Navigacijska pot

kids-corner

About the European Union

About the European Union

About the European Union

Evropska unija želi izboljšati naše življenje v vseh pogledih. Prizadeva si za ohranjanje podeželja, zagotavljanje zdrave hrane, cenejše telefoniranje in pošiljanje sporočil, bori se proti kriminalu in še veliko več!

EU se prav tako trudi izboljšati življenje otrok in mladine. Poznati morajo svoje pravice in vedeti, kaj lahko od svoje okolice pričakujejo in česa ne smejo dovoliti.

EU je polna zanimivosti, ki samo čakajo na nadebudne raziskovalce! Želimo vam obilo zabave!

Spoznaj svoje pravice

Spletna stran EU o otrokovih pravicah je namenjena TEBI! Igraj spletne igrice, poglej si risanke in videoposnetke ter spoznaj svoje pravice. Izveš lahko tudi, koga lahko pokličeš v Sloveniji ali drugod, če kdo krši tvoje pravice. Na poti te bodo spremljali Oli, Ana in ostali prijatelji.

Obišči nas

Evropska unija: kaj je to?

Kaj veš o Evropski uniji?

Ali recimo veš, da živi v Evropski uniji več kot 500 milijonov ljudi?

In da v Evropski uniji govorimo 24 različnih uradnih jezikov?

Ali veš, da je bila Evropska unija ustanovljena pred več kot 50 leti in je bilo tedaj v njej 6 držav, danes pa jih je že 28?

Ali poznaš evropsko zastavo z dvanajstimi zlatimi zvezdicami na modrem ozadju?

Klikni tu, če želiš izvedeti več o EU!

Odkrivajmo Evropo!

EU ima 28 držav članic. Vsaka ima drugačno zgodovino, geografijo in kulturo. Preizkusi svoje znanje, igraj sam ali tekmuj s sošolci.

VEČ12+

Časovni stroj

Z zabavnim kvizom preveri, kako dobro poznaš evropsko zgodovino. Popelji svojo vesoljsko ladjo k pravilnemu odgovoru in pazi na meteoroide!

12+

NEURODYSSEE

Postani vesoljček na obisku na Zemlji in preizkusi svoje znanje o EU in njenih 28 državah članicah. Igraj sam, tekmuj s prijatelji ali drugimi igralci − igra je pravi izziv za možgane!

12+

€KONOMIJA

Evropska centralna banka nadzoruje, koliko denarja je v obtoku v Evropi. Prizadeva si za stabilnost cen, kar koristi vsem. Ali znaš izbrati primerno obrestno mero in tako ohraniti nizko stopnjo inflacije?

VEČ12+

Inflacijski otok

Deflacija, inflacija in visoka inflacija različno vplivajo na posamezna družbena področja. Sprehodi se po otoku, spoznaj njihove posledice in nato preizkusi svoje znanje.

VEČ12+

Igra letenja

Nabiraj točke s pilotiranjem letala med ovirami in z odgovori na vprašanja o otrokovih pravicah v EU.

12+

Poišči zaščitne elemente!

Na štiri načine lahko preveriš, ali so bankovci ponarejeni. Jih prepoznaš?

VEČ12+

Nori biljard

Veš, da imaš pravico do varnosti, primerne skrbi, zdrave hrane, zdravnika, učenja, igre in počitka? Igraj Nori biljard in spoznaj svoje pravice!

12+

Jezikovni kviz

Kaj veš o jezikih? Preveri svoje znanje z našim kvizom o evropskih jezikih.

12+

Euro Run

Pomagaj Ani in Aleksu zbrati kovance in bankovce skupne valute evra, ki jo uporabljamo v 19 državah EU. Pazi − tudi srake in preprodajalci bi radi imeli tvoj denar!

VEČ9+

LinguaGo!

V Evropski uniji je 24 uradnih jezikov. Prepoznaj jih in naberi točke, a pazi na zlobne pajke. Zato kar hitro skozi labirint!

9+

Igra z baloni

Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina in Bob te želijo poučiti o tvojih pravicah. Na žalost so ujeti na osamljenem otoku. Rešiš jih lahko tako, da pokažeš, kako dobro poznaš svoje pravice.

9+

Kovanci in države

19 držav EU ima isto denarno valuto − evro. Vsaka država ima na svojih kovancih svoje motive. Ali uganeš, iz katere države je kateri kovanec?

Kviz 112

Enotna telefonska številka za klice v sili v EU − 112 − pomeni, da lahko hitro pokličeš nujno pomoč doma in v tujini. Veš, kdaj jo poklicati? Igraj kviz in izvedel boš!

Potopi se in štej

Evro uporabljamo v 19 državah EU. Prepoznaš vse evrske kovance? Potopi se v morje in zberi dovolj denarja. Pazi se meduz!

Popotnik skozi čas

V Evropi nismo vedno plačevali z evrom. Potuj skozi čas, zbiraj denar iz preteklosti, vendar pazi na jastrebe in pajke...

Spomin

Vsaka od 28 držav EU ima svojo zastavo. Z obračanjem kart poskusi najti ustrezne pare. Spoznaj, kaj pomenijo barve na zastavi.

VEČ6+

Slikovna sestavljanka

V 28 državah članicah EU je veliko znamenitih stavb in spomenikov. Izberi eno izmed njih in ponovno sestavi koščke sestavljanke v celoto.

6+

Sestavljanka bankovec

Evro se uporablja v 19 državah EU. Imamo sedem različnih bankovcev z vrednostjo od 5 EUR do 500 EUR. Sestavi koščke sestavljanke v posamezen evrski bankovec.

VEČ6+

Sestavljanka 112

Če želiš v drugi državi EU poklicati policijo ali reševalce, ti ni treba brskati po telefonskem imeniku, saj je številka povsod enaka – 112. Reši sestavljanko tako, da dobiš sliko reševalnih služb pri delu.

VEČ6+

Pobarvanka

Z najljubšimi barvami pobarvaj Ano, Olija, Pixla, Ursa, Kangija, Bluja, Nino, Maxa in Boba, ki ti bodo pomagali spoznati tvoje pravice.

6+

Sestavljanka

Reši sestavljanko in spoznal boš Ano, Olija, Pixla, Ursa, Kangija, Bluja, Nino, Maxa in Boba, ki ti bodo pomagali spoznati tvoje pravice.

6+

Ekološko kmetijstvo – preizkusi svoj spomin

Zaradi ekološkega kmetijstva je pridelana hrana bolj zdrava in živali primerno oskrbljene. Poišči pare kart in odkrij pestrost ekološko pridelane hrane.

VEČ6+