítását vagy a kapcsolódó jogszabályok elfogadását belefoglalják az összefoglalóba.

Jogi szerkesztőkből álló csoport kíséri figyelemmel a jogszabályi változásokat, és szabványos minta alapján készíti el a tájékoztató dokumentumokat. A tájékoztatókat a tárgyi pontosság biztosítása érdekében a Bizottság érintett szolgálatai hagyják jóvá.

Az uniós jogszabályok összefoglalóit kizárólag tájékoztató jelleggel teszik közzé; azok kötelező jogi erővel nem bírnak.

Eszközök

Több különböző eszköz, például interaktív menü, az Europa webhely általános keresési funkciója, tárgymutató és szójegyzék segíti a webhelyen a navigációt. Megtalálhatók továbbá a vonatkozó vagy kapcsolódó oldalakra mutató hivatkozások is. A webhely használatával kapcsolatos bővebb információkért tanulmányozza az oktatóprogramot.

Kérdések

Ha kérdései lennének az uniós jogszabályok összefoglalóival kapcsolatban, keresse fel a Kapcsolat oldalt.

Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére