Cale de navigare

kids-corner

About the European Union

About the European Union

About the European Union

UE se străduieşte să ne ofere tuturor o viaţă mai bună, protejând, de exemplu, mediul rural, asigurându-se că alimentele pe care le consumăm nu prezintă nici un risc pentru sănătate, ieftinind preţul apelurilor telefonice şi al SMS-urilor, luptând împotriva criminalităţii, etc.

De asemenea, UE depune eforturi pentru a îmbunătăţi viaţa copiilor şi a tinerilor. Trebuie să îţi cunoşti drepturile, să ştii la ce te poţi aştepta din partea celor din jur şi cu ceea ce nu trebuie să fii de acord!

Sunt atât de multe de aflat, iar aceasta este cea mai bună modalitate prin care o poţi face – prin jocuri! Distracţie plăcută!

Află ce drepturi ai

Site-ul UE despre drepturile copiilor este destinat copiilor şi adolescenţilor ca TINE! Joacă diverse jocuri, uită-te la desene animate şi informează-te despre drepturile tale. Tot aici poţi afla pe cine să contactezi dacă simţi că nu eşti tratat corect. Oli, Ana şi prietenii lor îţi vor arăta ce trebuie să faci!

Vizitează-ne

UE: despre ce este vorba?

Ce ştii despre Uniunea Europeană (UE)?

Ştiai că aici trăieşte o populaţie de peste 500 de milioane de locuitori?

Ştiai că în Uniunea Europeană se vorbesc 24 de limbi oficiale?

Ştiai că Uniunea a fost creată în urmă cu peste 50 de ani şi s-a extins de la 6 la 28 de ţări?

Ai auzit despre drapelul european cu douăsprezece steluţe aurii pe fond albastru?

Fă clic aici şi află o mulţime de alte lucruri despre UE!

Să descoperim Europa!

UE numără 28 de state membre. Fiecare dintre acestea are propria istorie, geografie şi cultură. Testează-ţi cunoştinţele cu un joc de societate. Poţi juca singur sau cu colegii de clasă.

CITEŞTE12+

Maşina timpului

Răspunde la întrebări şi află ce ştii despre istoria Europei. Evită meteoriţii şi condu nava spaţială către răspunsul corect!

PENTRU DISPOZITIVE MOBILE12+

NEURODYSSÉE

Intră în pielea unui extraterestru care vizitează Terra şi testează-ţi cunoştinţele despre UE şi cele 28 de state membre. Joacă singur, cu prietenii sau cu alţi jucători. Jocul acesta îţi pune cu adevărat mintea la încercare!

12+

€CONOMIA

Banca Centrală Europeană supraveghează cantitatea de bani care circulă în Europa. Scopul său este de a asigura stabilitatea preţurilor, ceea ce este în avantajul tuturor. Poţi stabili dobânda corectă pentru a menţine inflaţia la un nivel scăzut?

CITEŞTE12+

Insula inflaţiei

Deflaţia, inflaţia şi hiperinflaţia afectează, în mod diferit, toate segmentele societăţii. Pentru a afla în ce constă impactul pe care îl au, fă turul insulei şi testează-ţi cunoştinţele.

CITEŞTE12+

Quiz pentru micul pilot

Zboară printre obstacole şi colectează puncte răspunzând la întrebări despre UE şi despre drepturile tale.

12+

Găseşte elementele de siguranţă!

Există patru modalităţi de a verifica dacă o bancnotă este sau nu falsă. Le poţi identifica?

CITEŞTE12+

Joc de biliard cu întrebări

Ştiai că ai dreptul de a te simţi în siguranţă, de a fi îngrijit, de a mânca sănătos, de a merge la doctor dacă eşti bolnav, de a învăţa, de a te juca şi de a te odihni? Joacă un joc de biliard şi descoperă toate drepturile pe care le ai!

12+

Quiz lingvistic

Sunteţi pasionaţi de limbi străine? Verificaţi-vă cunoştinţele răspunzând la întrebările noastre despre limbile europene.

12+

Euro Run

Ajută-l pe Ana și Alex să adune monede şi bancnote euro utilizate de 19 ţări ale UE. Atenţie însă, coţofenele şi falsificatorii vor să pună mâna pe banii tăi!

CITEŞTE9+

LinguaGo!

UE are 24 de limbi oficiale. Identifică-le pentru a câştiga puncte, dar păzesteşte-te de păianjeni. Trebuie să fii rapid!

PENTRU DISPOZITIVE MOBILE9+

Joc cu balon

Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max şi Bob vor să îţi arate ce drepturi ai, dar sunt captivi pe o insulă părăsită. Salvează-i arătându-le că îţi cunoşti drepturile şi găseşte drumul către libertate.

9+

Monede şi ţări

19 state membre cu aceeaşi monedă - euro. Dar fiecare ţară are modelul propriu. Găseşte moneda corespunzătoare fiecărei ţări.

Quiz 112

Un singur număr de telefon de urgenţă (112) în toată Uniunea Europeană, înseamnă că oricine poate contacta serviciile de urgenţă rapid, fie că se află în ţară sau în străinătate. Ştii cum să faci acest lucru? Află răspunzând la întrebări!

Înoată şi numără

Moneda euro este utilizată în 19 state membre ale Uniunii Europene. Poţi recunoaşte fiecare monedă? Înoată în ocean şi colectează o sumă fixă de bani. Dar păzeşte-te de meduze!

Călător în timp

Moneda euro nu a fost folosită întotdeauna. Călătoreşte în timp şi colectează monede vechi, dar nu uita să eviţi vulturii şi păianjenii…

Joc de memorie

Fiecare din cele 28 de state membre are propriul drapel. Întoarce cărţile şi vezi dacă poţi găsi perechile. Află ce semnificaţie au culorile fiecărui steag.

CITEŞTE6+

Puzzle cu fotografii

În cele 28 de state membre ale UE sunt o mulţime de clădiri şi monumente. Alege unul/una dintre ele şi potriveşte piesele pentru a recrea fotografia.

6+

Puzzle cu bancnote

Moneda euro este utilizată în 19 state membre ale Uniunii Europene. Există şapte bancnote diferite, de la 5 la 500 de euro. Uneşte piesele pentru a recrea fiecare bancnotă.

CITEŞTE6+

Puzzle 112

Nu este nevoie să te interesezi ce număr de telefon are Poliţia sau Salvarea în altă ţară – acesta este întotdeauna 112. Completează puzzle-ul şi descoperă fotografia serviciilor de urgenţă în acţiune.

CITEŞTE6+

Carte de colorat

Alege-ţi culorile care îţi plac şi colorează-i pe Ana şi Oli, Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max şi Bob, care sunt aici să îţi arate ce drepturi ai.

6+

Joc de puzzle

Completează puzzle-ul pentru a-i descoperi pe Ana şi Oli, Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max şi Bob, care sunt aici să îţi arate ce drepturi ai.

6+

Agricultura ecologică - joc de memorie

Agricultura ecologică te ajută să mănânci mai sănătos şi garantează că animalele sunt bine îngrijite. Încearcă să potriveşti cărţile şi găseşte alimentele care sunt produse în acest fel.

CITEŞTE6+